ΤΟΠΙΚΑ

Έργο για τη Ρήνεια και την αγροτική της κληρονομιά στα νεότερα χρόνια

Έργο για τη Ρήνεια και την αγροτική της κληρονομιά στα νεότερα χρόνια

Την αγροτική κληρονομιά της Ρήνειας στα νεότερα χρόνια θα διερευνήσει το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, σε συνεργασία με τον δήμο Μυκόνου.

Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό ερευνητικό πρόγραμμα για τους τρόπους διαμόρφωσης της Ρήνειας ως τόπου αγροτικής κληρονομιάς, συλλογικής μνήμης που συνδέεται με την αίσθηση εντοπιότητας των σύγχρονων Μυκονιατών και  τις διαδρομές που ακολούθησαν οι ποικίλες συνδέσεις της με την τουριστική Μύκονο τον 20ό και 21ο αιώνα.

Περαιτέρω, το έργο θα εστιάσει στην μελέτη των αγροτών και του κόσμου τους, ως μιας ιστορικής κατηγορίας που αποτελεί ακόμη ζώσα κληρονομιά, έχοντας στον πυρήνα του τον συνδυασμό της διεπιστημονικής έρευνας στις ανθρωπιστικές και κοινωνικές επιστήμες και της τεχνολογικής καινοτομίας με την επιστημονική τεκμηρίωση της ιστορίας.

Τα ερευνητικά αποτελέσματα, θα διατεθούν μέσα από τη δημιουργία μιας πρωτότυπης ψηφιακής πλατφόρμας/ιστοσελίδας, ανοικτής και ελεύθερης πρόσβασης, στη λογική μιας ψηφιακής έκθεσης ερευνητικού προγράμματος για την ιστορική ταυτότητα της Ρήνειας.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού έργου, θα μελετηθεί μεταξύ άλλων το Δημοτικό Αρχείο Μυκόνου, που αποτελεί εξαιρετικά πλούσια πηγή πληροφοριών για τους τρόπους με τους οποίους η Ρήνεια διαμόρφωσε την αγροτική της ταυτότητα.

Παράλληλα, θα καταγραφούν προφορικές μαρτυρίες, θα καταγραφεί νεότερο οπτικό υλικό, ενώ θα δημιουργηθεί αρχείο με σύγχρονες φωτογραφικές αποτυπώσεις της τωρινής αγροτικής πραγματικότητας.

Τέλος, το έργο αναμένεται να φωτίσει μια σειρά από ζητήματα για τις νησιωτικές κοινωνίες του Αιγαίου και την αγροτική τους κληρονομιά που τελούν υπό ραγδαία κοινωνική αλλαγή και ταυτοχρόνως προσπαθούν να διατηρήσουν το ξεχωριστό ιστορικό τους προφίλ μέσα στην τουριστική ανταγωνιστική αγορά, κυρίως, αναδεικνύοντας τον συμπληρωματικό ρόλο της αγροτικής Ρήνειας στον κοινωνικό μετασχηματισμό της Μυκόνου.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.