ΤΟΠΙΚΑ

Εκρηκτική άνοδος του τουρισμού στις Κυκλάδες

Εκρηκτική άνοδος του τουρισμού στις Κυκλάδες

Στα νησιά της Δωδεκανήσου και των Κυκλάδων αφίχθησαν 6.100.000 επισκέπτες με 34.500 πτήσεις (αύξηση 15% σε σχέση με το 2019, μέχρι τις 31.10.22), ενώ σημαντικός αριθμός τουριστών έχει επισκεφθεί τα νησιά ακτοπλοϊκώς και με κρουαζιερόπλοια.

Στη Ρόδο, αλλά και στα περισσότερα νησιά η αυλαία της τουριστικής περιόδου πέφτει στις 13 Νοεμβρίου και ήδη γίνεται ο απολογισμός αλλά και οι σχεδιασμοί για την ερχόμενη τουριστική περίοδο.

Οι επισκέπτες στο νησί σύμφωνα με στοιχεία του αεροδρομίου «Διαγόρας» ξεπέρασαν τους 2.600.000, περισσότεροι από κάθε άλλη χρονιά.

Το μυαλό όλων πλέον είναι στην επόμενη χρονιά που αν και ξεκινά με καλές προϋποθέσεις και καλά μηνύματα, παράγοντες του τουρισμού εκτιμούν ότι θα πληγεί -άγνωστο σε ποιο βαθμό- από την ενεργειακή κρίση. Ωστόσο οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού, όπως ο πρόεδρος της Ένωσης Τουριστικών γραφείων Δωδεκανήσου Χρήστος Μιχαλάκης, είναι αισιόδοξοι και μάλιστα ο ίδιος ζητά από όλους να είναι προσγειωμένοι και συγκρατημένοι, καθώς τίποτα δεν πρέπει να θεωρείται δεδομένο.

υμε σημαντικό δείγμα μόνο από τη Βρετανία, με το κλίμα να καταγράφεται θετικό και είναι καλύτερο από τα προηγούμενα χρόνια, αλλά δεν σημαίνει ότι αυτό θα αποτυπωθεί και στο τελικό αποτέλεσμα. Έχουμε μεγάλο δρόμο το χειμώνα, περιμένουμε πώς θα εξελιχθεί μέρα με τη μέρα, είμαστε αισιόδοξοι», αναφέρουν οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού. Και προσθέτουν: «Φέτος είχαμε περίπου 7% με 8% αύξηση σε σχέση με το 2019. Αν του χρόνου έχουμε μία υστέρηση και πάμε στα νούμερα του 2019, δεν είναι κάτι που πρέπει να μας ανησυχήσει».

Σε ό,τι αφορά τον θαλάσσιο τουρισμό, δηλαδή την κρουαζιέρα και το yachting τα στοιχεία δείχνουν ότι στον τομέα της κρουαζιέρας τα αποτελέσματα ήταν εξαιρετικά και δεν πήγε καλά μόνο η Ρόδος, αλλά όλη η περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, ενώ οι προοπτικές για το 2023 καταγράφονται εξαιρετικές.

«Στο yachting υπήρχε πρόβλημα γιατί πάει συνδυαστικά με την Τουρκία. Μεγάλο ποσοστό των πελατών του ήταν Ρώσοι, είχαν πρόβλημα και αυτό μας δημιούργησε υστέρηση σε αυτό το κομμάτι του τουρισμού», αναφέρουν οι τουριστικοί παράγοντες του νησιού.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
7
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.