ΤΟΠΙΚΑ

Φίλιππος Φόρτωμας: «Την Κυριακή κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου»

Φίλιππος Φόρτωμας: «Την Κυριακή κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου»

Την πεποίθησή του ότι η ελληνική κοινωνία επιθυμεί να κάνει μια πραγματική και ουσιαστική επανεκκίνηση και ότι από το βράδυ της Κυριακής, με μια ισχυρή και αυτοδύναμη κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, η χώρα θα γυρίσει σελίδα και θα προχωρήσει ενωμένη σε μια καινούργια και δημιουργική πορεία, εξέφρασε σε συνέντευξή του στο cyclades24, ο υποψήφιος βουλευτής Κυκλάδων Φίλιππος Φόρτωμας.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στο όραμά του και στους στόχους του για τις Κυκλάδες και τη νησιωτικότητα, στο σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την ανάταξη της κοινωνίας και οικονομίας του κράτους, ενώ απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους δημιουργικούς πολίτες για συμμετοχή στις εκλογές και στήριξη μιας παράταξης η πολιτική της οποίας δεν θα έχει ταξικό πρόσημο, αλλά κοινωνικό και εθνικό.

Είστε για πρώτη φορά υποψήφιος στις Κυκλάδες σε βουλευτικές εκλογές. Τι σας έκανε να επιχειρήσετε αυτό το βήμα και ποιο είναι το όραμά σας για τα νησιά του νομού μας; 

 “Ασχολούμαι με την πολιτική από τα φοιτητικά μου χρόνια. Πιστεύω ακράδαντα ότι η συμμετοχή στην πολιτική είναι προσφορά στον τόπο σου, προσφορά στους συμπατριώτες σου, προσφορά στην ίδια την Πατρίδα. Δεν ήταν μία εύκολη απόφαση. Ήταν μια απόφαση ευθύνης. Εκπροσωπώ μια γενιά που πλήρωσε περισσότερο απ΄ ότι έπρεπε το τίμημα της οικονομικής κρίσης. Σ αυτή την κρίσιμη συγκυρία, δίνω το παρών για τις Κυκλάδες, για τα νησιά μας.

 Το όραμα μας για τις Κυκλάδες που θέλω να μοιραστώ μαζί σας βασίζεται στο τρίπτυχο: αειφόρος ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της νησιωτικότητας. Οραματίζομαι τις Κυκλάδες ένα τόπο να ζεις, που να συνδέονται μεταξύ τους, που μαζί να προχωράνε, με νέες ευκαιρίες,  που οι νέοι θα παραμένουν και θα προκόβουν στον τόπο τους.   Προχωράμε όλοι μαζί σε μία δημιουργική  πορεία, σε ένα μέλλον καλύτερο, για μία Πατρίδα όπως μας αξίζει, για τις Κυκλάδες της ανάπτυξης, της εξωστρέφειας, του Πολιτισμού, των θρησκειών και της Ιστορίας».

Βρισκόμαστε λίγα 24ωρα πριν από της εθνικές εκλογές της 7ης Ιουλίου. Ποια ήταν τα μηνύματα που εισπράξατε από τους ψηφοφόρους κατά την περιοδεία σας στις Κυκλάδες και ποια η δική σας αίσθηση για το εκλογικό αποτέλεσμα σε εθνικό και τοπικό επίπεδο; 

“Έχω επισκεφθεί τα νησιά μας από άκρη σε άκρη σε όλες τις Κυκλάδες. Οι πολίτες ζητούν δύο πράγματα. Πρώτον, πολιτική αλλαγή για να αλλάξουμε τη σημερινή δυσμενή κατάσταση. Δεύτερον, σοβαρότητα και υπευθυνότητα για να μην επαναλάβουμε τα λάθη του παρελθόντος.

Την Κυριακή παίρνουμε απόφαση να προχωρήσουμε όλοι μαζί ενωμένοι και δυνατοί.

Τη Δευτέρα βάζουμε μπροστά το σχέδιο μας για την επανεκκίνηση της χώρας και για τις Κυκλάδες μας. Θέλει όμως προσοχή. Οι εκλογές δεν έχουν τελειώσει. Ας γεμίσουμε όλοι μαζί τις κάλπες με ψηφοδέλτια για ισχυρή και αυτοδύναμη Ελλάδα. Ας κάνουμε πράξη την ανανέωση, ας δώσουμε σάρκα και οστά στην ελπίδα αυτού του τόπου».        

Οι περισσότερες δημοσκοπήσεις προβλέπουν νίκη της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστά αυτοδυναμίας. Πόσο σημαντικό είναι για τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την παράταξή σας να εξασφαλίσει μια αυτοδύναμη κυβέρνηση σε αυτές τις εκλογές;

“Δεν είναι μόνο οι δημοσκοπήσεις που δείχνουν προβάδισμα της Νέας Δημοκρατίας. Είναι το κλίμα σε ολόκληρη την κοινωνία που επιθυμεί να κάνουμε ένα δυναμικό restart από τη Δευτέρα το πρωί. Αλλά σας είπα. Δεν χωρά εφησυχασμός.

Πρέπει να δώσουμε τη μάχη μέχρι την τελευταία στιγμή ώστε να μην πάει ούτε μία ψήφος χαμένη. Ισχυρή Νέα Δημοκρατία σημαίνει αυτοδύναμη Ελλάδα. Η ψήφος στον Κυριάκο Μητσοτάκη, στον αυριανό μας πρωθυπουργό είναι μία ψήφος με αξία».   

Φίλιππος Φόρτωμας

Καθοριστικός παράγοντας για τη διαμόρφωση του εκλογικού αποτελέσματος θα είναι το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές. Ποιο μήνυμα στέλνετε στους ψηφοφόρους γι αυτό το θέμα και ειδικά στις νεότερες ηλικίες, στις οποίες, παραδοσιακά εμφανίζονται τα μεγαλύτερα ποσοστά αποχής; 

“Την Κυριακή, απευθύνουμε κάλεσμα σε όλους τους δημιουργικούς πολίτες, σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, σε όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Είναι σίγουρο ότι αυτά που μας ενώνουν είναι πολύ περισσότερα από εκείνα που μας χωρίζουν. Η πολιτική μας δεν έχει ταξικό,  αλλά κοινωνικό και εθνικό πρόσημο.

Ας μην ξεχνάμε ποτέ ότι η Παράταξη μας απευθύνεται διαχρονικά σε όλες τις Ελληνίδες και σε όλους τους Έλληνες. 

Απευθυνόμαστε κυρίως στους νέους που ψηφίζουν για πρώτη φορά και τους λέμε ξεκάθαρα ότι έχετε πολλούς λόγους  να κάνουμε μαζί αυτό το υπέροχο ταξίδι για την Ελλάδα. Αφήνουμε πίσω εκείνα που μας πλήγωσαν και βλέπουμε το μέλλον με αισιοδοξία. Για μια ισχυρή Ελλάδα που εργάζεται, που παράγει , που προκόβει , που κρατά τα παιδιά της στην αγκαλιά της. Την Κυριακή κάνουμε την επανάσταση του αυτονόητου».

Κατά την άποψή σας η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ απέτυχε ή κουράστηκε; 

“Τα τεσσεράμισι περίπου χρόνια που κυβέρνησε ο κ. Τσίπρας, η Ελλάδα γνώρισε μία πρωτόγνωρη οπισθοδρόμηση. Κάναμε βήματα προς τα πίσω. Ζήσαμε τα κακώς κείμενα της Μεταπολίτευσης στον υπερθετικό βαθμό. Όμως όλα αυτά τελειώνουν.

Σε λίγα εικοσιτετράωρα, οι πολίτες θα σηματοδοτήσουν με την ψήφο τους μία νέα αρχή για τον τόπο μας. Έφθασε η ώρα να προχωρήσουμε μπροστά. Έχουμε και το σχέδιο και την ομάδα για να το πετύχουμε».

Σε οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο, ποιες είναι οι κύριες αλλαγές στις οποίες θα επιχειρήσει να προχωρήσει η Νέα Δημοκρατία; 

“Ο Πρόεδρος μας και αυριανός πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης έχει περιγράψει με σαφήνεια τους δεκαέξι άξονες του κυβερνητικού μας σχεδίου.

Το δικό μας σχέδιο είναι κοστολογημένο , ρεαλιστικό και εφαρμόσιμο. Μαζί θα χτίσουμε τη Νέα Ελλάδα, με μείωση φόρων, μείωση των ασφαλιστικών εισφορών , με ασφάλεια για τον πολίτη, με μια εξωστρεφή  Παιδεία, με πρόσβαση στο σύστημα Υγείας για όλους, με δίχτυ κοινωνικής προστασίας για τις ευάλωτες κοινωνικές ομάδες. Με πρόσβαση στους παιδικούς σταθμούς για όλα τα παιδιά και με κορυφαίες πρωτοβουλίες όπως το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα που στηρίζουν τους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.    

Το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη δεν είναι σχέδιο ούτε για τους λίγους, ούτε για τους πολλούς. Είναι ένα συγκροτημένο σχέδιο που αφορά όλους τους Έλληνες που βάζει στο κέντρο της πολιτικής τον άνθρωπο».

Ποιοι θα πρέπει να είναι βασικοί άξονες πάνω στους οποίος θα κινηθεί η νέα κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα των Κυκλάδων και να τονώσει τις τοπικές οικονομίες;

“Πράγματι μας λένε οι νοσταλγοί του χθες τι θα κάνετε εσείς για τις
Κυκλάδες; Τους απαντούμε ξεκάθαρα:      

Το όραμα μας για τις Κυκλάδες που θέλω να μοιραστώ μαζί σας βασίζεται στο τρίπτυχο: αειφόρος ανάπτυξη, προστασία του περιβάλλοντος και προώθηση της νησιωτικότητας.

Ανάμεσά τους περιλαμβάνονται:  

  •  Προώθηση στρατηγικής γαλάζιας ανάπτυξης με άξονα την οικονομία και υλοποίηση με ήδη υπάρχοντα χρηματοδοτικά εργαλεία δηλαδή έργα που σχετίζονται με την θάλασσα και τον ουρανό μας. Ένας τόπος με τόσο φυσικό πλούτο που δεν αξιοποιούμε.  
  • Τόνωση  πρωτογενούς δραστηριότητας και σύνδεσή της με το τουριστικό προϊόν του κάθε νησιού. Τα νησιά μας πρέπει να ταυτιστούν με τα προϊόντα τους, να είναι το χαρακτηριστικό τους.
  • Ενίσχυση  λιμενικών υποδομών, έξυπνα και βιώσιμα συστήματα θαλάσσιων μεταφορών και συγκοινωνιών.
  • Προώθηση της ενεργειακής αυτονομίας των νησιών (πρωτοβουλία καθαρής ενέργειας).
  • Στοχευμένες χωροταξικές παρεμβάσεις για το περιβάλλον και τον τουρισμό με διαβούλευση και διαύγεια.
  • «Κυκλική» διαχείριση των υδάτινων πόρων και υποδομών.
  •  Στρατηγική διαχείριση αποβλήτων και  πλαστικών
  • Εφαρμογή της «έξυπνης» τεχνολογίας στις αγροτοκτηνοτροφικές δραστηριότητες. Κάθε προϊόν μας πρέπει να έχει την ταυτότητα και την προέλευση του. Η δύναμη μας είναι η προέλευση μας. Πρέπει να την αναδείξουμε.
  • Θαλάσσια οικοσυστήματα με πλούσια ιχθυαποθέματα, για βιώσιμες αλιευτικές κοινότητες».
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.