ΤΟΠΙΚΑ

Έτσι θα γίνεται ο έλεγχος των επιχειρήσεων της εστίασης

Έτσι θα γίνεται ο έλεγχος των επιχειρήσεων της εστίασης

Με μια ψηφιακή εφαρμογή η οποία αναμένεται να είναι έτοιμη έως τις 10 Ιουλίου και θα «κατεβάζουν» οι επιχειρήσεις δωρεάν από gov.gr, θα γίνεται ο έλεγχος των πελατών για την είσοδό τους στους εσωτερικούς χώρους των καταστημάτων εστίασης και χώρων ψυχαγωγίας από τις 15 Ιουλίου.

Οι επιχειρήσεις, μέσω αυτή της εφαρμογής, θα επιβεβαιώνουν τη γνησιότητα του πιστοποιητικού εμβολιασμού ή νόσησης των πελατών τους στους covid free χώρους (αμιγείς) και αντίστοιχα των rapid ή μοριακών τεστ στους μεικτούς.

Σύμφωνα με τις διευκρινίσεις που έδωσε η κυβέρνηση, η δήλωση των επιχειρηματιών σχετικά με την κατηγορία στην οποία ανήκουν, θα γίνεται στην πλατφόρμα της ΕΡΓΑΝΗ ενώ ένα κατάστημα μπορεί να έχει μεικτή χρήση στους εξωτερικούς της χώρους και αμιγή στους εσωτερικούς, η εναλλαγή χρήσης ωστόσο μπορεί να γίνεται μία φορά.

Στις εισόδους των καταστημάτων θα υπάρχει ειδική σήμανση (covid-free ή μεικτός χώρος), με ειδική αναφορά σχετικά με το αν είναι εμβολιασμένο και το προσωπικό της επιχείρησης.  Σε ό,τι αφορά τους εργαζόμενους στους covid free χώρους επισημαίνεται ότι πρέπει να φορούν μάσκα, γάντια και να υποβάλλονται σε τεστ, ωστόσο, σημειώνεται ότι «το κριτήριο που διαφοροποιεί τους πελάτες από τους εργαζόμενους είναι ο ουσιώδης χαρακτήρας της δραστηριότητας.

Για τους πελάτες πρόκειται για ψυχαγωγία, για τους εργαζόμενους συνιστά απολύτως ουσιώδη δραστηριότητα επιβίωσης. Συνεπώς οι επιχειρηματίες σίγουρα έχουν το δικαίωμα να ρυθμίσουν εντός της επιχείρησης αυστηρούς κανόνες υγείας (πχ τακτικό τεστ, μάσκες ενισχυμένης προστασίας κοκ) και να διευθετήσουν τον τρόπο εργασίας των εργαζόμενων τους, ώστε να μην τίθεται σε κίνδυνο η αμιγής χρήση ως χώρου εμβολιασμένων».

Προβλέπεται τέλος, όσον αφορά στις παραβάσεις, να υπάρξει ειδικό πλαίσιο αυστηρών κυρώσεων και για τους επιχειρηματίες και για τους πελάτες, το οποίο θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.