ΤΟΠΙΚΑ

Εκλογές 2023: Γιατί ο Μητσοτάκης ανεβάζει την ένταση με τον Ανδρουλάκη – Η ΝΔ ανοίγει την ψαλίδα σε κρίσιμο timing

Εκλογές 2023: Γιατί ο Μητσοτάκης ανεβάζει την ένταση με τον Ανδρουλάκη – Η ΝΔ ανοίγει την ψαλίδα σε κρίσιμο timing

Εμμονή με το πρόσωπό του και σκοπιμότητες απέδωσε ο πρωθυπουργός στον επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ – Δημοσκόπηση Metron Analysis: Στο 35,4% η ΝΔ, στο 27,7% ο ΣΥΡΙΖΑ στην εκτίμηση ψήφου.

Με την άμμο στην κλεψύδρα μέχρι τις εκλογές της 21ης Μαΐου να λιγοστεύει, ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε τόσο σε μια δύσκολη μονοεδρική περιφέρεια, όπως η Κεφαλονιά, όσο και στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star με την επιδίωξη να στείλει το μήνυμα ότι η ΝΔ θα κερδίσει στις εκλογές, τόσο επειδή έχει έναν προγραμματικό σχεδιασμό που βγάζει νόημα, όσο και επειδή η εναλλακτική πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ έχει σημαντικές αδυναμίες.
Και μπορεί ο πρωθυπουργός να μην εφείσθη χαρακτηρισμών για τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα, ειδικά στη συνέντευξή του, όμως ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η επίθεση που εξαπέλυσε κατά του ΠΑΣΟΚ και προσωπικά κατά του Νίκου Ανδρουλάκη, ανεβάζοντας τη ρητορική ένταση εις βάρος του επικεφαλής του τρίτου κόμματος. Ο πρωθυπουργός έφτασε, μάλιστα, στο σημείο να διαπιστώνει ότι ο κ. Ανδρουλάκης δείχνει να έχει μια «προσωπική εμμονή» μαζί του, λέγοντας ότι του επιτίθεται συνέχεια και μάλιστα με βαρείς, προσωπικούς χαρακτηρισμούς. Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης απέδωσε στον Νίκο Ανδρουλάκη τη σκοπιμότητα ότι επιχειρεί να διαχωρίσει τη ΝΔ από τον ίδιο, λέγοντας ότι με το κυβερνών κόμμα θα μπορούσε να συνεργαστεί, αλλά με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη όχι.
Δεν χρειαζόμαστε την επόμενη ημέρα έναν ασταθή κυβερνητικό συνασπισμό. Χρειαζόμαστε μία σταθερή κυβέρνηση, ναι, μονοκομματική, αλλά έχω πει πολλές φορές όχι κατ’ ανάγκη μονοχρωματική», είπε με νόημα ο πρωθυπουργός. Και το μήνυμα απευθυνόταν, εν πολλοίς, και σε πασοκογενείς ψηφοφόρους, με τον ίδιο τον κ. Μητσοτάκη να εκτιμά, στον απόηχο των περιοδειών του, ότι υπάρχουν αρκετοί πολίτες που για πρώτη φορά σε αυτές τις εκλογές θα ψηφίσουν ΝΔ. Όταν ερωτάται από πού προέρχονται πολιτικά αυτοί η πολίτες, η κοινή διαπίστωση είναι ότι πρόκειται για μέχρι πρότινος ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

Με δεδομένη τη στάση του κ. Ανδρουλάκη, συνεπώς, ο κ. Μητσοτάκης επιχειρεί και έναν διεμβολισμό του ΠΑΣΟΚ, καθώς πολλοί ψηφοφόροι του κόμματος ούτως ή άλλως δεν έχουν βαθιές διαφωνίες με κεντρικές επιλογές της ΝΔ. Στέλνει, συνεπώς, το μήνυμα ότι το ρίσκο του να μείνει η χώρα ακυβέρνητη είναι εξαιρετικά μεγάλο για να το αναλάβουν πολίτες, οι οποίοι δεν θέλουν περιττά ρίσκα, και οι οποίοι μπορεί να μην προέρχονται ιστορικά από τη ΝΔ, αλλά μπορούν να ενταχθούν σε ένα κόμμα με «ευρυχωρία». Παράλληλα, η εκτίμηση στη ΝΔ είναι ότι το κυβερνών κόμμα μπορεί να κερδίσει σε αυτές τις εκλογές νομούς, τους οποίους είχε κερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019, όπως το Ρέθυμνο και το Λασίθι στην Κρήτη ή η Άρτα στην Ήπειρο, ενώ στο μικροσκόπιο μπαίνει και η Β’ Πειραιώς.
Πάντως, ο κ. Μητσοτάκης ξέκοψε με νόημα όλα τα σενάρια για «επιστράτευση» βουλευτών από άλλα κόμματα, σε περίπτωση που, μετά από δεύτερες εκλογές, τα κουκιά στη Βουλή δεν βγαίνουν. «Δεν υπάρχει περίπτωση να αποδεχθώ ψήφο εμπιστοσύνης στο Κοινοβούλιο που να μην στηρίζεται αμιγώς στους εκλεγμένους βουλευτές της ΝΔ», είπε με νόημα χθες ο κ. Μητσοτάκης.

Ανοίγει η ψαλίδα

Με τον κ. Μητσοτάκη να θέτει όλο και εντονότερα τα διλήμματα της κάλπης και να στοχεύει στην κρίσιμη μάζα των πολιτών που συναπαρτίζουν τον λεγόμενο «μεσαίο χώρο», η ΝΔ φαίνεται ότι εκμεταλλεύεται το σκηνικό κατακερματισμού και ανοίγει προβάδισμα σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο timing.

Στη χθεσινή έρευνα της Metron Analysis για το Mega, η ΝΔ στην εκτίμηση ψήφου (με αναγωγή επί του συνόλου)καταγράφεται στο 35,4%, έναντι 27,7% του ΣΥΡΙΖΑ. Το ΠΑΣΟΚ που καταγράφει μικρή άνοδο 0,4% στην πρόθεση ψήφου ύστερα από μήνες, μετρήθηκε στο 10,7% στην εκτίμηση ψήφου , το ΚΚΕ στο 6,6%, το ΜεΡΑ25 στο 4,5% και η Ελληνική Λύση εμφανίζεται να παίρνει οριακά το εισιτήριο για τη Βουλή, με ποσοστό 3,2%, αφού χάνει 1,4 μονάδες στην πρόθεση ψήφου στον απόηχο των εσωκομματικών αναταραχών και της αποχώρησης βουλευτών της.

Την για ώρα, ο κ. Μητσοτάκης εμφανίζει άνοδο δύο μονάδων σε σχέση με την έρευνα του Απριλίου στην καταλληλότητα για την πρωθυπουργία, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας ανεβαίνει κατά μία μονάδα. Ο κ. Μητσοτάκης καταγράφει ποσοστό μεγαλύτερο από την εκτίμηση ψήφου για το κόμμα του – στο 37% – πράγμα που δείχνει ότι η ΝΔ έχει σημαντικά περιθώρια ανόδου ακόμα και ενόψει της πρώτης κάλπης. Μάλιστα, το 20% του 12,2% των ψηφοφόρων της «γκρίζας ζώνης» προέρχονται από τη Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με την έρευνα.

Σύμφωνα με τη Metron Analysis, το κάτω όριο της Νέας Δημοκρατίας είναι στο 32,8% και το άνω όριο στο 38% , ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται μεταξύ 25,3% και 30,1%. Με άλλα λόγια, η Metron Analysis, όπως και η MRB προ ημερών για το Open, αποτυπώνουν ένα ξεκαθάρισμα της εικόνας ως προς την πρωτιά.

Δείτε τη δημοσκόπηση: 

ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-4
ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-5
ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-6
ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-14
ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-7
ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-8
ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-9
ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-10
ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-11
ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-12
ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-13
ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-3
ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-2
ΕΚΛΟΓΙΚΟ-ΒΑΡΟΜΕΤΡΟ-METRON-ANALYSIS-ΚΑΙ-MEGA-_04_05_2023_-1
ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.