ΤΟΠΙΚΑ

Γ. Βρούτσης: “Η ανεργία αποκλιμακώνεται και η απασχόληση αυξάνεται”

Γ. Βρούτσης: “Η ανεργία αποκλιμακώνεται και η απασχόληση αυξάνεται”

Η συνεκτίμηση όλων των διαθέσιμων στατιστικών στοιχείων και δεδομένων της απασχόλησης από τον Ιούλιο του 2019 έως και σήμερα επιβεβαιώνει τη βιώσιμη σταθεροποίηση της αγοράς εργασίας, την συνεχή αποκλιμάκωση της ανεργίας και την περαιτέρω ενίσχυση της συνολικής απασχόλησης.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα σημερινά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, τον Νοέμβριο του 2019 και για πέμπτο συνεχόμενο μήνα, το γενικό ποσοστό ανεργίας παρουσίασε περαιτέρω μείωση και ανήλθε στο 16,5% έναντι 18,6% τον αντίστοιχο μήνα του 2018.

Ειδικότερα, για τον μήνα Νοέμβριο, οσυνολικός αριθμός των απασχολουμένων παρουσίασε αύξηση κατά 2,0% και ανήλθε στα 3.910.499 άτομα (έναντι 3.834.036 το 2018), ενώ ο συνολικός αριθμός των ανέργων παρουσίασε μείωση κατά 11,9%και ανήλθε στα 772.614 άτομα (έναντι 876.868 το 2018).

Η συνεχόμενη δυναμική μείωση του γενικού ποσοστού ανεργίας οφείλεται στη σταθερότητα και στο μεταρρυθμιστικό έργο που έχει υλοποιήσει η νέα Κυβέρνηση από τον πρώτο μήνα διακυβέρνησης. Συγκεκριμένα, από τον Ιούλιο του 2019 η ανεργία μειώθηκε κατά 2,1%, τον Αύγουστο κατά 2,0%, τον Σεπτέμβριο κατά 2,0%, τον Οκτώβριο κατά 1,9% και τον Νοέμβριο κατά 2,1% συγκριτικά με τους αντίστοιχους μήνες του 2018.

Οι παραπάνω επιδόσεις έχουν την ουσιαστική αφετηρία τους στις μείζονες διαρθρωτικές αλλαγές που εφαρμόστηκαν ήδη από το 2013 και συνεχίζονται σήμερα με νέα πνοή στο πλαίσιο του «οδικού χάρτη μεταρρυθμίσεων» που χάραξε ο ίδιος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την αγορά εργασίας και την οικονομία, με στρατηγικό στόχο τη δημιουργία πολλών και καλών νέων θέσεων εργασίας και τη δυναμική αποκλιμάκωση της ανεργίας, ακόμη και σε επίπεδο χαμηλότερο του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Όπως δήλωσε ο Υπουργός Εργασίας Γ. Βρούτσης:

«Οφείλουμε να διαβάσουμε τα νέα δεδομένα με ρεαλισμό, με προσεκτική και ψύχραιμη ματιά, αλλά και με αισιοδοξία.

Τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ διατηρούν μία διαρκή πτωτική πορεία της ανεργίας από τον Ιούλιο του 2019 φανερώνοντας ότι οι προσπάθειές μας αποδίδουν καρπούς.

Ανέξοδες παροχολογίες, ανεύθυνες και αυθαίρετες υποσχέσεις όπως οι χθεσινές του κ. Τσίπρα, δεν έχουν θέση στην αγορά εργασίας, θέτουν σε κίνδυνο τα συμφέροντα των εργαζομένων και, τελικά, υπονομεύουν την εθνική προσπάθειά που με υπευθυνότητα και ρεαλισμό καταβάλλουμε επιτυχώς -όπως δείχνουν και τα σημερινά στοιχεία- απέναντι στην ανεργία.

Συνεχίζουμε με ακόμη μεγαλύτερες δυνάμεις για την περαιτέρω αποκλιμάκωση της ανεργίας, την ενδυνάμωση της απασχόλησης και τη στήριξη της νέας αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής οικονομίας».

Γ. Βρούτσης: Αυθαίρετες και ανεύθυνες οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα – Μετατρέπει την αύξηση του κατώτατου μισθού σε προϊόν δημοπρασίας

 Σήμερα, ένα χρόνο μετά, ο αμετανόητος κ. Τσίπρας επιστρέφει στις προσφιλείς του τακτικές, του λαϊκισμού και της δημαγωγίας. Μιλάει για αυξήσεις του κατώτατου μισθού με έναν εντελώς αυθαίρετο τρόπο χωρίς να τεκμηριώνει από πού και, κυρίως, πως δικαιολογείται μία τέτοια αύξηση.

Με αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό τρόποπροσπαθεί για μία ακόμα φορά να εξαπατήσει τους εργαζόμενους υποσχόμενος αυξήσεις με χρήματα του ιδιωτικού παραγωγικού τομέα, μετατρέποντας την διαδικασία αύξησης του κατώτατου μισθού σε προϊόν δημοπρασίας. Είναι ο ίδιος που ένα χρόνο πριν, εκθείαζε το νόμο 4172/13 , τον οποίο και χρησιμοποίησε για την αύξηση του κατώτατου μισθού που σήμερα,όμως, θέλει να καταργήσει.

Ένα σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο που καθιερώθηκε στη χώρα μας το 2013 θέτοντας κανόνες και διαδικασίες τεκμηριωμένης επιστημονικής ανάλυσης και συλλογικών διαπραγματεύσεων που συνέδεε την ανταγωνιστικότητα, την παραγωγικότητα, την ανάπτυξη, την απασχόληση και κυρίως τις αντοχές της εθνικής οικονομίας με την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Ένας νόμος που όταν ψηφιζόταν, ο κ. Τσίπρας όχι μόνο τον καταψήφισε αλλά τον κατήγγειλε ως «γαλέρα» και «εργασιακό μεσαίωνα» εξαπατώντας με φθηνό λαϊκισμό τον κόσμο της εργασίας. Στην συνέχεια, όμως, τον χρησιμοποίησε και μάλιστα με μεγάλη καθυστέρηση στερώντας για δύο ολόκληρα χρόνια από τους εργαζόμενους, τη δίκαιη αύξηση του κατώτατου μισθού.

Στις αυθαίρετες και ανεύθυνες εξαγγελίες του Πρωθυπουργού της μερικής απασχόλησης και των μισθών κάτω από το επίδομα ανεργίας, απαντάμε με το μεταρρυθμιστικό έργο μας για την ανάπτυξη της οικονομίας και την αύξηση της απασχόλησης.

Είναι ο μόνος ασφαλής και υπεύθυνος δρόμος που θα επιτρέψει τη δημιουργία βιώσιμων, ποιοτικών και καλά αμειβόμενων θέσεων εργασίας με  αυξήσεις δίκαιες και ανάλογες των κόπων και των θυσιών των εργαζομένων.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.