ΤΟΠΙΚΑ

Έρχεται σημαντική αλλαγή που ευνοεί την εκτός σχεδίου δόμηση

Έρχεται σημαντική αλλαγή που ευνοεί την εκτός σχεδίου δόμηση

Λύση στον γόρδιο δεσμό της εκτός σχεδίου δόμησης και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Επικρατείας, με την οποία δυσχεραίνεται η εκμετάλλευση αντίστοιχων οικοπέδων, αναμένεται να δώσει μεταβατική διάταξη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος, εν αναμονή καθαρογραφής της απόφασης του ΣτΕ που ακύρωσε οικοδομική άδεια στην Πάτμο, με βάση τις προβλέψεις της οποίας σταμάτησαν δόμηση, συμβόλαια και επενδύσεις και σε γήπεδα μέχρι τώρα άρτια και οικοδομήσιμα άνω των τεσσάρων στρεμμάτων στην εκτός σχεδίου δόμηση ετοιμάζει λύση με μεταβατική ρύθμιση.

Στο θέμα αναφέρθηκε χθες στη Βουλή ο υφυπουργός Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος Νίκος Ταγαράς. Αφορμή ήταν ερώτηση βουλευτή για την «εμπλοκή» που έχει δημιουργηθεί στις πολεοδομίες, μετά την απόφαση 176/2023 του ΣΤΕ (με την οποία το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο «έκοψε» οικοδομικές άδειες σε εκτός σχεδίου περιοχές της Πάτμου επειδή δεν είχαν «πρόσωπο» σε αναγνωρισμένη οδό).

«Επεξεργαζόμαστε μεταβατική διάταξη η οποία θα δίνει σαφή απάντηση στο πρόβλημα το οποίο έχει δημιουργηθεί», ανέφερε ο κ. Ταγαράς. «Είναι ένα θέμα εξαιρετικά δύσκολο (…) και πρέπει να το λύσουμε με ασφάλεια δικαίου, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες που καθορίζει η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας».

Ο κ. Ταγαράς δεν αναφέρθηκε στο περιεχόμενο της κυοφορούμενης ρύθμισης (η οποία πρέπει να κατατεθεί μέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ρύθμιση θα προτείνει να οικοδομούνται χωρίς προϋπόθεση «προσώπου» σε αναγνωρισμένη οδό όλα τα άρτια, εκτός σχεδίου οικόπεδα που έχουν δημιουργηθεί προ του 1985 (ουσιαστικά η πλειονότητα των οικοπέδων στη χώρα μας), ενώ ειδική πρόβλεψη θα υπάρχει για όσα δημιουργήθηκαν (λ.χ. μέσω κατατμήσεων) ανάμεσα στο 1985 και το 2003.

Με βάση τον σχεδιασμό, η νέα ρύθμιση θα δίνει τη δυνατότητα της δόμησης στα εκτός σχεδίου οικόπεδα που έχουν κατατμηθεί πριν το 1985, ακόμη κι αν δεν έχουν πρόσβαση σε κοινόχρηστο δρόμο. Για όσα είναι μεταγενέστερα δηλαδή την περίοδο από το 1985 έως και το 2003 προβλέπεται η δυνατότητα της δόμησης υπό όρους όπως για παράδειγμα η σύνδεσή τους με αναγνωρισμένο κοινόχρηστο οδικό δίκτυο.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.