ΤΟΠΙΚΑ

Europa Nostra: Νησιά των Κυκλάδων στη λίστα των πιο απειλούμενων μνημείων

Europa Nostra: Νησιά των Κυκλάδων στη λίστα των πιο απειλούμενων μνημείων

Το σύνολο των Κυκλάδων και ειδικότερα τα νησιά Σίφνος, Σέριφος και Φολέγανδρος βρίσκονται στα πλέον απειλούμενα μνημεία-τοποθεσίες της Ευρώπης για το 2024, όπως ανακοινώθηκε από την Europa Nostra και από το Ινστιτούτο της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

«Μια σειρά από περιβαλλοντικά, πολιτιστικά και κοινωνικά ζητήματα, όπως η υποβάθμιση των φυσικών πόρων, η καταστροφή της πολιτιστικής και φυσικής κληρονομιάς, η λειψυδρία, τα προβλήματα διαχείρισης αποβλήτων και οι κοινωνικοοικονομικές ανισότητες»,  είναι οι λόγοι ένταξης στη λίστα, όπως αναφέρεται από τους ευρωπαϊκούς  οργανισμούς.

Και το αποτέλεσμα είναι –πάντα σύμφωνα με την ανακοίνωση– ότι «τα νησιά κινδυνεύουν να χάσουν τον εξαιρετικό και αυθεντικό τους χαρακτήρα, καθώς η αυξανόμενη τουριστική κατασκευή απειλεί να επισκιάσει την εγγενή ομορφιά τους, ενώ ιδιαίτερη ανησυχία προκαλούν οι μικρότεροι νησιωτικοί προορισμοί εντός των Κυκλάδων, που φέρουν το μεγαλύτερο βάρος του υπερτουρισμού».

Οι Κυκλάδες βρίσκονται κατόπιν αυτού στην λίστα των 11 πλέον απειλούμενων τόπων πολιτιστικής κληρονομιάς της Ευρώπης, έτσι είναι υποψήφιες για τον τελικών κατάλογο των 7, που θα ανακοινωθεί τον Απρίλιο. Τη σχετική πρόταση υπέβαλε η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού. Ενώ στην λίστα περιλαμβάνεται ένα ακόμη μνημείο ελληνικού ενδιαφέροντος, η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στην επαρχία Χατάι της Τουρκίας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.