ΤΟΠΙΚΑ

Εστίαση και Τουρισμός: Ανοίγουν τα νησιά – Στο 0,3-0,4 ο δείκτης R0

Εστίαση και Τουρισμός: Ανοίγουν τα νησιά – Στο 0,3-0,4 ο δείκτης R0
Ειδικό σχέδιο του ΕΚΑΒ για την επιχειρησιακή ετοιμότητά των νησιών - Χαμηλός, όπως στις αρχές Μαΐου, ο δείκτης R0

Δυναμική ώθηση στην ασφαλή επιστροφή της χώρας στη νέα κανονικότητα και την οικονομική δραστηριότητα δίνουν τα επιδημιολογικά στοιχεία για τον κορωνοϊό και τη λοίμωξη COVID-19. 

Οι επιδημιολογικές συνθήκες υπό τις οποίες δόθηκε το σήμα για την επιστροφή πριν από τρεις εβδομάδες ήταν ιδανικές, όπως είπε πρόσφατα ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας για τον κορωνοϊό, καθηγητής Παθολογίας-Λοιμωξιολογίας, Σωτήρης Τσιόδρας, το σημαντικό όμως είναι ότι παραμένουν ιδανικές ώστε να συνεχιστεί η διαδρομή. 

Eχοντας σύμμαχο τις «ιδανικές συνθήκες», οι αρμόδιοι στην κυβέρνηση, έκαστος στον τομέα του και από κοινού όπου αυτό απαιτείται, συντάσσουν αναλυτικά τους κανόνες και ξεδιπλώνουν την επιχειρησιακή ετοιμότητα των υπηρεσιών τους. Στο επίκεντρο βρίσκεται πάντα το υπουργείο Υγείας, από όπου ξεκινά η εφαρμογή όλων των μέτρων για την εξάλειψη της πανδημίας.

Το βάρος σε αυτή τη φάση, εκτός από την εστίαση, πέφτει στον τουρισμό, όπου εν όψει του ανοίγματος πτήσεων και καταλυμάτων καταρτίζεται στοχευμένα το σχέδιο υγειονομικής θωράκισης της νησιωτικής χώρας, κατ’ εντολή του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια. Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής του ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου ξεκινά από την Τρίτη με διασώστες και γιατρούς του κέντρου πρόγραμμα ελέγχου επιχειρησιακής ετοιμότητας, εκπαίδευσης και άσκησης σε όλες τις δομές υγείας της νησιωτικής χώρας, αρχής γενομένης από την καρδιά των Κυκλάδων, τη Σύρο. 
Από τις 4 Μαΐου που ξεκίνησε η πορεία εξόδου από το πεδίο των περιοριστικών μέτρων (lockdown), επιστήμονες και κυβέρνηση παρακολουθούν με αμείωτο ενδιαφέρον τα δεδομένα της πανδημίας στην Ελλάδα. Γνωρίζουν πως αυτά καθορίζουν σημαντικά την εξέλιξη της ομαλής, όπως φαίνεται μέχρι τώρα, διαδρομής, σε ένα αχαρτογράφητο όμως κατά πολύ πεδίο, στο οποίο ως σταθερά σημεία εμφανίζονται οι ανησυχίες των επιστημόνων για εστίες υπερμετάδοσης και δεύτερο κύμα κορωνοϊού. Κρίσιμη σταθερά αποτελεί επίσης η επιστημονική βεβαιότητα ότι ο επίλογος της πανδημίας δεν έχει γραφτεί ακόμη – ούτε στη χώρα μας, ούτε στον κόσμο.

Επειτα από τρεις εβδομάδες τα διαθέσιμα στοιχεία, όπως για παράδειγμα ο δείκτης μετάδοσης R0, ο αριθμός νέων κρουσμάτων, εισαγωγών σε νοσοκομεία και διασωληνώσεων, τα αποτελέσματα των δειγματοληπτικών ελέγχων για κορωνοϊό, δίνουν ολοένα και περισσότερο ενθαρρυντικά μηνύματα για την αποδρομή της πανδημίας, επιβεβαιώνοντας τις αποφάσεις για την επανεκκίνηση της μηχανής της οικονομίας.

Η επαναλειτουργία, από σήμερα, των χώρων εστίασης αποτελεί τον τέταρτο κομβικό σταθμό στην πορεία αποκλιμάκωσης των μέτρων, σε συνδυασμό και με την απόφαση να ανοίξουν από 1η Ιουνίου τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία. Κομβική ήταν και η περασμένη Δευτέρα, οπότε άνοιξαν τα εμπορικά κέντρα και οι αρχαιολογικοί χώροι και επέστρεψαν οι μαθητές στα γυμνάσια και τις δύο πρώτες τάξεις των λυκείων, ενώ είχε προηγηθεί κατά ένα 24ωρο η επιστροφή των πιστών στους χώρους λατρείας.

Από σήμερα ανοίγουν οι χώροι εστίασης, που εκτιμάται ότι θα εντάξουν και πάλι στις συνθήκες νέας κανονικότητας και εργασίας περίπου 320.000 απασχολούμενους. Σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης εβδομάδας, τα οποία αποτυπώνουν την 1η εβδομάδα άρσης των μέτρων, η κατάσταση δεν έχει αλλάξει, για την ακρίβεια όχι μόνο δεν έχουν αυξηθεί τα κρούσματα ή οι νοσηλείες, αλλά μειώνονται με σταθερό ρυθμό. Επίσης ο δείκτης R0 παραμένει στο 0,3 με 0,4, όπως ήταν και στις αρχές Μαΐου.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.