ΤΟΠΙΚΑ

Εκπαιδεύοντας εθελοντές για την προστασία της Άγριας Ζωής στις Κυκλάδες

Εκπαιδεύοντας εθελοντές για την προστασία της Άγριας Ζωής στις Κυκλάδες

Το νεοσύστατο Δίκτυο ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΡΙΑ ΖΩΗ ΣΤΙΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ (Cyclades Care for Wildlife/ CCfW) διοργάνωσε στις αρχές Νοεμβρίου στη Σύρο ένα τριήμερο συναντήσεων, ενημερώσεων και εκπαιδεύσεων, συμπεριλαμβανομένης της επίδειξης τεχνικών διάσωσης θαλάσσιων θηλαστικών, χελωνών και άγριων πτηνών, με σκοπό την ενίσχυση της προστασίας εμβληματικών και συχνά ευάλωτων ή και απειλούμενων ειδών που συναντώνται στις Κυκλάδες, μέσω της συντονισμένης δράσης εθελοντών και αρμόδιων φορέων.

Το Δίκτυο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας του Cyclades Preservation Fund (CPF) και των εξειδικευμένων οργανισμών περίθαλψης άγριων ζώων Εταιρεία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας (MOm), Ερευνητικό Κέντρο Διάσωσης και Περίθαλψης Κητωδών (ΑΡΙΩΝ), Σύλλογος Περίθαλψης και Προστασίας Άγριων Ζώων (ΑΛΚΥΟΝΗ) και Σύλλογος Προστασίας Άγριας Ζωής Νάξου, και αναμένεται να αποτελέσει ένα δυνατό σύμμαχο των ενεργών τοπικών φορέων και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιoύνται σε θέματα προστασίας περιβάλλοντος αλλά και των αρμόδιων τοπικών και εθνικών αρχών. Το Cyclades Care For Wildlife υποστηρίζεται από την EKKA YACHTS, ενώ τη στήριξή του για τις επόμενες δράσεις έχει ήδη εκδηλώσει και το Blue Marine Foundation.

Στο πλαίσιο του τριημέρου στη Σύρο, οι εκπρόσωποι του Δικτύου είχαν οργανωμένες συναντήσεις με τον Λιμενάρχη και τα αρμόδια λιμενικά στελέχη Σύρου, τη διοίκηση του Δασαρχείου Σύρου-Κυκλάδων και με στελέχη της Μονάδας Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικού Αιγαίου/ Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).Στην ενημερωτική εκδήλωση όπου παρουσιάστηκαν εξειδικευμένες εισηγήσεις από τους τέσσερις οργανισμούς περίθαλψης άγριων ζώων καθώς και στις πρακτικές εκπαιδεύσεις επίδειξης τεχνικών διάσωσης συμμετείχαν επιπλέον υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος του Σήμου Σύρου-Ερμούπολης, εκπρόσωποι της WWF Ελλάς, της ΚΟΙΝΣΕΠ Απανω Μεριά, της οργάνωσης All for Blue,της οργάνωσης Dive in Action, τουριστικών επιχειρήσεων, εκπαιδευτικοί, εκπρόσωπος του Βιομηχανικού Μουσείου Ερμούπολης, κτηνίατροι και πολλοί ενδιαφερόμενοι πολίτες που εκδήλωσαν επιθυμία να συμμετέχουν ως εθελοντές στο Δίκτυο. Επιπλέον, στο πλαίσιο τω δράσεων του Δικτύου στη Σύρο διοργανώθηκε προβολή του ντοκυμαντέρ ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ-Πολιορκημένη Θάλασσα και απελευθέρωση δύο μικρών κουκουβαγιών Athenenoctua που είχαν βρεθεί τραυματισμένες στην Σύρο και πλέον επέστρεψαν στο «νησί τους» , κατόπιν πολύμηνης περίθαλψης στο Νοσηλευτήριο του Συλλόγου Περίθαλψης και Προστασίας Άγριας Ζωής ΑΛΚΥΟΝΗ στην Πάρο.

To Δίκτυο έχει ήδη δημιουργήσει φόρμες εκδήλωσης ενδιαφέροντος για εθελοντές αλλά και φόρμες παρατήρησης σε περίπτωση συνάντησης με είδης της άγριας ζωής στις Κυκλάδες (δείτε παρακάτω) και καλεί τους κατοίκους και επισκέπτες να τις αξιοποιήσουν. Σε δεύτερο χρόνο οι φόρμες θα είναι διαθέσιμες και στα αγγλικά.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.