ΤΟΠΙΚΑ

Διεθνείς αφίξεις από 1η Ιουλίου – δεδομένα, προφυλάξεις και προβληματισμοί

Διεθνείς αφίξεις από 1η Ιουλίου – δεδομένα, προφυλάξεις και προβληματισμοί

Ανησυχία προκαλεί η επερχόμενη διεύρυνση του ανοίγματος του τουρισμού την 1η Ιουλίου στην Ελλάδα, με όλα τα αεροδρόμια της χώρας μας να ανοίγουν για τους περισσότερους διεθνείς προορισμούς, την ώρα που διεθνώς παρατηρείται αναζωπύρωση του κοροναϊού ενώ και η δική μας μάχη με τον ιό δεν φαίνεται πως έχει τελειώσει ακόμα.

Με «όπλο» τις καλές επιδόσεις της χώρας μας τους πρώτους μήνες της υγειονομικής κρίσης και την αντιμετώπιση κρουσμάτων, η Ελλάδα ετοιμάζεται να υποδεχτεί τους επισκέπτες που θα την επιλέξουν ως προορισμό το φετινό καλοκαίρι.

Μπορεί η Ελλάδα να έχει ανάγκη τους επισκέπτες οι οποίοι θα δώσουν «ανάσα» στην οικονομία, ωστόσο οι πολίτες είναι προβληματισμένοι για ένα πιθανό εισαγόμενο δεύτερο κύμα του ιού μέσα στο καλοκαίρι, αμαυρώνοντας έτσι όλη την προσπάθεια που έγινε κατά τη διάρκεια της καραντίνας.
Πάντως, αν και η χώρα μας είχε υποδειγματική αντιμετώπιση απέναντι στον ιό, η άρση του lockdown, ορισμένα φαινόμενα συνωστισμού και η τάση χαλάρωσης των πολιτών δείχνουν ότι η Ελλάδα δεν έχει τελειώσει ακόμα με την πανδημία. Ξάνθη, Ροδόπη, Καστοριά και Θεσπρωτία γνωρίζουν τοπικές εξάρσεις κρουσμάτων.
Πρόκειται δηλαδή για περιοχές της Βόρειας Ελλάδας, κοντά στα σύνορα με τις χώρες των Βαλκανίων, όπου υπάρχει επίσης αναζωπύρωση του ιού. Τίθεται συνεπώς ζήτημα για την «κάθοδο» αυτή του κοροναϊού και στη χώρα μας.

Ως προς τις διεθνείς αφίξεις σε αεροδρόμια και λιμάνια από την 1η Ιουλίου, αξίζει να αναφερθεί εκ νέου η λίστα των χωρών από τις οποίες θα συνεχιστεί η εξαίρεση και απαγόρευση πτήσεων δεδομένου ότι παρουσιάζουν αυξημένα κρούσματα κορωνοϊού.

Οι χώρες αυτές είναι η Βρετανία, η Σουηδία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία, το Ισραήλ, το Κατάρ, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία και η Βόρεια Μακεδονία.
Σύμφωνα με δημόσιες κυβερνητικές αρχές, «Εξακολουθεί η απαγόρευση για αυτές τις χώρες, έχουν ανοίξει 38 περιορισμοί στην Ευρώπη και υπάρχουν προορισμοί που ακόμα δεν έχουμε ανοίξει και θα εξετάζουμε το επιδημιολογικό φορτίο κάθε μέρα και θα λαμβάνουμε τις σχετικές εισηγήσεις από τους ειδικούς».
Την ίδια ώρα διαπραγματεύσεις πραγματοποιούνται νεντός Ε.Ε. για το ποιες χώρες θα έχουν ανοιχτά τα σύνορά τους σε ποιες και σε ποιες όχι.
Κάποια κράτη – μέλη διαφωνούν με το άνοιγμα από την 1η Ιουλίου και επιθυμούν αυτό να μεταφερθεί στις 15 Ιουλίου, ενώ επιφυλάξεις εκφράζονται και για διεύρυνση της λίστας των χωρών που θα μπορούν να στείλουν ταξιδιώτες στην ΕΕ.
Προβληματισμός επίσης προκαλείται από το γεγονός ότι έξαρση του κοροναϊού παρατηρείται στις τρείς χώρες με τις οποίες συνορεύουμε (Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία και Βουλγαρία) την ώρα που τα χερσαία σύνορά μας με αυτές τις χώρες έχουν ανοίξει και υποδεχόμαστε τουρίστες από όλα τα Βαλκάνια.
Μάλιστα, δραματική αύξηση των νέων κρουσμάτων κοροναϊού σημειώνεται και στη Σερβία. Το τελευταίο 24ωρο επιβεβαιώθηκαν 193 νέα κρούσματα, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό των προσβληθέντων από τη νόσο Covid-19 στους 13.565. Μέσα σε τέσσερις ημέρες τα κρούσματα που επιβεβαιώνονται σε καθημερινή βάση διπλασιάστηκαν.

Εξάλλου, πέντε βαλκανικές χώρες βρίσκονται στη λίστα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας όπου παρατηρείται σημαντική αύξηση των κρουσμάτων του ιού. Πρόκειται για τις Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Μολδαβία και το Κόσοβο.

Αυτά συμβαίνουν την ώρα που τις τελευταίες δέκα μέρες, σχεδόν σε καθημερινή βάση, σχηματίζονται ουρές χιλιομέτρων στον Προμαχώνα.
Με το άνοιγμα των ελληνοβουλγαρικών συνόρων στις 15 Ιουνίου, κατέφθασαν ήδη αρκετοί Ρουμάνοι, Βούλγαροι και Σέρβοι ενώ το ποσοστό των μεμονωμένων τουριστών παρουσιάζει μεγάλη άνοδο, εξαιτίας της πανδημίας.

Από τους συνοριακούς σταθμούς του Ορμενίου, της Νυμφαίας και της Εξοχής το τελευταίο δεκαήμερο (15-24/6/2020) πέρασαν συνολικά 42.254 άτομα εκ των οποίων οι 23.101 ήταν Βούλγαροι και οι 5.953 Ρουμάνοι.

Από το συνοριακό σταθμό του Προμαχώνα, όπου γίνεται απλή ταυτοποίηση των Ευρωπαίων πολιτών και όχι πλήρης καταγραφή, κατ’ εκτίμηση διέρχονται 12.000 με 18.000 άτομα τη μέρα ενώ οι Σέρβοι πολίτες -οι οποίοι καταγράφονται- που πέρασαν το τελευταίο δεκαήμερο είναι 13.211 άτομα, σύμφωνα με τα στοιχεία του τμήματος διαβατηριακού ελέγχου.

Με τον βροχερό καιρό στη Ρουμανία να μην προδιαθέτει για διακοπές, το μεγάλο κύμα αναμένεται να αρχίσει να καταφθάνει στη χώρα μας από τον Ιούλιο, με διάρκεια έως και τις αρχές Σεπτεμβρίου.

Από την άλλη, δεν προβλέπεται να ανοίξουν άμεσα τα χερσαία σύνορα της χώρας με την Αλβανία ή τη Βόρεια Μακεδονία.
Ερωτηθείς για τους προβληματισμούς από το άνοιγμα του τουρισμού ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE και πρώην υπουργός στην Ελλάδα, Ηλίας Μόσιαλος, εξήγησε ότι δύο είναι οι εκδοχές.

  • Το πρώτο πρόβλημα είναι να έρθουν τουρίστες που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και να υπεροφορτώσουν το σύστημα υγείας
  • Το δεύτερο είναι να έρθουν νεώτεροι, να είναι ασυμπτωματικοί και να μεταδώσουν τον ιό σε Έλληνες μεγαλύτερης ηλικίας.

Στο πλαίσιο αυτό, o κ. Μόσιαλος ξεκαθάρισε ουσιαστικά ότι ότι «αν οι μεγαλύτεροι σε ηλικία και όσοι είναι σε ευπαθείς ομάδες προστατευτούν, τότε το ρίσκο μπορεί να περιοριστεί. Αλλιώς θα πρέπει πάμε σε μια κατάσταση που να κρατάμε τα σύνορα κλειστά μέχρι τον Οκτώβριο μόνο εμείς στην ΕΕ».
Ο καθηγητής διευκρίνισε πάντως πως «δεν υπάρχει ανησυχία για την Ελλάδα» στο εξωτερικό ενώ δεν δίστασε να πει πως  «το 99% του πλανήτη θα ήθελε να είναι τώρα στην Ελλάδα».

Όσον αφορά, δε, τις διαπραγματεύσεις σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για το αν και πότε θα πρέπει να έρθουν τουρίστες από τις ΗΠΑ ο κ. Μόσιαλος σημείωσε ότι «όταν εξελίσσεται μια πανδημία σε μια περιοχή όπως οι ΗΠΑ θα πρέπει να γίνεται (σ.σ. η άφιξη των τουριστών) με πολύ προσεκτικούς όρους και τρόπους γιατί υπάρχει κίνδυνος μεταφοράς κοροναϊού».

Μιλώντας για τη συνολική εικόνα από την πανδημία του κοροναϊού στον πλανήτη ο Ηλίας Μόσιαλος παρατήρησε ότι «βλέπουμε αύξηση κρουσμάτων αλλά δεν έχει αυξηθεί ο αριθμός των θανάτων. Μάλλον αυτοί που μολύνονται είναι νεώτεροι σε ηλικία και οι μεγαλύτεροι και οι ευπαθείς ομάδες έχουν μάθει να προστατεύονται».

Πηγή: neasantorinis.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.