ΤΟΠΙΚΑ

Δημοσκοπική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Δημοσκοπική κυριαρχία του Κυριάκου Μητσοτάκη

Συνεχίζεται η ελεύθερη πτώση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία με το ποσοστό του να κατρακυλά ακόμη περισσότερο, σύμφωνα με τα ευρήματα της δημοσκόπησης της GPO για τον τηλεοπτικό σταθμό «Star».

Παράλληλα, η ΝΔ παρά τη φθορά που εμφανίζουν τα ποσοστά της σε σύγκριση με τις τις εθνικές εκλογές, το μεγάλο προβάδισμά της έναντι των άλλων κομμμάτων παραμένει. Από την άλλη, το ΠΑΣΟΚ πλησιάζει τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη δεύτερη θέση.

Συγκεκριμένα, στην πρόθεση ψήφου η Νέα Δημοκρατία συγκεντρώνει 36,6% και ακολουθούν: ΣΥΡΙΖΑ 12,9%, ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής 11,9%, ΚΚΕ 8,5%, Σπαρτιάτες 3,5%, Ελληνική Λύση 5,4%, Νίκη 2,5% και Πλεύση Ελευθερίας 2,3%.

Παραμένει η μεγάλη διαφορά της ΝΔ με τα υπόλοιπα κόμματα

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εκτιμάται από το 48% των ερωτηθέντων ότι είναι ο καταλληλότερος πρωθυπουργός. Το 13,8% εκτιμά ότι είναι ο Νίκος Ανδρουλάκης και το 12,1% τον Στέφανο Κασσελάκη.

Καταλληλότερος ο Μητσοτάκης, στην τρίτη θέση ο Κασσελάκης

Ψηλά ο Κουτσούμπας στη δημοφιλία

Δημοφιλέστερος πολιτικός αρχηγός είναι ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Ακολουθεί δεύτερος ο Δημήτρης Κουτσούμπας, τρίτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, τέταρτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου και -μόλις- πέμπτος ο Στέφανος Κασσελάκης. Τον ακολουθούν οι κ.κ. Βελόπουλος, Νατσιός και Στίγκας.

Πιο… αντιδημοφιλής πολιτικός αρχηγός είναι ο Βασίλης Στίγκας. Ακολουθεί ο Κυριάκος Βελόπουλος και στην τρίτη θέση βρίσκεται ο Στέφανος Κασσελάκης. Στην τέταρτη θέση βρίσκεται ο Δημήτρης Νατσιός, στην πέμπτη η Ζωή Κωνσταντοπούλου, έκτος ο Νίκος Ανδρουλάκης, έβδομος ο Κυριάκος Μητσοτάκης και τελευταίος ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ψηλά στη δημοφιλία Κουτσούμπας και Κωνσταντοπούλου

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει το εύρημα για την ιδεολογική κατεύθυνση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Στέφανου Κασσελάκη, καθώς, το άθροισμα των όσων πιστεύουν ότι είναι κεντροδεξιός ή δεξιός (31,3%) είναι μεγαλύτερο από όσους εκτιμούν ότι είναι κεντροαριστερός ή αριστερός (23,5%)!

Μόλις το 6,1% των πολιτών θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης ιδεολογικά είναι αριστερός. Το 17,4% απαντά κεντροαριστερός, το 15,6% κεντρώος, το 17% κεντροδεξιός και το 14,3% δεξιός ενώ 20,2% απαντά τίποτα από τα παραπάνω.

Μόλις 5,1% εκτιμά ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι αριστερός

Απαντώντας στην ερώτηση του τι πρέπει να κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη, το 48,6% όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές, θεωρούν ότι όσοι διαφωνούν με τις επιλογές του Στέφανου Κασσελάκη πρέπει να μείνουν στο κόμμα και να ασκούν κριτική ενώ το 43% θεωρεί ότι πρέπει να αποχωρήσουν.

Τι πρέπει να κάνουν τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που διαφωνούν με τις επιλογές Κασσελάκη

Επίσης, μεταξύ όσων δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στις επόμενες εκλογές το 76,2% θεωρεί ότι η στάση των κ.κ. Φίλη, Σκουρλέτη και Τζουμάκα δεν συμβάλει στην ενότητα του κόμματος και το 77,7% θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την ανάληψη της ηγεσίας από τον Στέφανο Κασσελάκη κινείται στη σωστή και μάλλον στη σωστή κατεύθυνση.

Τι πιστεύουν για την κατεύθυνση του ΣΥΡΙΖΑ όσοι επιθυμούν να τον ξαναψηφίσουν

Κρίνουν αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης

Σημαντικό είναι επίσης ότι το το 54,4% των πολιτών κρίνει αρνητικά την πορεία της κυβέρνησης μετά τις εκλογές ενώ, το 43,8%, την κρίνει θετικά.

Το 55,5% θεωρεί ότι η ακρίβεια είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Πώς κρίνουν την πορεία της κυβέρνησης αυτούς τους τρεις μήνες

Σε σχέση με τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή, το 89,8% των ερωτηθέντων ανησυχεί πολύ ή αρκετά για το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης.

Πόσο ανησυχούν για γενικευμένη σύρραξη

Σε σχέση με τη στάση που πρέπει να τηρήσει η χώρα μας, το 65,4% προτιμά μια αυστηρή στάση ουδετερότητας, το 18,4%  προτιμά να πάρει θέση υπέρ του Ισραήλ και το 11,5% να πάρει θέση υπέρ των Παλαιστινίων.

Η στάση της Ελλάδας στην κρίση στη Μέση Ανατολή

Τέλος, σε σχέση με τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών το 48,4% είναι κατά και μάλλον κατά ενώ το 46% είναι υπέρ και μάλλον υπέρ. Στο θέμα της υιοθεσίας από ομόφυλα ζευγάρια το 67%  είναι κατά και μάλλον κατά ενώ το 28,7% είναι υπέρ και μάλλον υπέρ.

Η άποψη για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών

in.gr


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.