ΤΟΠΙΚΑ

Economist: Έρχεται μια παγκόσμια πτώση των τιμών των κατοικιών

Economist: Έρχεται μια παγκόσμια πτώση των τιμών των κατοικιών

Προειδοποιήσεις για την αγορά ακινήτων απευθύνει ο Economist, αν και όπως επισημαίνει δεν θα ανατινάξει το χρηματοπιστωτικό σύστημα, αλλά θα είναι τρομακτική.

Στον Καναδά, όπως σημειώνεται στο δημοσίευμα, τα σπίτια ήδη κοστίζουν 9% λιγότερο από ό,τι τον Φεβρουάριο. Καθώς ο πληθωρισμός και η ύφεση απλώνονται σε όλο τον κόσμο, είναι πιθανή μια μεγαλύτερη διόρθωση. Αν και αυτό δεν αναμένεται λειτουργήσει για τις παγκόσμιες τράπεζες όπως το 2007-09, θα εντείνει την ύφεση, θα αφήσει μια ομάδα ανθρώπων με κατεστραμμένα οικονομικά και θα ξεκινήσει μια πολιτική καταιγίδα.

Η αιτία της κρίσης είναι η άνοδος των επιτοκίων: στην Αμερική οι υποψήφιοι αγοραστές παρακολουθούν τρομοκρατημένοι, καθώς το επιτόκιο των 30ετών στεγαστικών δανείων έχει φτάσει στο 6,92%, διπλάσιο από το επίπεδο ενός έτους πριν και το υψηλότερο από τον Απρίλιο του 2002. Η φούσκα φαίνεται ότι τροφοδοτήθηκε από τις μειώσεις επιτοκίων, τα μετρητά στήριξης εν μέσω πανδημίας και το κυνήγι για αναζήτηση ακινήτων στα προάστια. Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν από ένα χρόνο  κάποιος μπορούσε να αντέξει οικονομικά να βάζει 1.800 δολάρια το μήνα για 30 χρόνια. Τότε θα μπορούσαν να έχει δανειστεί 420.000 δολάρια. Σήμερα η αντίστοιχη πληρωμή για ένα δάνειο 280.000 δολάρια είναι 33% μικρότερη. Από τη Στοκχόλμη μέχρι το Σίδνεϊ η αγοραστική δύναμη των δανειοληπτών καταρρέει. Αυτό καθιστά πιο δύσκολο για τους νέους αγοραστές να αντέξουν οικονομικά τα σπίτια, μειώνοντας τη ζήτηση και μπορεί να πιέσει τα οικονομικά των υφιστάμενων ιδιοκτητών που, εάν είναι άτυχοι, μπορεί να αναγκαστούν να πουλήσουν.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.