ΤΟΠΙΚΑ

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο επτά στα δέκα εκκαθαριστικά – Έχει υποβληθεί μόλις το 6,2%

Φορολογικές δηλώσεις: Χωρίς επιπλέον φόρο επτά στα δέκα εκκαθαριστικά – Έχει υποβληθεί μόλις το 6,2%

Με πολύ χαμηλές ταχύτητες κινείται μέχρι στιγμής η υποβολή των φορολογικών δηλώσεων και σχεδόν ένα μήνα μετά το άνοιγμα της πλατφόρμας και όλα δείχνουν ότι η παράταση της προθεσμίας είναι για μία ακόμη φορά… μονόδρομος

Ένας λόγος ακόμη είναι ότι βρισκόμαστε σε προεκλογική περίοδο και η συγκρότηση νέας κυβέρνησης δεν φαίνεται να παίρνει σάρκα και οστά πριν από τις αρχές Ιουλίου και μετά από τις δεύτερες εκλογές, όπως όλα δείχνουν.

Οι φορολογούμενοι λοιπόν δεν δείχνουν ιδιαίτερη θέρμη να προχωρήσουν στην υποβολή των δηλώσεων, παρά το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δεν υπάρχουν σοβαρές εκκρεμότητες που εμποδίζουν την ολοκλήρωση των δηλώσεων. Προφανώς, η μοναδική αιτία είναι ότι ο Έλληνας από την φύση του προτιμά να κάνει τα πάντα την τελευταία στιγμή και αυτό μάλλον δύσκολα αλλάζει.

Μέχρι στιγμής πάντως και σχεδόν έχουν υποβληθεί κάτι περισσότερες από 400.000 δηλώσεις και συγκεκριμένα 405.205, ενώ συνήθως υποβάλλονται 6,5 εκατ., δηλαδή 6,2%.

Με βάση τα στοιχεία της εκκαθάρισης, λίγο περισσότεροι από τους μισούς που έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση έχουν μηδενικό εκκαθαριστικό, ένας στους τέσσερις πληρώνει φόρο που κατά μέσο φθάνει τα 746 ευρώ, ενώ σχεδόν δυο στους δέκα δικαιούνται επιστροφή φόρου κατά μέσο όρο 465 ευρώ.

Το πλέον αξιοσημείωτο είναι ότι οι οκτώ στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν ήδη λάβει την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται.

Ας δούμε αναλυτικά τα στοιχεία που προκύπτουν, από την εικόνα υποβολής των δηλώσεων και βέβαια τα αποτελέσματα της εκκαθάρισης:

  1. Από τις 31 Μαρτίου 2023 που άνοιξε η πλατφόρμα των φορολογικών δηλώσεων έχουν υποβληθεί 405.205 δηλώσεις σε σύνολο 6,5 εκατ. δηλώσεων που αναμένεται να υποβληθούν φέτος.
  2. Το 54,98% δεν πληρώνει επιπλέον φόρο καθώς από το σύνολο των εκκαθαριστικών σημειωμάτων τα 222.781 είναι μηδενικά.
  3. Για το 18,61% των φορολογουμένων ή 75.408 φυσικά πρόσωπα προέκυψε επιστροφή φόρου που κατά μέσον όρο φθάνει τα 416 ευρώ. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ, σχεδόν οκτώ στους δέκα φορολογούμενους με πιστωτικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν ήδη λάβει την επιστροφή φόρου εισοδήματος που δικαιούνται. Συγκεκριμένα η ΑΑΔΕ έχει πληρώσει 17,48 εκατ. ευρώ σε 63.948 φορολογούμενους.
  4. Το 26,41% των φορολογουμένων καλείται να πληρώσει έξτρα φόρο για τα εισοδήματα που απέκτησε το προηγούμενο έτος. Για 107.014 δηλώσεις το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης είναι χρεωστικό, με το συνολικό ποσό του φόρου να ανέρχεται σε 79,8 εκατ. ευρώ. Ο μέσος φόρος για τις δηλώσεις αυτές ανέρχεται στα 746 ευρώ.

Οι φορολογούμενοι με χρεωστικό εκκαθαριστικό σημείωμα έχουν τη δυνατότητα να εξοφλήσουν το φόρο εισοδήματος:

  • Εφάπαξ με έκπτωση 3% έως 31 Ιουλίου 2023.
  • Σε 8 ίσες μηνιαίες δόσεις με την πρώτη να καταβάλλεται έως 31 Ιουλίου 2023 και την τελευταία έως 29 Φεβρουαρίου 2024.
  • Σε έως 24 μηνιαίες δόσεις με την πάγια ρύθμιση.
  • Σε 12 άτοκες μηνιαίες δόσεις με πιστωτική κάρτα. Οι φορολογούμενοι που θα επιλέξουν να εξοφλήσουν το φόρο με πλαστικό χρήμα θα κερδίσουν και την έκπτωση 3% που προβλέπεται στην εφάπαξ οφειλή.

newsit.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.