ΤΟΠΙΚΑ

Δημοτικές Κοινότητες: Εγκύκλιος για τη λειτουργία τους – Όλες οι αρμοδιότητες τους

Δημοτικές Κοινότητες: Εγκύκλιος για τη λειτουργία τους – Όλες οι αρμοδιότητες τους

Εγκύκλιο για τη λειτουργία των Δημοτικών Κοινοτήτων εξέδωσε την προηγούμενη εβδομάδα το υπουργείο Εσωτερικών.

Δεν αλλάζουν και πολλά σε σχέση με αυτά τα οποία ήταν γνωστά, καθώς οι Δημοτικές Κοινότητες συνιστούν μονάδες δημοτικής αποκέντρωσης που λειτουργούν εντός του νομικού προσώπου κάθε Δήμου, αλλά με τη συγκεκριμένη εγκύκλιο επιχειρείται να δοθούν όλες οι δυνατές διευκρινίσεις και πληροφορίες για θέματα που άπτονται της λειτουργίας τους.

Τα όργανα διοίκησης των δημοτικών κοινοτήτων διαφοροποιούνται ανάλογα με τον πληθυσμό της κάθε Κοινότητας.

Στις Κυκλάδες, η μεγάλη πλειοψηφία των Δημοτικών Κοινοτήτων είναι τριμελής, ωστόσο υπάρχουν και κάποιες 5 μελής, ενώ η μοναδική 11μελής είναι η Δημοτική Κοινότητα Ερμούπολης. Επίσης, στις Κυκλάδες υπάρχουν πέντε Δημοτικές Κοινότητες οι οποίες είναι νησιά, ωστόσο δεν έχουν διοικητική αυτονομία. Πρόκειται για τις Δημοτικές Κοινότητες Ηρακλειάς, Κουφονησίων, Σχοινούσας και Δονούσας που ανήκουν στο Δήμο Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, όπως και η Δημοτική Κοινότητα Θηρασιάς, η οποία υπάγεται στο Δήμο Θήρας.

Όλα τα συμβούλια των Δημοτικών Κοινοτήτων, συμμετέχουν κατά περίπτωση στη διαδικασία λήψης απόφασης από τα όργανα διοίκησης του Δήμου τα οποία και είναι επιφορτισμένα με τη διοίκηση των τοπικών υποθέσεων.

Αναφορικά με τις αρμοδιότητές τους, παραμένουν κυρίως, γνωμοδοτικού χαρακτήρα, οι οποίες ασκούνται στα όρια της συγκεκριμένης Δημοτικής Κοινότητας είτε με πρωτοβουλία των οργάνων της Δημοτικής Κοινότητας, είτε κατόπιν παραπομπής από τα αρμόδια όργανα του Δήμου.

Στην εγκύκλιο περιγράφονται οι αρμοδιότητες των συμβουλίων και των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων, η εκτελεστότητα των αποφάσεών τους και η διαδικασία υλοποίησή τους, η συμμετοχή των προέδρων των Δημοτικών Κοινοτήτων στα δημοτικά συμβούλια των Δήμων, η συνέλευση κατοίκων Δημοτικής Κοινότητας κ.α.

Δείτε εδώ την εγκύκλιο

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.