ΤΟΠΙΚΑ

Εκδόθηκε το ετήσιο ημερολόγιο του Δήμου Μυκόνου για το 2023 με θέμα το “Κτίριο Βοϊνόβιτς: Το Δημαρχείο της Μυκόνου”

Εκδόθηκε το ετήσιο ημερολόγιο του Δήμου Μυκόνου για το 2023 με θέμα το “Κτίριο Βοϊνόβιτς: Το Δημαρχείο της Μυκόνου”

Στη νέα έκδοση του ημερολογίου του Δήμου Μυκόνου για το έτος 2023 παρουσιάζεται διεξοδικά το «Κτίριο Βοϊνόβιτς: Το Δημαρχείο της Μυκόνου»

Την εισαγωγή του ημερολογίου επιμελήθηκε με εξαιρετικό τρόπο ο Μιχάλης Ασυμομύτης – Στάης ενώ την εμπεριστατωμένη έρευνα αρχείων και στοιχείων πραγματοποίησε ο σύμβουλος του Δήμου Βαγγέλης Πελέκης.

Η έρευνα και η παρουσίαση περιλαμβάνει ιστορικά στοιχεία που συσχετίζονται με το κτίριο, από τη Ρωσοκρατία έως και σήμερα, πάντοτε σε σχέση με την ιστορική πορεία του νησιού. Παρουσιάζονται αρχιτεκτονικά σχέδια, κατόψεις, σχεδιαγράμματα και τομές, καθώς επίσης και μελέτες που είχαν γίνει για αναπλάσεις του κτιρίου (που δεν πραγματοποιήθηκαν). Ενδιαφέρον επίσης παρουσιάζουν τα χαρακτικά περιηγητών που σχετίζονται με την καταγραφή του κτιρίου μέσα στο χρόνο. Τις σελίδες των ημερολογιακών μηνών, κοσμούν εικαστικά (πίνακες ζωγραφικής, σχέδια και φωτογραφίες) αξιόλογων καλλιτεχνών, έργα που ανήκουν κατά κύριο λόγο στις συλλογές του Δήμου καθώς και σε αρχεία της Δημοτικής Βιβλιοθήκης και της ΚΔΕΠΠΑΜ, πάντοτε σε σχέση με το εμβληματικό δημαρχιακό κτίριο.

Με το ημερολόγιο αυτό παρουσιάζεται για πρώτη φορά στο κοινό η ιστορία του κτιρίου Βοϊνόβιτς, ενός κτιριακού συγκροτήματος με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική, που έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη ζωή και την ανάπτυξη της Χώρας της Μυκόνου. Μέσα από τις σελίδες των ημερολογιακών μηνώναναδεικνύονται πολλές ιστορικές πτυχές του νησιού, ενώ η προβολή των πολιτιστικών στοιχείων που παρουσιάζονταιενισχύουν τον τοπικό πολιτισμό και προβάλλουν επιπλέον την τοπική μας ταυτότητα.

Για τη νέα αυτή έκδοση ο δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς σημειώνει στην εισαγωγή του:

«Το κτίριο Βϊνόβιτς είναι ένα ξεχωριστό, μυθικό, επιβλητικό κτίριο, συνδεδεμένο πάντοτε με τις διοικητικές και πολιτικές επιδιώξεις μας. Ανεβαίνοντας λοιπόν τα σκαλιά του Δημαρχιακού Μεγάρου του Δήμου Μυκόνου, ως δήμαρχος, αισθάνθηκα μια μεγάλη ιστορική ευθύνη για την πορεία της διοίκησης αυτού του τόπου και τον δημοκρατικό προσανατολισμό της. Δημοκρατία για μένα είναι το συμφέρον και το συνολικό όφελος ενός τόπου, η περηφάνεια του και ο σεβασμός που εμπνέει ο πολιτισμός του. Και όταν αυτά τα συναισθήματα τα γεννά ένας χώρος από την πρώτη κιόλας στιγμή, σημαίνει πως ο χώρος αυτός έχει γίνει ήδη μνημείο. Ένα κτίριο λοιπόν της μνήμης αλλά και του παρόντος.»

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.