ΤΟΠΙΚΑ

Έτσι θα ταξιδέψουν στη Μύκονο τα ταχύπλοα το καλοκαίρι

Έτσι θα ταξιδέψουν στη Μύκονο τα ταχύπλοα το καλοκαίρι
Κυκλάδες: Οι προϋποθέσεις για να ταξιδέψουν ταχύπλοα το φετινό καλοκαίρι

Με συμβατικά πλοία ξεκινά η τουριστική σεζόν στις Κυκλάδες, καθώς, η μεγάλη πλειοψηφία των ταχυπλόων παραμένουν παροπλισμένα, λόγω των ειδικών συνθηκών της φετινής θερινής δρομολογιακής περιόδου.

Πλην ελαχίστων περιπτώσεων, μέχρι στιγμής, δεν έχουν ανακοινωθεί επισήμως δρομολόγια ταχυπλόων, καθώς οι εταιρίες βρίσκονται σε αναμονή των εξελίξεων.

Οι βασικές προϋποθέσεις για να δρομολογηθούν ταχύπλοα το φετινό καλοκαίρι είναι οι παρακάτω:

Α) Να υπάρξει ζήτηση από πλευράς επιβατικού κοινού για να ταξιδέψει στα νησιά. Για την ώρα ο κόσμος είναι «μουδιασμένος», λογικό και επόμενο, μιας και βρισκόμαστε στις πρώτες ημέρες άρσης των μετακινήσεων, ενώ ακόμη δεν έχουν λειτουργήσει ξενοδοχεία, καταλύματα και τουρισμός εξωτερικού. Εκτιμάται, ότι με την πάροδο του χρόνου και ειδικά την περίοδο Ιουλίου και Αυγούστου η κίνηση θα παρουσιάσει σημαντική αύξηση, εφόσον το επίπεδο της πανδημίας διατηρηθεί χαμηλό.

Β) Να τροποποιηθεί το έκτακτο πρωτόκολλο που επιτρέπει στα πλοία να ταξιδεύουν μόνο με το 50% της συνολικής μεταφορικής τους δυναμικότητας. Το ποσοστό αυτό είναι σχεδόν απαγορευτικό για τα περισσότερα ταχύπλοα σκάφη, καθώς οι εταιρίες θα υποστούν οικονομική ζημιά. Σε περίπτωση σημαντικής αύξησης του ποσοστού, τα δεδομένα είναι πιθανό να διαφοροποιηθούν προς τη θετική κατεύθυνση.

Γ) Να δοθεί κρατική επιδότηση στις εταιρίες ταχυπλόων σε περίπτωση που το πρωτόκολλο μεταφοράς επιβατών διατηρηθεί σε περιορισμένα ποσοστά. Αν υπάρξει τέτοια μέριμνα, τότε οι εταιρίες θα αποκτήσουν οικονομικό κίνητρο.

Στην παρούσα φάση όλα είναι ακόμη ρευστά. Το φετινό καλοκαίρι ξεκινά με συμβατικά πλοία και με «χειμερινό» πρόγραμμα δρομολογίων στις περισσότερες γραμμές.  Ο Ιούνιος είναι ένας κρίσιμος και μεταβατικός μήνας από την πορεία και εξέλιξη του οποίου, θα εξαρτηθεί το πλαίσιο λειτουργίας της ακτοπλοΐας τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο.

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.