ΤΟΠΙΚΑ

Εισβολή στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζουν τους Ρώσους οι κυρώσεις της Δύσης

Εισβολή στην Ουκρανία: Πόσο επηρεάζουν τους Ρώσους οι κυρώσεις της Δύσης

Νέες κυρώσεις σε βάρος του Κρεμλίνου ανακοίνωσαν ΗΠΑ και συμμαχικές δυνάμεις, επιβάλλοντας εμπάργκο σε σειρά προϊόντων  – Μεγαλώνει η «μαύρη λίστα» με τους ολιγάρχες που υπόκεινται σε καθεστώς περιορισμών – Έχει επιβληθεί και τερματισμός στις ρωσικές εισαγωγές πετρελαίου – Σε ελεύθερη πτώση το ρούβλι

Οι κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας και των προσώπων του περιβάλλοντος του προέδρου της, του Βλαντίμιρ Πούτιν, ενισχύθηκαν περαιτέρω  από τις ΗΠΑ και την Ευρώπη, με στόχο να γονατίσει η ρωσική οικονομία και να κοπούν οι πηγές χρηματοδότησης του «βάρβαρου πολέμου» στην Ουκρανία, όπως τον χαρακτήρισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Εμπόριο

Ακολουθώντας το παράδειγμα του Καναδά, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στην G7 ανακοίνωσαν σήμερα ότι τερματίζουν τη ρήτρα του «ευνοούμενου κράτους» που είχαν χορηγήσει στη Ρωσία. Ανοίγει έτσι ο δρόμος για την επιβολή τιμωρητικών δασμών στα εισαγόμενα ρωσικά προϊόντα.

Οι ΗΠΑ θα απαγορεύσουν επίσης την εισαγωγή θαλασσινών, βότκας και ρωσικών διαμαντιών. Στην ΕΕ, η απαγόρευση αφορά τον σίδηρο και τον χάλυβα.
Τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από την ΕΕ θα απαγορευτεί η εξαγωγή ειδών πολυτελείας προς τη Ρωσία.

Οι Ρώσοι είχαν ήδη χάσει την πρόσβασή τους στον τεχνολογικό εξοπλισμό και τους ημιαγωγούς για τη στρατιωτική και πετρελαϊκή βιομηχανία τους, μετά την απαγόρευση εξαγωγών αυτών των ειδών από τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία.

Ενέργεια

Την Τρίτη οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου, φυσικού αερίου και άνθρακα. Το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε το παράδειγμά τους σε ό,τι αφορά το πετρέλαιο, ανακοινώνοντας ότι μέχρι τα τέλη του 2022 θα σταματήσει τις εισαγωγές ρωσικού αργού και πετρελαϊκών προϊόντων.

Οι Ευρωπαίοι διχάζονται, δεδομένου ότι πολλές χώρες, όπως η Γερμανία και η Ιταλία, εξαρτώνται από το ρωσικό φυσικό αέριο. Η ΕΕ σχεδιάζει ωστόσο επενδύσεις ώστε να περιορίσει κατά τα δύο τρίτα τις εισαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου φέτος. Απαγορεύει επίσης στους Ευρωπαίους να κάνουν νέες επενδύσεις σε αυτόν τον τομέα-κλειδί για τη Ρωσία.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.