ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνή Αεροδρόμια: Με πτώση έκλεισαν Σαντορίνη και Μύκονος

Διεθνή Αεροδρόμια: Με πτώση έκλεισαν Σαντορίνη και Μύκονος

Μπορεί το εγχώριο τουριστικό προϊόν να κατέγραψε εξαιρετικές επιδόσεις κατά την περσινή χρονιά, ωστόσο ορισμένες περιοχές εμφανίζονται περισσότερο ευνοημένες, προσελκύοντας μεγαλύτερο αριθμό επισκεπτών από το εξωτερικό. Αυτό αποτυπώνεται και στα επίσημα στοιχεία για τις διεθνείς αφίξεις στα ελληνικά αεροδρόμια κατά την περσινή χρονιά.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον απολογισμό που δημοσίευσε το INSETE για τις διεθνείς αεροπορικές αφίξεις 2022-2023, το 75% των αφίξεων από το εξωτερικό πέρυσι συγκεντρώθηκε σε 5 αεροδρόμια της χώρας ενώ στην πρώτη δεκάδα των αεροδρομίων αντιστοιχούν το 94% των συνολικών διεθνών αεροπορικών αφίξεων το 2023.

Η πλειονότητα των αεροδρομίων παρουσίασε αύξηση με μοναδικές εξαιρέσεις τα αεροδρόμια των Μυκόνου, Σαντορίνης, Καλαμάτας, Αγχίαλου, Αλεξανδρούπολης, Σκύρου και Κυθήρων, τα οποία παρουσίασαν μείωση.

Σε πέντε αεροδρόμια αντιστοιχεί το 75% των διεθνών αφίξεων

Η Αθήνα παρέμεινε στην πρώτη θέση με 9,7 εκατ. επιβάτες, παρουσιάζοντας αύξηση +27,9% σε σύγκριση με το 2022. Ακολούθησε το Ηράκλειο με 3,6 εκατ. επιβάτες καταγράφοντας αύξηση +5,7% ενώ στην τρίτη θέση βρέθηκε η Ρόδος με 2,6 εκατ. επιβάτες καταγράφοντας αύξηση +2,9%. Στην τέταρτη θέση ακολούθησε η Θεσσαλονίκη με 2,4 εκατ. επιβάτες, καταγράφοντας αύξηση +19,3%. Η πεντάδα συμπληρώνεται με την Κέρκυρα με 1,8 εκατ. επιβάτες που κατέγραψε αύξηση +8,5%.

Στην έκτη θέση το 2023 παρέμεινε το αεροδρόμιο των Χανίων με 1,4 εκατ. επιβάτες (+7,9%) και στην έβδομη θέση το αεροδρόμιο της Κω με 1,3 εκατ., σημειώνοντας αύξηση κατά +61 χιλ./+4,9%.

Στην όγδοη θέση διατηρήθηκε το αεροδρόμιο της Ζακύνθου με 992 χιλ. (+9,7%). Στην ένατη θέση παρουσιάζοντας μείωση -9,3% παρέμεινε το αεροδρόμιο της Σαντορίνης με 752 χιλ. και στη δέκατη θέση το αεροδρόμιο της Μυκόνου με 563 χιλ. παρουσιάζοντας επίσης πτώση (-5,6%).

Αεροδρόμιο Σαντορίνης
Αεροδρόμιο Σαντορίνης

Θυμίζουμε ότι ο συνολικός αριθμός των αφίξεων το 2023 έφθασε τα 26,8 εκατ., αυξημένος κατά  +13,2% σε σχέση με το 2022 που είχαν καταγραφεί 23,7 εκατ. επιβάτες.

Στην πρώτη θέση των επιβατών προέλευσης εξωτερικού διατηρήθηκε η αγορά του Ηνωμένου Βασιλείου με 5 εκατ. αφίξεις, παρουσιάζοντας ποσοστιαία αύξηση (+11,6%) ή +518 χιλ. σε απόλυτα μεγέθη. Η Γερμανία παρέμεινε στη δεύτερη θέση με 4,4 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση +2,1%.

Στην τρίτη θέση διατηρήθηκε η Ιταλία με 2,2 εκατ. αφίξεις και στην τέταρτη θέση η Γαλλία με 1,7 εκατ. αφίξεις σημειώνοντας άνοδο +12,4% και +7% αντίστοιχα. Η πεντάδα συμπληρώνεται με την Πολωνία, που ανέβηκε στην πέμπτη θέση με 1,2 εκατ. επιβάτες παρουσιάζοντας αύξηση +21,6%. Από τις πέντε πρώτες χώρες προέρχεται το 54% των επιβατών που αφίχθησαν στην Ελλάδα το 2022.

Πηγή  capital.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.