ΤΟΠΙΚΑ

Fraport Greece: Στα 50 εκατ. ευρώ ετησίως οι επενδύσεις στα 14 αεροδρόμια – Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στο 10μηνο

Fraport Greece: Στα 50 εκατ. ευρώ ετησίως οι επενδύσεις στα 14 αεροδρόμια – Ρεκόρ επιβατικής κίνησης στο 10μηνο

Συνολικές επενδύσεις1,84 δισ. ευρώ, έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα η FraportGreece οι οποίες κάθε χρόνο αυξάνονται κατά 50 εκατ. ευρώ ενώ η εταιρεία αναζητά συνεργασίες με φορείς του τουρισμού, περιφέρειες και τοπικές κοινότητες.

Την ίδια στιγμή η επιβατική κίνηση στα 14 αεροδρόμια που διαχειρίζεται (Ακτιο, Χανιά, Κέρκυρα, Καβάλα, Κεφαλονιά, Θεσσαλονίκη, Ζάκυνθος, Κως, Μυτιλήνη, Μύκονος, Ρόδος, Σάμος, Σαντορίνη, Σκιάθος) κινείται ανοδικά φτάνοντας σε επίπεδα ρεκόρ, πάνω δηλαδή όχι μόνο από το 2022 αλλά και από την τελευταία. προ covid. χρονιά που ήταν το 2019.

Αυτό ανέφερε μεταξύ άλλων ο Executive Director Commercial Business Development της εταιρείσς Γιώργος Βήλος σε συνέντευξη τύπου.

Όπως είπε στόχος είναι η ορθή διαχείριση εννέα τουλάχιστον προκλήσεων: η έλλειψη προσωπικού στον τουρισμό, η άνοδος των τιμών, η υποχώρηση των ποιοτικών υπηρεσιών, ο υπέρ-τουρισμός, η αλλαγή στρατηγικής στον τουρισμό, η επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου, η διαχείριση των γεωπολιτικών εξελίξεων, η μακροχρόνια ανάπτυξη του ελληνικού, η  ανάπτυξη θεματικού τουρισμού, πέρα από το ήλιος και θάλασσα.

Σε ότι αφορά ένα μελλοντικό διαγωνισμό για τα 22 περιφερειακά αεροδρόμια που ανήκουν στο Υπερταμείο  ο Γιώργος Βήλος είπε ότι: «η Fraport δεν πρόκειται να εμπλακεί στη διαδικασία διεκδίκησης των 22 περιφερειακών αεροδρομίων. Η εταιρεία, ως ειδικού σκοπού, δεν μπορεί να συμμετάσχει σε κανέναν διαγωνισμό. Οι μέτοχοι της εταιρείας προφανώς όταν θα υπάρξει διαγωνισμός, θα τον αξιολογήσουν ανάλογα με τα δεδομένα, όπως θα προκύψει τότε. Αξιολογούμε ανά περίπτωση».

Αύξηση της επιβατικής κίνησης

Σε ότι αφορά την τουριστική κίνηση των 14 αεροδρομίων που διαχειρίζεται στην Ελλάδα  η Fraport η επιβατική κίνηση στο 10μηνο σημείωσε αύξηση 8,4% το 2023 έναντι του 2022 και 12% έναντι του 2019, στους 33,8 εκατομμύρια επιβάτες  έναντι 32 εκατομμύρια το 2022 και 30,2 εκατομμύρια το 2019. Από τις 14 πύλες εισόδους της χώρας το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης σημείωσε αύξηση το 2023, 20% στον αντίποδα η Μύκονος με πτώση -2%. Η κίνηση τον μήνα Νοέμβριο εκτιμάται ότι θα είναι αυξημένη κατά 15%, περίπου.

Σήμερα στα αεροδρόμια της Fraport Greece προσγειώνονται αεροπλάνα 110 αεροπορικών εταιριών από 42 χώρες με τον αριθμό των δρομολογίων να διαμορφώνονται στα 900. Μάλιστα από αυτά τα δρομολόγια, τα 64 εκτελούνται από το 2023.

Ο κύριες αγορές από τις οποίες προέρχονται τα δρομολόγια στα αεροδρόμια της Fraport είναι: το Ηνωμένο Βασίλειο +73% το 2023 σε σχέση με το 2022, η Γερμανία +0%, η Σκανδιναβία +10,7%, η Ιταλία -1,5%, η Πολωνία +15,6%, η Ολλανδία +0,4%, η Αυστρία +19,8%, το Ισραήλ +13,3% η Τσεχία +24,3%.

Ο Executive Director Commercial Business Development της εταιρείας  τόνισε επίσης ότι ο τουρισμός στην Ελλάδα δεν είναι δυνατόν να ακολουθεί συνεχώς ανοδική πορεία κι ότι υπάρχουν νέες αναδυόμενες ανταγωνιστικές αγορές που θέλουν προσοχή καθώς έχουν ξεκινήσει να προσελκύουν επισκέπτες.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.