ΤΟΠΙΚΑ

Έρχεται το MyCoast, η εφαρμογή καταγγελιών για τον αιγιαλό: Πρόστιμα έως 60.000 ευρώ

Έρχεται το MyCoast, η εφαρμογή καταγγελιών για τον αιγιαλό: Πρόστιμα έως 60.000 ευρώ
Θεσπίζονται νέα διαδικασία διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών, οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων και για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας, όπως και οι αυστηρές ποινές

Τους νέους κανόνες που βάζουν τάξη στη δημόσια περιουσία στις παραλίες, διασφαλίζουν την πρόσβαση των πολιτών στη θάλασσα και κατοχυρώνουν όρους διαφάνειας στην παραχώρηση του αιγιαλού και της παραλίας, με παράλληλη προστασία του περιβάλλοντος, εξειδικεύει η υπογραφή τεσσάρων Υπουργικών Αποφάσεων που προβλέπει ο νόμος 5092/2024 «Όροι αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας στις παραθαλάσσιες περιοχές».

Με τις αποφάσεις αυτές:

– Δημιουργείται Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας και η ψηφιακή εφαρμογή «MyCoast», μέσω της οποίας οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν άμεσα καταγγελίες για υπέρβαση των παραχωρήσεων ή για αυθαίρετη κατάληψη παραλίας.

– Προβλέπεται η νέα διαδικασία διεξαγωγής ηλεκτρονικών δημοπρασιών από τις Κτηματικές Υπηρεσίες για την παραχώρηση αιγιαλού και παραλίας, με τιμή εκκίνησης που προσδιορίζεται αντικειμενικά.

– Προσδιορίζονται αναλυτικά οι υποχρεώσεις των παραχωρησιούχων για την εξυπηρέτηση των πολιτών, την ασφάλεια της παραλίας και τη διασφάλιση της προσβασιμότητας.

Θεσπίζονται αυστηρές ποινές για τους παραβάτες, ειδικά στις περιπτώσεις παρεμπόδισης της ελεύθερης πρόσβασης του κοινού στη θάλασσα.

Ο Υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, δήλωσε: «Λίγες εβδομάδες μετά την ψήφιση του νόμου 5092/2024, προχωρούμε στην έκδοση των απαιτούμενων αποφάσεων προκειμένου, όπως είχα δεσμευτεί, το νέο πλαίσιο να εφαρμοστεί στις συμβάσεις, που θα συναφθούν από τη φετινή τουριστική περίοδο. Πλαίσιο το οποίο περιλαμβάνει τις «Απάτητες παραλίες» που καθιερώθηκαν με το νέο νόμο, τη διασφάλιση ύπαρξης ελεύθερων χώρων στις παραλίες και διόδων προς τη θάλασσα, τους ελέγχους με drones, την ειδική εφαρμογή για την υποβολή καταγγελιών από τους πολίτες, μικτά κλιμάκια ελέγχου και αυστηρές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις για όσους παρανομούν. Αξιοποιούμε όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, που παρέχει η νέα τεχνολογία και τον ελεγκτικό μηχανισμό του Δημοσίου, προκειμένου η νομιμότητα να γίνεται σεβαστή. Σε κάθε περίπτωση, όσοι σκέφτονται να επαναλάβουν πρακτικές αυθαιρεσίας και παρανομίας να γνωρίζουν ότι η Πολιτεία θα είναι παρούσα. Ελπίζω το μήνυμα να έχει ληφθεί από όλους. Το κάθε είδους

Αναλυτικά οι ρυθμίσεις των υπουργικών αποφάσεων

Α. Εφαρμογή «MyCoast» – Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας
Σε συνεργασία με το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης δημιουργείται Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα («Μητρώο Συμβάσεων Παραχώρησης Απλής Χρήσης Αιγιαλού και Παραλίας»), το οποίο θα υποστηρίζει τη διενέργεια των δημοπρασιών, την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των παραχωρησιούχων με τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης, καθώς και την υποβολή καταγγελιών από την πλευρά των πολιτών μέσω της ψηφιακής εφαρμογής «MyCoast».

“bullying” στις παραλίες δεν θα γίνει ανεκτό!».

Στο υποσύστημα για τις δημοπρασίες, οι ενδιαφερόμενοι θα εισέρχονται με τους κωδικούς taxisnet, προκειμένου να υποβάλουν την προσφορά τους για την παραχώρηση για την οποία ενδιαφέρονται.

– Στο υποσύστημα για την παρακολούθηση της συμμόρφωσης των παραχωρησιούχων με τους όρους των συμβάσεων παραχώρησης θα καταχωρούνται οι συμβάσεις παραχώρησης, οι αυτοψίες των υπηρεσιών και τα αποτελέσματά τους, καθώς και οι καταγγελίες των πολιτών (λόγος καταγγελίας, στοιχεία επικοινωνίας με τον πολίτη). Μεταξύ άλλων θα καταχωρούνται η τοποθεσία, η έναρξη και η λήξη της παραχώρησης, η διάρκεια, η χρήση, το εμβαδόν της παραχώρησης, το μίσθωμα (συνολικά και ανά τ.μ.), η επωνυμία και ο ΑΦΜ του μισθωτή, τα στοιχεία της δημοπρασίας. Σημειώνεται ότι πρόσβαση στα στοιχεία της παραχώρησης θα έχουν και οι ενδιαφερόμενοι πολίτες αφού συνδεθούν με προσωπικούς κωδικούς Taxisnet, στο βαθμό που αυτό είναι απαραίτητο για να πληροφορούνται τα στοιχεία των συμβάσεων παραχώρησης.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.