ΤΟΠΙΚΑ

Διάβημα στην ΚΕΔΕ για τους ταχυδρόμους στα νησιά έκανε ο Δήμαρχος

Διάβημα στην ΚΕΔΕ για τους ταχυδρόμους στα νησιά έκανε ο Δήμαρχος
Ο Κωνσταντίνος Κουκάς εξηγεί το πρόβλημα που υπάρχει στα ΕΛΤΑ με δεδομένη την αλλαγή λόγω της πανδημίας

Την ανάγκη επανεξέτασης του σχεδιασμού διανομής και αριθμού διανομέων ΕΛ.ΤΑ., ιδίως σε νησιωτικούς και τουριστικούς δήμους εκφράζει σε διάβημά του προς την ΚΕΔΕ ο δήμαρχος Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς.

«Ο νέος σχεδιασμός διανομής και ο αριθμός διανομέων των ΕΛ.ΤΑ. που τέθηκε σε ισχύ την 01.01.2021 πλήττει ιδιαιτέρως τον τρόπο διανομής αλληλογραφίας του νησιωτικού χώρου» τονίζει στο ethnos.gr ο κ. Κουκάς.

Ο ίδιος εξηγεί πως τα νησιά ως μικρές γεωγραφικές και χωρικές ενότητες, αποκομμένα από τον ηπειρωτικό χώρο στερούνται πλεονεκτημάτων που τα αστικά κέντρα είναι ικανά να επωφεληθούν.

Παράλληλα τονίζει με έμφαση ότι στους νησιωτικούς και δη τουριστικούς Δήμους όπως π.χ. ο Δήμος της Μυκόνου, που βάσει της τελευταίας απογραφής του 2011, απαριθμούσε 10.134 μόνιμους κάτοικους και σαφώς σήμερα, κατόπιν του μεγάλου χρονικού διαστήματος που έχει παρέλθει, ο αριθμός αυτός έχει αυξηθεί κατά πολύ, κρίνεται σκόπιμο να συνυπολογιστεί η έντονη εποχικότητα κατά τους θερινούς μήνες, με αφίξεις επισκεπτών και εργαζομένων που αυξάνουν το πλήθος των ευρισκόμενων στο νησί περίπου στις 180.000 ημερησίως.

«Αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με το πλήθος των διάσπαρτων κατοικιών και τον τεράστιο όγκο των ιδιωτικών επιχειρήσεων καθώς επίσης και το γεγονός ότι πολλά από τα νησιά αυτά, όπως ο Δήμος Νάξου και Μικρών Κυκλάδων αποτελούν συμπλέγματα με αλλά γειτονικά τους (Ηρακλειά, Σχοινούσα, Κουφονήσια και Δονούσα) που στερούνται καταστημάτων ΕΛ.ΤΑ».

Σήμερα στη Μύκονο με περίπου 3.000 θυρίδες να αντιστοιχούν στους κατοίκους της και δεδομένου ότι το κάθε σημείο παράδοσης αλληλογραφίας (ταχυδρομική θυρίδα) απέχει κατά μέσο όρο περίπου 8 χλμ. από το άλλο, είναι αντιληπτό – σύμφωνα με τον κ. Κουκά – ότι ένας διανομέας είναι πρακτικά αδύνατο να εξυπηρετήσει ένα ολόκληρο νησί, συνυπολογίζοντας πως μόνο η Χώρα Μυκόνου λόγω της ρυμοτομίας της, ως είθισται και στα περισσότερα νησιά (στενά πλακόστρωτα σοκάκια και σκαλιά) αδυνατεί να εξυπηρετηθεί με μηχανοκίνητη διανομή και ο ταχυδρόμος παραδίδει την αλληλογραφία κατ’ οίκον σε καθημερινή βάση, περπατώντας αρκετά χιλιόμετρα, με κάθε καιρική συνθήκη.

Κι αυτό την ώρα που μεγάλος όγκος αλληλογραφίας λόγω του μη ικανοποιητικού αριθμού διάθεσης θυρίδων στους δημότες των νησιών, αναγκαστικά παραδίδεται στην οικία του κάθε δημότη, κάτι που πλέον θα πρέπει να γίνεται από έναν διανομέα, αντί για τρεις που προβλεπόταν έως τώρα.  «Δυστυχώς, ιδιαιτέρως για τα καταστήματα στο νησιωτικό χώρο, ο νέος αυτός σχεδιασμός καταλήγει σε υποστελέχωση των καταστημάτων και πολύ άμεσα θα οδηγήσει σε δυσλειτουργία και καθυστέρηση εξυπηρέτησης του πολίτη» καταλήγει ο δήμαρχος.

Ενα διανομέα προβλέπει το νέο πρόγραμμα για το μεγαλύτερο νησί των Κυκλάδων, τη Νάξο, αντί για τρεις που υπηρετούσαν μέχρι τώρα στο κατάστημα Νάξου των ΕΛ.ΤΑ παρά το γεγονός ότι «η πόλη της Νάξου είναι πρωτεύουσα του πολυνησιακού Δήμου Νάξου και Μικρών Κυκλάδων, διοικητικό κέντρο της Περιφερειακής Ενότητας Νάξου και η ΔΕ Νάξου αριθμεί πληθυσμό περίπου 15.000 μονίμων κατοίκων» επισημαίνει στην επιστολή του προς τον υπουργ, Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκο Πιερρακάκη, ο δήμαρχος Νάξου, Δημήτρης Λιανός.

Ταυτόχρονα πρόκειται για ένα νησί που εμφανίζει έντονη εποχικότητα λόγω του τουρισμού, δεδομένου ότι κατά μέσο όρο τους θερινούς μήνες καταγράφονται 600.000 αφίξεις τουριστών. Επιπλέον, στην πόλη της Νάξου πέραν των ιδιωτών, των επιχειρήσεων και των τεσσάρων τραπεζικών καταστημάτων λειτουργεί ικανός αριθμός δημοσίων υπηρεσιών (Δ.Ο.Υ., Ι.Κ.Α., ΟΑΕΕ, Πρωτοδικείο, Εισαγγελία, Ειρηνοδικείο, Δήμος, Πολεοδομικό Γραφείο, τμήματα της Περιφέρειας Ν. Αιγαίου, Ι. Μητρόπολη Παροναξίας, Γενικό Λύκειο, δύο Γυμνάσια, τέσσερα δημοτικά σχολεία, επτά νηπιαγωγεία, δύο παιδικοί σταθμοί, εσπερινές δομές, ΕΠΑΛ, ΔΙΕΚ κ.α).

Ζωτικής σημασίας είναι για τις Μικρές Κυκλάδες τα πρακτορεία που εδρεύουν στο Κουφονήσι και τη Δονούσα όπως αντίστοιχα για την ορεινή Νάξο το κατάστημα Φιλοτίου, το οποίο εξυπηρετεί τη ΔΕ Δρυμαλίας και τους οικισμούς της που βρίσκονται σε μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις μεταξύ τους. «Είναι αδύνατον σε ένα διανομέα να διαχειριστεί μόνος του τον όγκο της αλληλογραφίας και των λοιπών συναλλαγών, τη στιγμή μάλιστα που η μορφολογία και η ρυμοτομία της πόλης (στενά σοκάκια, σκαλοπάτια) υποχρεώνει τον εκάστοτε διανομέα να διανέμει την αλληλογραφία πεζός» υπογραμμίζει ο κ. Λιανός, ο οποίος αναρωτιέται ποιος θα αντικαθιστά τον μοναδικό διανομέα σε περίπτωση κανονικής ή αναρρωτικής αδείας.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.