ΤΟΠΙΚΑ

Ενίσχυση 14.000 ευρώ σε μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Ενίσχυση 14.000 ευρώ σε μικρές αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Συνεχίζοντας την προσπάθεια μας για επαρκή δημοσιότητα και ενημέρωση των υποψήφιων δικαιούχων αγροτών νησιωτών μας για συμμετοχή τους σε προγράμματα, ενημερώνουμε ότι υπογράφηκε η Υπουργική Απόφαση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων με σκοπό να καθορίσει το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή του υπομέτρου 6.3 «Ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων» του ΠΑΑ 2014-2020.

Στόχος του υπομέτρου 6.3 είναι οι μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις να αναπτύξουν περαιτέρω τις γεωργικές τους δραστηριότητες, μέσω ενεργειών που αφορούν τη βελτίωση της οικονομικής ή περιβαλλοντικής βιωσιμότητάς τους ή την εν γένει διαρθρωτική τους προσαρμογή (όπως παραγωγική, οργανωτική κλπ) έτσι ώστε να είναι ικανές να υποστηρίξουν μελλοντική επαγγελματική ενασχόληση των κατόχων τους στη γεωργία.

Για την χρηματοδότηση του υπομέτρου προβλέπεται συνολικό ποσό ύψους 70 εκατ. € και στην Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου θα κατανεμηθεί το ποσό 2.254.000 €.

Οι περιοχές εφαρμογής του υπομέτρου 6.3 είναι οι δημοτικές και τοπικές κοινότητες με πληθυσμό έως 5.000 κατοίκους στην επικράτεια της χώρας όπου η αγροτική δραστηριότητα είναι σημαντική.

Δικαιούχοι του υπομέτρου 6.3 είναι τα φυσικά πρόσωπα, κάτοχοι γεωργικών εκμεταλλεύσεων, εφόσον κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης στήριξης πληρούν αθροιστικά οι ακόλουθες προϋποθέσεις:

1) Να είναι ηλικίας από 18 έως 61 ετών.

2) Είναι μόνιμοι κάτοικοι των περιοχών εφαρμογής.

3) Είναι αρχηγοί σε υφιστάμενες γεωργικές εκμεταλλεύσεις.

4) Είναι εγγεγραμμένοι στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης & Ελέγχου (ΟΣΔΕ) και έχουν υποβάλλει Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης κατά το έτος αναφοράς της αίτησης στήριξης στο υπομέτρο 6.3.

5) Είναι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων (ΜΑΑΕ) ως επαγγελματίες αγρότες (όχι νεοεισερχόμενοι).

6) Έχουν αγροτικό εισόδημα από 0,01 € έως και 3.000 € και συνολικό οικογενειακό εισόδημα (υποψηφίου, συζύγου και ανήλικων τέκνων από όλες τις πηγές) έως και 15.000 € τα τρία τελευταία έτη.

7) Διαθέτουν επαρκή επαγγελματικά προσόντα ή αναλαμβάνουν τη δέσμευση να τα αποκτήσουν μέσω της κατάρτισης και ανάπτυξης δεξιοτήτων για νέους γεωργούς και μικρές γεωργικές εκμεταλλεύσεις (υπομέτρο 1.1), εντός 36 μηνών από την ημερομηνία της απόφασης έγκρισης πράξης.

8) Υποβάλλουν τυποποιημένο Επιχειρηματικό Σχέδιο για την ανάπτυξη των γεωργικών δραστηριοτήτων τους, με ελάχιστη διάρκεια υλοποίησης τα τρία και μέγιστη τα τέσσερα έτη.

9) Η γεωργική εκμετάλλευση πρέπει να έχει μέγεθος παραγωγικής δυναμικότητας (εκφρασμένη ως τυπική απόδοση) τουλάχιστον ίσο με 5.000 € έως 7.999 €.

Η οικονομική στήριξη για την ανάπτυξη των μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων είναι ίση με το ποσό των 14.000 € για κάθε δικαιούχο και καταβάλλεται σε δύο δόσεις. Η α’ δόση είναι το 70% του συνολικού ποσού στήριξης και καταβάλλεται μετά την έκδοση της απόφασης ένταξης και η β’ δόση είναι το 30% του συνολικού ποσού στήριξης και καταβάλλεται εντός 5 ετών από την ένταξη με προϋποθέσεις την ολοκλήρωση του επιχειρηματικού σχεδίου και την επίτευξη των συναφών δεσμεύσεων και υποχρεώσεων.

Η υποβολή των αιτήσεων στήριξης θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά από 4 Μαρτίου 2019 έως και 15 Μαΐου 2019.

Την Υπουργική Απόφαση εφαρμογής του υπομέτρου 6.3 δείτε εδώ

ΥΑ ΥΠΟΜΕΤΡΟΥ 6.3

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.