ΤΟΠΙΚΑ

Ερχεται… ο νέος ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα, ποιοι περισσότερα και ποιοι θα απαλλαγούν από το φόρο

Ερχεται… ο νέος ΕΝΦΙΑ – Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερα, ποιοι περισσότερα και ποιοι θα απαλλαγούν από το φόρο

Περίπου 6,2 εκατομμύρια φορολογούμενοι αναμένεται να λάβουν μετά το Πάσχα και το αργότερο μέχρι το τέλος Απριλίου τα εκκαθαριστικά για την πληρωμή του Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ) του 2023.

Τα ποσά των οφειλών ΕΝΦΙΑ που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά θα πρέπει να εξοφληθούν είτε εφάπαξ μέχρι το τέλος Μαΐου του τρέχοντος έτους είτε σε 10 μηνιαίες δόσεις, από τον Μάιο του 2023 έως τον Φεβρουάριο του 2024.

Η συντριπτική πλειονότητα των ιδιοκτητών θα πληρώσει το ίδιο ποσό ΕΝΦΙΑ με αυτό που κατέβαλε το 2022, καθώς πέρυσι δεν καταγράφηκε καμία μεταβολή στην ακίνητη περιουσία τους, ενώ φέτος δεν αλλάζει καμία από τις παραμέτρους υπολογισμού του φόρου. Οι ιδιοκτήτες, οι οποίοι θα δουν, φέτος, μεταβολές στα ποσά του ΕΝΦΙΑ, που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους, θα είναι κυρίως εκείνοι οι οποίοι κατά τη διάρκεια του περασμένου έτους είτε απέκτησαν ακίνητα με αγορές, δωρεές, γονικές παροχές ή κληρονομιές είτε απέκτησαν ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων (ψιλή κυριότητα ή επικαρπία) είτε πώλησαν είτε μεταβίβασαν με δωρεές ακίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων. Οι φορολογούμενοι αυτοί έχουν χρονικό περιθώριο μέχρι σήμερα να δηλώσουν στην ΑΑΔΕ όλες αυτές τις μεταβολές στα ακίνητα περιουσιακά στοιχεία τους, υποβάλλοντας τροποποιητικές δηλώσεις Ε9 έτους 2023. Οσοι δηλώσουν ότι απέκτησαν ακίνητα ή ποσοστά ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων θα δουν το φετινό λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ αυξημένο σε σύγκριση με το 2022, ενώ όσοι δηλώσουν ότι πώλησαν ή μεταβίβασαν ακίνητα ή ποσοστά συνιδιοκτησίας ή εμπράγματα δικαιώματα επί ακινήτων θα δουν μειωμένα τα ποσά του ΕΝΦΙΑ που θα αναγράφουν τα εκκαθαριστικά τους.

Αυξημένο ΕΝΦΙΑ όμως θα κληθούν να καταβάλουν και όσοι θα χάσουν φέτος δικαιώματα μερικής ή ολικής απαλλαγής από το φόρο αυτόν, λόγω αύξησης του οικογενειακού εισοδήματός τους πάνω από τα όρια που προβλέπονται για τη χορήγηση των συγκεκριμένων απαλλαγών.

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία:

1) Εκπτωση 50% στον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι ιδιοκτήτες ακινήτων εφόσον:

α) Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους, για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων που κατείχαν την 1η-1-2023 δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

γ) Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας που κατείχαν την 1η-1-2023 δεν υπερβαίνει τις 85.000 ευρώ για τον άγαμο, τις 150.000 ευρώ για τον έγγαμο με ένα εξαρτώμενο τέκνο και τις 200.000 ευρώ για τον έγγαμο με δύο εξαρτώμενα τέκνα.

2) Πλήρη απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ δικαιούνται οι οικογένειες που είναι τρίτεκνες ή πολύτεκνες ή περιλαμβάνουν άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω, εφόσον πληρούν τα παρακάτω κριτήρια:

α) Το συνολικό ετήσιο καθαρό οικογενειακό εισόδημα του φορολογικού έτους, για το οποίο υποβλήθηκαν οι πιο πρόσφατες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος, δεν υπερβαίνει τις 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον ή τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

β) Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Για τον προσδιορισμό των δικαιούχων των παραπάνω απαλλαγών ελήφθησαν υπόψη πέρυσι τα στοιχεία των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2020, ενώ για τον προσδιορισμό των φετινών δικαιούχων θα ληφθούν υπόψη τα δεδομένα των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, οι οποίες υποβλήθηκαν πέρυσι (τα δεδομένα των πιο πρόσφατα υποβληθεισών δηλώσεων).

Από την υποχρέωση πληρωμής ΕΝΦΙΑ του 2023 θα εξαιρεθούν πάντως όσα ακίνητα βρίσκονται σε περιοχές που έχουν πληγεί από φυσικές καταστροφές, καθώς επίσης και δικαίωμα σε ακίνητα που θεωρούνται ιστορικά διατηρητέα μνημεία ή έργα τέχνης.

ΚΛΕΙΝΕΙ Η ΕΦΑΡΜΟΓΗ

Μέχρι σήμερα διορθώσεις στο Ε9

Η ΑΑΔΕ ανακοίνωσε χθες ότι, ενόψει της έναρξης των εργασιών για την έκδοση των εκκαθαριστικών σημειωμάτων του ΕΝΦΙΑ 2023, η εφαρμογή για την υποβολή δηλώσεων Στοιχείων Ακινήτων (Ε9) έτους 2023 δεν θα είναι διαθέσιμη από αύριο Μεγάλη Πέμπτη 13 Απριλίου και μέχρι την ολοκλήρωση της έκδοσης – ανάρτησης των εκκαθαριστικών του ΕΝΦΙΑ 2023 και το άνοιγμα των τροποποιητικών δηλώσεων ΕΝΦΙΑ 2023. Ως εκ τούτου, σήμερα είναι η τελευταία μέρα στην οποία όσοι φορολογούμενοι είχαν μεταβολές στην ακίνητη περιουσία τους κατά τη διάρκεια του 2022 (απόκτηση ή μεταβίβαση ακινήτων κ.λπ.) μπορούν να τις δηλώσουν υποβάλλοντας ηλεκτρονικά το Ε9 για το 2023.

eleftherostypos.gr

 

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.