BUSINESS

Έρχεται αυξημένος ΕΝΦΙΑ για 950.000 ιδιοκτήτες

Έρχεται αυξημένος ΕΝΦΙΑ για 950.000 ιδιοκτήτες
Πρόκειται για τα θύματα των αυξήσεων που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας

του Σπύρου Δημητρέλη
Πιο… αλμυρός θα γίνει ο ΕΝΦΙΑ για περίπου 950.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Πρόκειται για τα θύματα των αυξήσεων που θα γίνουν στις αντικειμενικές αξίες στο μεγαλύτερο μέρος της επικράτειας στο πλαίσιο της ευθυγράμμισής τους με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι εγκαταλείφθηκαν τα σενάρια για σταδιακή αναπροσαρμογή των αντικειμενικών και έχει αποφασιστεί η ευθυγράμμισή τους με τις εμπορικές αξίες να γίνει εφάπαξ εντός του Ιουνίου.
Λόγω του τρόπου με τον οποίο είναι διαρθρωμένος ο ΕΝΦΙΑ και παρά την εφάπαξ αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών η πλειονότητα των ιδιοκτητών δεν θα δει κάποια μεταβολή στο εκκαθαριστικό του φετινού ΕΝΦΙΑ.
Ειδικότερα, σύμφωνα με όσα είπε χθες ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, ενημερώνοντας τους βουλευτές της πλειοψηφίας για το περιεχόμενο του επικείμενου πολυνομοσχεδίου που αφορά στην ολοκλήρωση της τέταρτης και τελευταίας αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, η ευθυγράμμιση των αντικειμενικών με τις εμπορικές αξίες των ακινήτων θα επιφέρει τα εξής στον φετινό ΕΝΦΙΑ:
– το 15% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 950.000 ιδιοκτήτες θα δουν αυξήσεις. Οι αυξήσεις αυτές θα είναι σε πολλές περιπτώσεις έως 20 ευρώ.
– το 67% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 4,25 εκατ ιδιοκτήτες, δεν θα δουν καμία μεταβολή στο λογαριασμό του ΕΝΦΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν φέτος
– το 18% των ιδιοκτητών, δηλαδή περίπου 1,15 εκατ, ιδιοκτήτες θα δουν μειώσεις στο φετινό εκκαθαριστικό του ΕΝΦΙΑ.
Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει γνωστά έως τώρα αναφορικά με το πού και πώς θα κινηθούν οι τιμές ζώνης και ποιοι θα πληρώσουν τα ίδια, λιγότερα ή περισσότερα σε σχέση με πέρυσι ισχύουν τα εξής:
– στο 60% των περιοχών-ζωνών της χώρας ή σε περίπου 6.070 περιοχές έρχονται αυξήσεις στις αντικειμενικές αξίες. Σε ορισμένες περιπτώσεις οι αυξήσεις πρόκειται να είναι σημαντικές και μπορεί να ξεπεράσουν ακόμη και το 30%. Πρόκειται κατά κύριο λόγο για ηπειρωτικές παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές που τα τελευταία χρόνια έχουν γνωρίσει σημαντική τουριστική ανάπτυξη. Επίσης, αυξήσεις έρχονται και σε λεγόμενες “λαϊκές” περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως για παράδειγμα, στην άνω του Πειραιά δυτική παραλιακή ζώνη της Αττικής και τη δυτική Αττική γενικά. Σε αυτές τις περιοχές, εφόσον βέβαια με την ανακοίνωση των νέων τιμών ζώνης επιβεβαιωθεί η αύξηση των αντικειμενικών, θα επέλθει άμεση αύξηση του φορολογικού κόστους των μεταβιβάσεων ακινήτων, όπως είναι η αγορά ή η γονική παροχή
– στο 23% των περιοχών-ζωνών της χώρας ή σε περίπου 2.300 περιοχές αναμένονται μειώσεις των αντικειμενικών αξιών. Οι περιοχές αυτές βρίσκονται κατά κύριο λόγο στη Δυτική Μακεδονία, στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Επίσης μειώσεις έρχονται και σε υποβαθμισμένες τις τελευταίες δεκαετίες πυκνοδομημένες περιοχές των μεγάλων αστικών κέντρων (π.χ. κέντρο Αθήνας)
-στο 17% των περιοχών- ζωνών της χώρας δεν αναμένονται μεταβολές στις αντικειμενικές αξίες.
Το ότι δεν θα χρειαστεί να γίνουν αλλαγές στα κλιμάκια και τους συντελεστές του φόρου οφείλεται κατά κύριο λόγο στη διάρθρωση του ΕΝΦΙΑ. Ειδικότερα, οι συντελεστές υπολογισμού του κύριου φόρου αλλάζουν κατά κανόνα ανά 500 ευρώ τιμή ζώνης με αποτέλεσμα παρά τις αυξήσεις ή μειώσεις που έρχονται να μην αλλάζει ο συντελεστής υπολογισμού του φόρου.

πηγή capital.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.