ΤΟΠΙΚΑ

Φτωχότερη η Μύκονος-«Έφυγε» ο Μιχάλης Κουνάνης(Μπαμπέλης)

Φτωχότερη η Μύκονος-«Έφυγε» ο Μιχάλης Κουνάνης(Μπαμπέλης)
Έφυγε μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της λαϊκής παραδοσιακής μουσικής.

Μια σπουδαία προσωπικότητα της λαϊκής παράδοσης του νησιού ο Μιχάλης  Κουνάνης (Μπαμπέλης) «έφυγε»πριν λίγες ώρες από την ζωή κάνοντας φτωχότερη την πολιτιστική παράδοση της Μυκόνου.

Υπήρξε σημαντικός λαϊκός καλλιτέχνης και από το αφιέρωμα που του είχε κάνει το Γρυπάρειο διαβάζουμε:

«Κατά τον Γεώργιο Σεφέρη, η παράδοση αποτελεί την σύζευξη, τον συνδετικό κρίκο, ανάμεσα στο παρελθόν και το παρόν.
Κάθε τόπος έχει τον δικό του πολιτισμό και την δική του ταυτότητα.
Και η Μύκονος έχει πολύ πλούσια παρακαταθήκη.
Ο Π.Α.Κ.Ο ” Γ. ΑΞΙΩΤΗΣ” σε μια προσπάθεια να καταγράψει και να αναδείξει την πολιτιστική μας κληρονομιά και τους ανθρώπους που την υπηρετούν και την συνθέτουν, δημιούργησε μια σειρά από συνεντεύξεις με πρωταγωνιστές τους Μυκονιάτες σαμπουνιέρηδες.

Ξεκινάμε την δημοσιοποίηση αυτού του υλικού με την συνέντευξη που πήραμε στον Μιχάλη Κουνάνη (Μπαμπέλη), μια από τις πιο σημαντικές προσωπικότητες της λαϊκής παραδοσιακής μουσικής. Υπήρξε ένας βασικός πυλώνας της αναβίωσης και της διάδοσης της σαμπούνας σε όλο το Αιγαίο. Η φήμη του εδώ και δεκαετίες έχει ξεπεράσει τα όρια του νησιού και συγκαταλέγεται στους κορυφαίους οργανοπαίχτες της πατρίδας μας. Έχει καταφέρει σημαντικές καινοτομίες στην κατασκευή του οργάνου.
Με την σαμπούνα του και με παρέα την ζ’υια του στο τουμπάκι , τον αείμνηστο Λευτέρη Σικινιώτη ( Καντενάσο) , έχει συνοδεύσει εκδηλώσεις, γλέντια και πανηγύρια και τα τραγούδια του έχουν οδηγήσει χιλιάδες πόδια σε χορούς κυκλωτικούς και αρχέγονους.»

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.