ΤΟΠΙΚΑ

Η διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών “ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ; του Π.Α.Κ.Ο.’ ” Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ” συνεχίζεται

Η διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών “ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ; του Π.Α.Κ.Ο.’ ” Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ” συνεχίζεται
Επόμενη προβολή το Σαββατο 11 Φεβρουαρίου

Η διοργάνωση κινηματογραφικών προβολών “ΠΑΜΕ ΣΙΝΕΜΑ; του Π.Α.Κ.Ο.’ ” Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ” συνεχίζεται!
Επόμενη προβολή το Σαββατο 11 Φεβρουαρίου
Προσοχή!
Λόγω 3ωρης διάρκειας της ταινίας η προβολή θα γίνει στις 19.30
Την ταινία θα προλογίσει η φιλόλογος Αγγέλα Καλαφάτη

ΑΜΕΡΙΚΑ ΑΜΕΡΙΚΑ (1963), διάρκεια 174 min
Σκηνοθεσία–Σενάριο:  Ελία  Καζάν
Πρωταγωνιστούν: Στάθης Γιαλελής, Frank Wolff, Harry Davis, Elena Karam, Γρηγόρης Ροζάκης
Μουσική:  Μάνος Χατζιδάκις
Η ταινία είναι βασισμένη στο αυτοβιογραφικό βιβλίο του σκηνοθέτη με τίτλο Το Χαμόγελο της Ανατολής  και αφηγείται την ιστορία ενός Ελληνόπουλου, του Σταύρου Τοπουζόγλου, που στα τέλη του 19ου αιώνα περιπλανήθηκε από τα βάθη της Μικράς Ασίας μέχρι την Κωνσταντινούπολη με σκοπό να ταξιδέψει στη Γη της Επαγγελίας.
Η ταινία την ίδια χρονιά προτάθηκε για τέσσερα βραβεία Οσκαρ:  Καλύτερης τανίας , καλύτερης σκηνοθεσίας και πρωτότυπου σεναρίου για τον Ελία Καζάν και   αυτό της Καλλιτεχνικής Διεύθυνσης το οποίο και κέρδισε. Τιμήθηκε με την Χρυσή Σφαίρα Καλύτερης σκηνοθεσίας και Καλύτερου Πρωτοεμφανιζόμενου Ηθοποιού για τον πρωταγωνιστή- και αποκάλυψη της ταινίας -τον  Στάθη Γιαλελή.
Το 2001, η ταινία επελέγη από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικάνικου Κογκρέσου ως τμήμα του Εθνικού Μητρώου Κινηματογράφου ως πολιτιστικά, ιστορικά και αισθητικά σημαντική.
Ο Ηλίας Καζάν, Έλληνας στην καταγωγή, γεννημένος στην Τουρκία και Αμερικανός πολίτης ακολούθησε τον θείο του που πρώτος ταξίδεψε στις Η.Π.Α. για να ακολουθήσει στη συνέχεια και η υπόλοιπη οικογένεια.
Αυτή την ιστορία  έγραψε ο Καζάν,  την ιστορία του ταξιδιού του θείου του.
Το 1890, ο νεαρός και ευγενικός αλλά αφελής, Σταύρος Τοπουζόγλου (Στάθης Γιαλέλης) ζούσε στη Μικρά Ασία, όπου Έλληνες κι Αρμένιοι δεινοπαθούσαν από τους Τούρκους .
Ο Σταύρος ονειρευόταν μια καλύτερη ζωή, κάτι που πίστευε ότι θα του εξασφάλιζε ένα ταξίδι στην Αμερική, που τότε φάνταζε ως Η Γη της Επαγγελίας.
Εφτασε στην Κωνσταντινούπολη με τη συντροφιά ενός γαϊδάρου για να εργαστεί στο μαγαζί με τα χαλιά που ανήκε στον θείο του.
Περιπλανήθηκε στα βάθη της Ανατολής και έζησε από κοντά τα δεινά των Ελλήνων. Φτάνοντας στην Κωνσταντινούπολη, η επιθυμία του να βγάλει τα απαραίτητα χρήματα ώστε να αγοράσει ένα εισιτήριο τρίτης θέσης για το πλοίο που πήγαινε στις Η.Π.Α. έγινε δυνατότερη από ποτέ…
Έναν αιώνα μετά το τραύμα για την απώλεια και την καταστροφή της Σμύρνης, η κραυγή «Αμέρικα, Αμέρικα» αντηχεί ακόμη στο όνειρο για τη γη της επαγγελίας την οποία αναζητεί με πάθος εκείνος ο Ελληνας, που ταξιδεύει από την Ανατολία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Είσοδος όπως πάντα ΕΛΕΥΘΕΡΗ.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.