ΤΟΠΙΚΑ

Έκθεση με τίτλο “Corona Blues” από το δημιουργό Γιώρνικ Καμπάνη

Έκθεση με τίτλο “Corona Blues” από το δημιουργό Γιώρνικ Καμπάνη

Μια σειρά από φωτογραφικά τοπία της οικείας του Μυκόνου παρουσιάζει η ατομική έκθεση με τίτλο “Corona Blues” από το δημιουργό Γιώρνικ Καμπάνη. Η έκθεση εγκαινιάζεται την Τρίτη 1η Αυγούστου και ώρα 21:00 στον εκθεσιακό χώρο της Δημοτικής Πινακοθήκης Μυκόνου “Μαρία Ιγγλέση”, αίθουσα Καλογερά (επί της ομώνυμης οδού) και θα διαρκέσει μέχρι 10 Αυγούστου. 

Η φωτογραφική δουλειά του Γιώρνικ Καμπάνη ερευνά και ελίσσεται γύρω από το φαινομενολογικά αόρατο, όπως ακριβώς είναι το φως. Μέσα από εικόνες που προκαλούν ποικίλα συναισθήματα και εντυπώσεις, η συλλογή αυτή καταγράφει την οικοδόμηση μιας στενής σχέσης με το κυκλαδικό φως και τον τοπολογικό χώρο του νησιού, φυσικό & κτιστό. Σκοπός των εναέριων εικόνων του Καμπάνη είναι να βοηθήσουν στη μετάφραση των συναισθημάτων που είναι έμφυτα στα τοπία που είναι οικεία για τον ίδιον από τη ματιά του επιπέδου αλλά όχι κατοπτικά. Άλλωστε η φωτογραφική του δουλειά περιστρεφέται γύρω από το συναίσθημα υπό το πρίσμα του αρχιτέκτονα. Όπως ο ίδιος αναφέρει:

“Υπάρχει τόσο πολύ συναίσθημα στο τοπίο, είναι εκπληκτικό. Είχα λοιπόν αυτή την  

παρόρμηση να απαθανατίσω αυτό το συναίσθημα της γης, του φωτός, του ανέμου, της

θάλασσας”.

Ο τίτλος της έκθεσης Corona Blues αποτελεί αλληγορία και λογοπαίγνιο στην προσπάθεια της χειραφέτησης και της απελευθέρωσης μας από την συλλογική τραυματική και οδυνηρή περιόδο της πρόσφατης υγειονομική κρίσης που επιζήσαμε ως ανθρωπότητα. Η έκθεση στοχεύει να επουλώσει τις πληγές μέσω της ανακούφισης από το επίπεδο της ύπαρξης μας σε κάτι που αιωρείται και παρατηρεί τα πράγματα από απόσταση. Αφενός, αναφέρεται κυριολεκτικά στα Corona Blues που ζήσαμε στις δύσκολες καραντίνες των δύο τελευταίων ετών και που επηρέασαν τη ζωή και τη διάθεση μας καθώς και η έξοδος από την κατάθλιψη και τη θλίψη που προκάλεσε ο εγκλεισμός. Από την άλλη, αναφέρεται σε ένα άλλο είδος κυριολεκτικού Corona Blues. Στη Μύκονο το τοπικό ιδίωμα για την Σταχτοκουρούνα (Corvus cornix cornix) είναι “κορώνα” (corona). Μέσω αυτής της ποιητικής κίνησης, αναφέρεται στα μπλουζ που αντικρίζει η κορώνα πετώντας και φτερουγίζοντας πάνω από τις ακτές της Μυκόνου. Με άλλα λόγια, η ενέργεια του να πετάς σαν κορώνα για να ανακαλύψεις και να αντικρίσεις έναν μεγαλοπρεπή καμβά για να βρεις μια αίσθηση ελπίδας και γαλήνης στις καταπραϋντικές αποχρώσεις του Αιγαίου.

Ο Γιόρνικ Καμπάνης γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Χώρα της Μυκόνου. Προερχόμενος από ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον και έχοντας την ευκαιρία να ταξιδέψει εκτενώς σε νεαρή ηλικία, ανακάλυψε την αγάπη και το πάθος του για την αρχιτεκτονική και την εσωτερική διακόσμηση. Έτσι, ακολούθησε σπουδές στην αρχιτεκτονική εσωτερικών χώρων, τη διακόσμηση και τη σχεδίαση αντικειμένων στο Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Μέσα στα δημιουργικά τείχη της ακαδημίας, είχε την ευκαιρία να έρθει σε επαφή και να δοκιμάσει μια πληθώρα από καλλιτεχνικά μέσα για να επικοινωνήσει τις ιδέες και τις έννοιες για το αρχιτεκτονικό του έργο. Δεν άργησε να βρει ένα εκφραστικό μέσο στην τέχνη της φωτογραφίας. Με την έκθεση “Corona Blues” κάνει το ντεμπούτο του στον κόσμο της φωτογραφίας.

Επιμέλεια έκθεσης: Γιόρνικ Καμπάνης και Μαρία Χονδρογιάννη

Εγκαίνια:Τρίτη 1 Αυγούστου 2023 στις 21:00 στην Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου “Μαρία Ιγγλέση”, αίθουσα Καλογερά (Μύκονος, Ελλάδα, 84600) 

Διάρκεια έκθεσης: 1 Αυγούστου 2023 – 10 Αυγούστου 2023 

Ώρες λειτουργίας:  Καθημερινά 11:00 – 13:00, 19:00 – 24:00

Είσοδος δωρεάν

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.