ΤΟΠΙΚΑ

Ενιαίο σχέδιο διαχείρισης της επιδημίας στα νησιά

Ενιαίο σχέδιο διαχείρισης της επιδημίας στα νησιά

Διπλάσιες σε σχέση με τον αρχικό προγραμματισμό είναι οι προσλήψεις σε νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας εν μέσω πανδημίας, φτάνοντας σήμερα τις 4.324.

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, σε συνέντευξή του στον Ελεύθερο Τύπο της Κυριακής, δίνει μια πλήρη «εικόνα» των πολιτικών Υγείας που σχεδιάζονται αυτήν την περίοδο. Μεγάλη έμφαση δίνεται στα νησιά, με προσλήψεις 687 υγειονομικών, αλλά και στην επόμενη ημέρα για ένα πιο «δυνατό» ΕΣΥ.

Σε αυτό το πλαίσιο και, μεταξύ άλλων, δημιουργούνται Δίκτυα Δημόσιας Υγείας με κύριους άξονες την πρόληψη και τον προσυμπτωματικό έλεγχο, στα οποία θα διασυνδέεται η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας. Επιπλέον, συστήνεται Παρατηρητήριο διεθνών ερευνητικών εξελίξεων στον τομέα του φαρμάκου και των εξελίξεων για τον κορονοϊό.

Κύριε υπουργέ, αναφέρατε πρόσφατα ότι το επόμενο διάστημα θα δώσετε έμφαση στην οργάνωση νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας στα νησιά, ώστε και να έρθει ικανός αριθμός τουριστών αλλά και να παραμείνουν ασφαλείς επισκέπτες και κάτοικοι. Τι σχεδιάζετε ακριβώς;

Η νησιωτικότητα είναι κρίσιμη για τη χώρα μας, σε κάθε επίπεδο.

Το υπουργείο Υγείας διαθέτει ένα ενιαίο σχέδιο διαχείρισης και πρωτοκόλλων για όλα τα νησιά μας. Οπως αντιμετωπίσαμε τον κορονοϊό τον χειμώνα και την άνοιξη, έτσι θα συνεχίσουμε και το καλοκαίρι.

Το σχέδιο θα ανακοινωθεί επίσημα τις προσεχείς ήμερες και περιλαμβάνει:

  • Την ενδυνάμωση και τη διασύνδεση όλων των Δομών Υγείας: Νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, Περιφερειακών Ιατρείων.
  • Τη διασφάλιση της επάρκειας μέσων ατομικής προστασίας για το σύνολο του υγειονομικού προσωπικού στη νησιωτική Ελλάδα.
  • Την πρόσληψη 687 υγειονομικών, με ενίσχυση όπου χρειάζεται.
  • Την περαιτέρω λήψη δειγμάτων και την εκπαίδευση επαγγελματιών Υγείας, από τον ΕΟΔΥ, που θα αναλάβουν την υγειονομική επιτήρηση κάθε ξενοδοχειακής μονάδας. Επίσης, το πλάνο διακομιδών με πλωτά και εναέρια μέσα (υπό την επίβλεψη του ΕΚΑΒ) από κάθε γωνιά της πατρίδας μας.

 

Ποιες είναι οι προτεραιότητες που έχετε αυτήν τη χρονική περίοδο για την ανασυγκρότηση του ΕΣΥ, τόσο εν όψει του πιθανού δεύτερου επιδημικού κύματος κορονοϊού όσο και για τη μετα-Covid-19 εποχή; Είναι η αναδιοργάνωση των ΤΕΠ και η βελτίωση του συστήματος εφημεριών μέσα σε αυτές;

Το μεγάλο στοίχημα είναι να μετατρέψουμε το υγειονομικό πλεονέκτημα, που πετύχαμε, σε κεκτημένο για το Εθνικό Σύστημα Υγείας, σε κεκτημένο για την ίδια την κοινωνία, για τον άνθρωπο. Οπως έχετε καταλάβει, κ. Γεωργαντά, η αναβάθμιση του ΕΣΥ δεν είναι προϊόν της συγκυρίας, αλλά αποτέλεσμα του σχεδιασμού και των αποφάσεων που πήραμε. Συνεχίζουμε να αιμοδοτούμε το σύστημα Υγείας με νέο προσωπικό, ανάλογα με τις ανάγκες κάθε Υγειονομικής Περιφέρειας, δίνοντας ιδιαίτερη έμφαση στη νησιωτική Ελλάδα. Στις άμεσες προτεραιότητές μας είναι και η δημιουργία μιας μόνιμης «αλυσίδας» προμηθειών Μέσων Ατομικής Προστασίας. Πιστέψτε με, δώσαμε μεγάλη μάχη για να εξασφαλίσουμε τα απαραίτητα αναλώσιμα υλικά για τους γιατρούς, τους νοσηλευτές και το παραϊατρικό προσωπικό. Προχωράμε στη δημιουργία νέων ΜΕΘ. Συστήνουμε Παρατηρητήριο διεθνών ερευνητικών εξελίξεων στον τομέα του φαρμάκου και των εμβολίων για τον κορονοϊό. Και βέβαια, αξιολογούμε τα μέτρα που ελήφθησαν, τα πρωτόκολλα, τον χρόνο απόκρισης και τον βαθμό ετοιμότητας. Θα είμαστε έτοιμοι και για ένα δεύτερο, πιθανό, κύμα κορονοϊού.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.