ΤΟΠΙΚΑ

Γυναικοκτονίες: Οι Κυκλαδίτισσες προβληματίζονται για ένα «αόρατο» έγκλημα”

Γυναικοκτονίες: Οι Κυκλαδίτισσες προβληματίζονται για ένα «αόρατο» έγκλημα”

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών Κυκλάδων και ο Σύλλογος Γυναικών Φολεγάνδρου «Οι Πολυκάνδριες» ανακοινώνουν το 13ο Πανκυκλαδικό Συνέδριο Συλλόγων Γυναικών που θα πραγματοποιηθεί στο νησί της Φολεγάνδρου. Το συνέδριο έχει προγραμματιστεί τις 7 έως 9 Οκτώβριου 2022 και έχει τίτλο: “Γυναικοκτονίες: Οι Κυκλαδίτισσες προβληματίζονται για ένα «αόρατο» έγκλημα”.

Χωρίς αναγνώριση του όρου «γυναικοκτονία» στο σύστημα δικαίου της χώρα μας, με δεκάδες γυναίκες να μη βρίσκονται πια ανάμεσα μας, ένα χρόνο μετά τη δολοφονία της Γαρυφαλιάς στη Φολέγανδρο από το σύντροφο της, οι γυναίκες των Κυκλάδων συζητούν για διάφορες όψεις του φαινομένου:

τη νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας. Γυναικοκτονία ή ανθρωποκτονία: νομικές διαστάσεις και σημασία των όρων
το ψυχοκοινωνικά προφίλ θυτών και θυμάτων: μύθος ή πραγματικότητα
τις γυναικοκτονίες σε Ελλάδα, Ευρώπη και στον κόσμο: στατιστικά στοιχεία και τάσεις
την πατριαρχία: επίκαιρη όσο ποτέ
τη σχέση των συνθηκών καραντίνας με την αύξηση της έμφυλης βίας

Αιτήματα αιγίδας και συνδιοργάνωσης, όπως κάθε χρόνο, έχουν σταλεί σε θεσμικούς φορείς όπως η Γενικής Γραμματείας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ), την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Φολεγάνδρου.

Η Ομοσπονδία Συλλόγων Γυναικών «Οι Κόρες των Κυκλάδων» με έδρα τη Νάουσα Πάρου, αριθμεί πλέον 16 Συλλόγους Γυναικών από 13 νησιά : Αμοργός, Άνδρος, Αντίπαρος, Κέα, Κύθνος, Μήλος, Μύκονος, Πάρος, Σέριφος, Σίφνος, Τήνος, Φολέγανδρος και Σύρος με σκοπό τον συντονισμό της δραστηριότητας των Συλλόγων Γυναικών των Κυκλάδων και την κοινή εκπροσώπηση τους. Τα Πανκυκλαδικά Συνέδρια Συλλόγων Γυναικών αποτελούν ένα θεσμό για την Περιφερειακή Ενότητα Κυκλάδων, με πολυδιάστατες δράσεις, καθώς πέρα από ζητήματα που αφορούν στο γυναικείο φύλο και την καθημερινότητα των γυναικών στις Κυκλάδες.

Στο επικείμενο συνέδριο θα λάβουν μέρος ειδικοί επιστήμονες και εκπρόσωποι φορέων. Το πρόγραμμα βρίσκεται υπό κατάρτιση και θα ανακοινωθεί μόλις οριστικοποιηθούν τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια του Οκτωβρίου.

 

Επικοινωνία:

Ηλ/κό ταχ/μείο: cyclades.osygy@gmail.com

Τηλ/να:

(1) 6937221112, Σταματούλα Σαρρή, Γραμματεία ΟΣΥΓΥ

(2) 6944993104, Άννα Μαυρουδή, αντιπρόεδρος, υπεύθυνη δράσεων και προγραμμάτων

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.