ΤΟΠΙΚΑ

Η διαχείριση των απορριμμάτων στις Κυκλάδες. Ποια έργα θα γίνουν στα νησιά

Η διαχείριση των απορριμμάτων στις Κυκλάδες. Ποια έργα θα γίνουν στα νησιά

Σε τροχιά υλοποίησης έχει μπει ο Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠΕΣΔΑ) του Νοτίου Αιγαίου.  Στόχος είναι οι μονάδες να διαχειρίζονται τα απολειπόμενα απόβλητα μετά τη διαλογή στις υφιστάμενες υποδομές ή σε εκείνες που θα κατασκευαστούν σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα.

Ειδικά για τα πολύ μικρά νησιά προβλέπεται η θαλάσσια μεταφορά των σύμμεικτων και ανακυκλώσιμων υλικών σας υποδομές των μεγάλων νησιών (Νάξος, Πάρος, Θήρα, Πάτμος, Ρόδος και Κάλυμνος). Αφορά τις Μικρές Κυκλάδες (Σχοινούσα, Ηράκλειά, Κουφονήσι, Δονούσα), τη Θηρασιά, την Αντίπαρο, την Ψέριμο, τη Χάλκη, τους Αρκιούς και την Τέλενδο. Σήμερα λειτουργούν 22 ΧΥΤΑ, εκ των οποίων ορισμένοι με σοβαρά προβλήματα και άλλοι ως χωματερές.

Στο ΠΕΣΔΑ Νοτίου Αιγαίου προβλέπονται, μεταξύ άλλων, έργα:

  • Για εγκαταστάσεις Ολοκληρωμένης Διαχείρισης Απορριμμάτων σε Μήλο, Θήρα, Λέρο, Πάρο, Κίμωλο, Ρόδο, Κω, Νάξο και Αντίπαρο.
    • Για Χώρους Υγειονομικής Ταφής (ΧΥΤ) σε Κάλυμνο, Κέα, Ανδρο, Σίκινο και Κάσο.
  • Για Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) και μονάδα κομποστοποίησης στην Τήνο, στην Σύρο και στην Ρόδο.

Διαχείριση με χωματερές

Όσον αφορά τις χωματερές (ΧΑΔΑ). από τις συνολικά 14 που ακόμη παραμένουν ανοιχτές ανά την Ελλάδα, οι οκτώ βρίσκονται σε Κυκλάδες και Δωδεκάνησα (Κάλυμνος, βέρος, Πάτμος, Σίφνος. Σίκινος, Σαντορίνη, Κέα και Μήλο). Αλλες δύο διαθέτει η Ικαρία, στην Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου.

Υπάρχουν όμως και επτά ανενεργοί ΧΑΔΑ στο Αιγαίο (Σύμη, Ιος, Τήνος, Μύκονος, Πάρος, Φολέγανδρος, Σέριφος), οι οποίοι μπορεί να έχουν κλείσει, ωστόσο δεν έχουν αποκατασταθεί και ορισμένοι δέχονται στα «κρυφά» σκουπίδια.

Συνολικά, η Ελλάδα έχει 24 μη αποκατεστημένες χωματερές, ενώ για άλλες 19, αν και έχουν αποκατασταθεί, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν αποδέχεται τα αποδεικτικά στοιχεία της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θεωρώντας άτι δεν έχει σταματήσει η λειτουργία τους. Το πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στα νησιά θα είχε λυθεί εάν είχαν προχωρήσει η επαναχρησιμοποίηση και η ανακύκλωση. Διαλογή στην πηγή γίνεται στην Ερμούπολη της Σύρου και σε μικρότερη κλίμακα σε Πάρο, Σύρο, Σίφνο, Τζια, Λειψούς κ.λπ.

Cyclades24.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.