ΤΟΠΙΚΑ

Για να μην πούμε το νερό…νεράκι!

Για να μην πούμε το νερό…νεράκι!
Ανακοίνωση - ενημέρωση εξέδωσε η Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης & Αποχέτευσης Μυκόνου για την ευαισθητοποίηση κατοίκων

Η λειψυδρία αποτελεί διαχρονικό πρόβλημα για όλες τις Κυκλάδες – Τα τελευταία χρόνια στη Μύκονο έχουν αποφευχθεί τα σημαντικά προβλήματα τροφοδότησης με πόσιμο νερό λόγω της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης, αλλά και των προληπτικών μέτρων που λαμβάνει η Δημοτική Αρχή, στα πλαίσια ενός ολοκληρωμένου στρατηγικού σχεδίου, σε απόλυτη συνεργασία με τη ΔΕΥΑΜ.
Στη Μύκονο, παρά τη συνεχή λειτουργία των 5 μονάδων αφαλάτωσης, λόγω των περιορισμένων βροχοπτώσεων και των υψηλών θερμοκρασιών (εξάτμιση), γίνεται εύκολα αντιληπτό, ότι κατά τη διάρκεια της τουριστικής περιόδου – και ιδίως κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο – η ζήτηση σε νερό από το δίκτυο της ΔΕΥΑΜ αυξάνεται κατακόρυφα.
Ο Δήμαρχος Μυκόνου κ. Κωνσταντίνος Κουκάς και ο Πρόεδρος της ΔΕΥΑΜ κ. Μιχάλης Ζουγανέλης, δεδομένων των κρουσμάτων αλόγιστης κατανάλωσης νερού που έχουν παρατηρηθεί στο νησί, απευθύνουν έκκληση προς όλους, προκειμένου να γίνεται λελογισμένη χρήση του νερού από το δίκτυο ύδρευσης.

Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας ή πανικού καθώς η Δημοτική Αρχή έχει λάβει όλα τα απαραίτητα προληπτικά μέτρα προκειμένου να μην προκύψει το παραμικρό ζήτημα με την ομαλή υδροδότηση του νησιού εν μέσω θερινής περιόδου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό της ΔΕΥΑΜ, διαπιστώθηκε ότι η χρονιά που πέρασε, ήταν η χειρότερη της τελευταίας δεκαετίας σε επίπεδο βροχοπτώσεων (άρα και συλλογής νερού).
Προτεινόμενα μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος μέσω εξοικονόμησης στην αλόγιστη κατανάλωση νερού:
* Να γίνει άμεσος έλεγχος των υδραυλικών εγκαταστάσεων σε συνήθεις διαρροές στα καζανάκια, στα φλοτέρ ντεποζίτων, βρυσών που στάζουν και βλάβες σωληνώσεων.
* Καθαρίζετε τις αυλές και τα μπαλκόνια σας με σκούπισμα και σφουγγάρισμα χωρίς την χρήση λάστιχου.

* Μην σπαταλάτε νερό για κατάβρεγμα δρόμων, πεζοδρομίων, αυλών κλπ. προκειμένου να δημιουργήσετε συνθήκες πιο δροσερής ατμόσφαιρας.
* Να ποτίζετε τα φυτά και τα λουλούδια σας νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα μετά την δύση του ήλιου, τότε δηλ. που η εξάτμιση είναι μικρότερη και τα φυτά κρατούν περισσότερη υγρασία και να αποφεύγετε τις ώρες αιχμής κατανάλωσης ρεύματος 11:00 – 13:00 & 20:00 – 22:00
* Να πλένετε όσο γίνεται πιο αραιά το αυτοκίνητό σας, με χρήση κουβά και σφουγγαριού, αντί λάστιχου.
* Μην ανοίγετε τις βρύσες του νιπτήρα και του νεροχύτη μέχρι το τέρμα εφόσον μπορείτε να εξυπηρετηθείτε με μικρότερη παροχή.
* Μην αφήνετε την βρύση ανοικτή κατά το σαπούνισμα των πιάτων, το βούρτσισμα των δοντιών και κατά το ξύρισμα.
* Να χρησιμοποιείτε τα πλυντήρια ρούχων και πιάτων μόνο όταν γεμίσουν κατά προτίμηση στο οικονομικό πρόγραμμα.
* Για να πλύνετε το σώμα σας χρησιμοποιείστε το ντουζ αντί να γεμίσετε την μπανιέρα.
* Αποτρέψτε τα παιδιά σας από την σπατάλη νερού παίζοντας με τις βρύσες ανοιχτές

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.