ΤΟΠΙΚΑ

Ένα συνεργείο στη Μύκονο μεταμορφώθηκε σε σύγχρονος χώρος τέχνης

Ένα συνεργείο στη Μύκονο μεταμορφώθηκε σε σύγχρονος χώρος τέχνης

Ένας συγκερασμός αρχιτεκτονικής, ζωγραφικής και γλυπτικής που προσφέρει μια ολοκληρωμένη εμπειρία.

Το ηλιοβασίλεμα πορτοκαλίζει την είσοδο του παλιού συνεργείου αυτοκινήτων, λίγο πιο πάνω από το Μύλο του Κόκκινου. Η τριγωνική τέντα μοιάζει με πανί ιστιοπλοϊκού καθώς ταλαντεύεται στο ελαφρύ αεράκι. Για να είμαι ειλικρινής, ο χώρος δε θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενή του ιδιότητα.

Μόνο οι φανερές λεπτομέρειες του γυμνού μπετόν και του υπέροχου παλαιομοδίτικου μωσαϊκού στο πάτωμα, κάτι ψιθυρίζουν. Επιλογές του Νικόλα Φραντζέσκο, του αρχιτέκτονα και το μισό δημιουργικό μέλος αυτού του νέου χώρου. Το άλλο μισό είναι ο εικαστικός Βασίλης Καβουρίδης. Οι δυο τους μαζί εμπνεύστηκαν την ιδέα της συνύπαρξης ενός δημιουργικού-αρχιτεκτονικού γραφείου και ενός εκθεσιακού χώρου, ανοιχτού στις Τέχνες και σε καινοτόμες εικαστικές προτάσεις.

Η ευρύχωρη αίθουσα, σε αποχρώσεις του γκρι και του λευκού-μπεζ, αυστηρή με τις ευθείες της γραμμές αλλά, παράλληλα, φιλική με τα ανοιχτά δωμάτιά της, παιχνιδιάρικη, με τις αντανακλάσεις επάνω στις γυάλινες επιφάνειες και γεμάτη εκπλήξεις με τις μεταμορφώσεις της, κάθε φορά που φιλοξενεί κάτι νέο, καλωσορίζει όλους όσοι έχουν περιέργεια, ενδιαφέρον για τη μοντέρνα τέχνη, την αρχιτεκτονική, τις συζητήσεις και τις παρουσιάσεις, με διάφορες αφορμές και θεματολογία.

Ένα σύγχρονο hub δημιουργίας, ιδεών, κατασκευών, σχεδίων και τέχνης/ Photo: Nίκος Κόκκας
Photo: Νίκος Κόκκας
Ο Νικόλας Φραντζέσκος και ο Βασίλης Καβουρίδης εμπνεύστηκαν την ιδέα της συνύπαρξης ενός αρχιτεκτονικού γραφείου και εκθεσιακού χώρου

Μοντέρνα γραφεία, αυστηρά, φτιαγμένα με άρτια υλικά, αποκομμένα από τον υπόλοιπο χώρο, στολισμένα με χρωματιστά λουλούδια και με έργα του Βασίλη Καβουρίδη στους τοίχους.

Ένα σύγχρονο hub δημιουργίας, ιδεών, κατασκευώνσχεδίων και τέχνης. Δεν μπορούσα να φανταστώ την ύπαρξη ενός τέτοιου χώρου στη Μύκονο, χωρίς ακριβή τίτλο και περιγραφή, με οθόνες όπου εναλλάσσονται τα αρχιτεκτονικά επιτεύγματα του Νικόλα Φραντζέσκο, άρτια φωτογραφημένα και με τον τεραστίων διαστάσεων τοίχο στα αριστερά της εισόδου, έτοιμο να δεχτεί κάδρα, κορνίζες, φωτισμούς, installation και σκιές.

O Nικόλας Φραντζέσκος/ Photo: Νίκος Κόκκας
Photo: Νίκος Κόκκας
Photo: Νίκος Κόκκας

«Ο χώρος AREA είναι ένας συγκερασμός της αρχιτεκτονικής της ζωγραφικής και της γλυπτικής, τα οποία συνδυάζονται για να προσφέρουν μια ολοκληρωμένη εμπειρία στο πώς μπορεί να διαμορφωθεί ο ιδανικός χώρος. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας χώρος όπου η τέχνη θα αποτελεί κυρίαρχη αιτία και όχι αποτέλεσμα.», αναφέρει το επίσημο δελτίο τύπου.

ΠΗΓΗ: travel.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.