ΤΟΠΙΚΑ

«Εξιστορώντας και καταγράφοντας την τέχνη της ξερολιθιάς»

«Εξιστορώντας και καταγράφοντας την τέχνη της ξερολιθιάς»

“Εξιστορώντας και καταγράφοντας την τέχνη της ξερολιθιάς”

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Μυκόνου σε συνεργασία με το Σπουδαστήριο Πολεοδομικών Ερευνών (ΣΠΕ) του ΕΜΠ με διευθυντή τον καθηγητή Κώστα Σερράο συμμετέχουν στην πρωτοβουλία του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης Cycladic Identity που έχει στόχο την προστασία της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς των Κυκλάδων.
Το πρόγραμμα μας με τίτλο “Εξιστορώντας και καταγράφοντας την τέχνη της ξερολιθιάς” βρίσκεται σε εξέλιξη. Η δύο πρώτες φάσεις του προγράμματος ολοκληρώθηκαν με την συλλογή και αποδελτίωση σχετικού υλικού και την βιντεοσκόπηση των εναπομενόντων μαστόρων και του τρόπου χτισίματος.

Η τελευταία φάση του προγράμματος περιλαμβάνει την δημιουργία ιστοσελίδας με το συλλεχθέν υλικό και την διοργάνωση Σχολείου ξερολιθιάς με σκοπό την διάσωση της αρχαίας τέχνης της ξερολιθιάς, Παλιοί μάστορες θα μεταλαμπαδεύσουν την γνώση τους στη νεότερη γενιά.

Η γνώση της κατασκευής κτισμάτων με λίθους από το έδαφος της ιδίας γης χωρίς την χρήση κονιάματος ή άλλου συνδετικού υλικού, έχει εγγραφεί το 2018 στον Αντιπροσωπευτικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ανθρωπότητας της UNESCO.

Πρώτη μαρτυρία τεχνίτης Γιώργος Ξενάριος περιοχή Βορνά Μύκονος.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.