ΤΟΠΙΚΑ

Εθνικές εκλογές: Εναλλακτικό σενάριο για διπλές κάλπες Μάιο και Ιούνιο

Εθνικές εκλογές: Εναλλακτικό σενάριο για διπλές κάλπες Μάιο και Ιούνιο

Η σεναριολογία δίνει και παίρνει για την ημερομηνία των εκλογών με τον πρωθυπουργό να κρατά ακόμα κλειστά τα χαρτιά του και με τους εκλογολόγους να συνεχίζουν τους υπολογισμούς με βάση την πολιτική ατμόσφαιρα αλλά και πρακτικούς λόγους, οι οποίοι βγάζουν από το πολιτικό «καλεντάρι» συγκεκριμένες ημερομηνίες.

Μέχρι σήμερα, οι περισσότεροι θεωρούσαν ότι η επικρατέστερη ημερομηνία που έχει σημειώσει στο μπλοκάκι του ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι η 9η Απριλίου, όμως οι «χρησμοί» των τελευταίων 24ωρων από τον ίδιο τον πρωθυπουργό αλλά και το πολιτικό τοπίο, έτσι όπως έχει διαμορφωθεί, κάνουν πολλούς να αναθεωρούν.

Η προεκλογική περίοδος έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό και στο Μαξίμου επιμένουν ότι υπάρχουν πολλές εκκρεμότητες που πρέπει να κλείσουν και παράλληλα δεν θέλουν να «χαρίσουν» πολιτικά σε κανέναν μέτρα, που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ μέσα στους μήνες της άνοιξης.

Ένα τρανό παράδειγμα είναι η αύξηση του κατώτατου μισθού η οποία και θα εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου. Άλλωστε, το πραγματικό αποτύπωμα αυτών των παρεμβάσεων θα πάρει λίγο καιρό για να εμπεδωθεί και γι’ αυτό πλέον υπάρχουν εκείνοι που προτείνουν στον πρωθυπουργό να μην βιαστεί να ορίσει ημερομηνία για τις εκλογές αλλά να τις «σπρώξει» χρονικά προς τα… πίσω

Παρόλα αυτά, η εντολή στον κομματικό μηχανισμό είναι να δουλεύει στο φουλ. Τα ψηφοδέλτια σε μεγάλο μέρος τους έχουν «κλειδώσει», οι περιοδείες έχουν προγραμματιστεί και ο χρονικός ορίζοντας είναι όπως έχει πει ο πρωθυπουργός, κάποια στιγμή τον Απρίλιο.
Ο άξονας στον οποίο θα κινηθεί η προεκλογική εκστρατεία του κυβερνώντος κόμματος θα είναι από τη μια η ανάδειξη του κυβερνητικού έργου και από την άλλη η σύγκριση της τετραετίας που ολοκληρώνεται με την τετραετία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Πότε και γιατί

Στην οδό Πειραιώς ψιθυρίζεται ότι η απόφαση του Αλέξη Τσίπρα να κηρύξει κοινοβουλευτικό ανένδοτο και να μην συμμετέχει σε ψηφοφορίες έφερε δεύτερες σκέψεις στην ηγεσία του κόμματος.

Τα μέτρα κοινωνικού χαρακτήρα που έχουν εξαγγελθεί αλλά και αυτά που θα προκύψουν από τον πλεονάζοντα δημοσιονομικό χώρο, προσδίδουν θετικό πρόσημο στο προφίλ της κυβέρνησης. Αυτό, βέβαια μένει να αποτυπωθεί και στις δημοσκοπήσεις στις οποίες ναι μεν η ΝΔ διατηρεί σταθερό προβάδισμα έναντι του ΣΥΡΙΖΑ αλλά αυτό πρέπει να το καρπωθεί και επί της ουσίας.

Οι αυξήσεις στις συντάξεις έχουν δοθεί αλλά ακόμα δεν έχουν γίνει συνείδηση στους αποδέκτες τους. Το ίδιο και ο κατώτατος μισθός ο οποίος θα αυξηθεί για τρίτη φορά την 1η Απριλίου. Επίσης, η πτώση στους δείκτες των τιμών της ενέργειας θα φανεί αργότερα στην καθημερινότητα των πολιτών, όπως και η εφάπαξ ενίσχυση 150.000 συνταξιούχων που έχουν μεγάλη προσωπική διαφορά.

Τέλος, γνωρίζουν ότι ένα ενδεχόμενο που «τρέμει» η Κουμουνδούρου στην περίπτωση που οι εκλογές γίνουν μετά το Πάσχα, είναι το γεγονός ότι αν φτάσουμε στο καλοκαίρι θα καταγράψει απώλειες σε μια δεξαμενή ψηφοφόρων στους οποίους έχει μεγάλη απήχηση και δεν είναι άλλοι από τους νέους.

Έτσι, αν εγκαταλειφθεί η 9η Απριλίου, τότε, πιο πιθανή ημερομηνία για τις πρώτες κάλπες είναι η 14η ή η 21η Μαΐου με τις δεύτερες να γίνονται μετά τις πανελλαδικές δηλαδή, στο τέλος Ιουνίου.

Από Vradini.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.