ΤΟΠΙΚΑ

Διαμαρτυρία των ερασιτεχνών ψαράδων στο λιμάνι της Μυκόνου

Διαμαρτυρία των ερασιτεχνών  ψαράδων στο λιμάνι της Μυκόνου
Η αλλαγές στο νόμο σε συνάρτηση με την πανδημία που έπληξε τους ψαράδες έχει δημιουργήσει προβλήματα

Στο λιμάνι της Μυκόνου οι επαγγελματίες ψαράδες διαμαρτυρήθηκαν για την αλλαγή στον νόμο περί αλιείας.

Ποσοτικοί Περιορισμοί Αλιευμάτων, μείωση στα επιτρεπόμενα αγκίστρια στο Παραγάδι, Απαγόρευση στα Ζωντανά δολώματα και τους Ηλεκτρικούς Μηχανισμούς, είναι κάποιες από τις αλλαγές που προωθεί το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων σύμφωνα με το Σχέδιο Π/Δ που δόθηκε σε διαβούλευση

Μετά από 7 μήνες απαγόρευσης της ερασιτεχνικής αλιείας λόγω κορωνοϊού το “κερασάκι” έρχεται από το ΥΑΑΤ, με το προς διαβούλευση Π/Δ «Ερασιτεχνική και Αθλητική Αλιεία» όπου μεταξύ άλλων προτείνει επιπλέον απαγορεύσεις για την ερασιτεχνική αλιεία.

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου του ΥΑΑΤ, βούληση του Υπουργού κ. Σπήλιου Λιβανού είναι μέσα από τις παρατηρήσεις και τα σχόλια των πολιτών να εξασφαλισθεί η αντικειμενικότερη και δικαιότερη αντιμετώπιση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η ερασιτεχνική και αθλητική αλιεία.

Να υπενθυμίσουμε εδώ, πως οι αρχικές πληροφορίες ήταν στις αρχές Ιανουαρίου, ότι αυτό το “προσχέδιο νόμου” θα τιθόταν σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 2021, όπου σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας ΥΠΑΙΘΡΟΣ, η αρμόδια υφυπουργός, Φωτεινή Αραμπατζή προωθούσε ένα νέο νομοσχέδιο με σκοπό να βάλει «τάξη», όπως ανάφερε, στην αλιευτική νομοθεσία για την αντιμετώπιση της παράνομης ερασιτεχνικής αλιείας και την προστασία των ιχθυοαποθεμάτων.

Τελικά, παρότι υπήρχε διαβεβαίωση ότι δεν θα υπάρξει κάποιο νομοσχέδιο, σήμερα 24 Μαΐου 2021, θέτεται σε διαβούλευση το σχέδιο Π/Δ έως την 4 Ιουνίου 2021, δηλαδή λιγότερο από 11 ημέρες! 

Επιγραμματικά προτείνονται για αλλαγή τα εξής:

• Παραγάδι, ως 150 αγκίστρια η βάρκα ανεξάρτητα με τον αριθμό των ερασιτεχνών αλιέων (από 300 που ήταν το προηγούμενο όριο).

• Απαγορεύει τους ηλεκτρικούς μηχανισμούς. Πιο συγκεκριμένα: «Απαγορεύεται η χρήση μηχανισμών για την ανάκτηση νήματος ή πετονιάς, οι οποίοι έχουν ως κινητήριο δύναμη άλλη από την μυϊκή δύναμη του αλιέα.»

• Απαγορεύεται η ερασιτεχνική αλιεία με χρήση ζωντανού δολώματος!

• Για το ψαροτούφεκο απαγορεύεται ο Απρίλιος!

 

Ποσοτικοί περιορισμοί αλιευμάτων (ΑΡΘΡΟ 6)

1. Κάθε ερασιτέχνης αλιέας επιτρέπεται να αλιεύει συνολικά μέχρι τέσσερα (4) κιλά αλιεύματα ανά ημέρα, συν ένα επιπλέον άτομο ανεξαρτήτως βάρους. Οι παραπάνω ποσότητες δεν πρέπει να υπερβαίνονται ανά πάσα στιγμή.

2. Στα αλιεύματα της παρ. 1 επιτρέπεται να περιλαμβάνονται, εφόσον δεν παραβιάζεται η οριζόμενη στην παράγραφο αυτή μέγιστη ποσότητα αλιευμάτων:

α) έως 1 άτομο ροφοειδών (Epinephelus spp) έως δύο (2) άτομα του είδους πίγγα (πίγκα) (Mycteroperca rubra) και συνολικά έως δύο (2) άτομα από όλα τα είδη της παρούσης περίπτωσης

β) έως τρία (3) άτομα του είδους συναγρίδα (Dentex dentex) έως τρία (3) άτομα του είδους φαγκρί (Pagrus pagrus) έως τρία (3) του είδους τσαούσι (τσαούσης) (Dentex gibbosus) και συνολικά έως τρία (3) άτομα από όλα τα είδη της παρούσας περίπτωσης

γ) έως δύο (2) άτομα του είδους χταπόδι (Octopus vulgaris) έως δύο (2) άτομα του είδους κολοχτύπα (αστακούδια) (Scyllarides lattus).

3. Επιπλέον των οριζόμενων στην παρ. 1, επιτρέπεται η αλιεία μέχρι είκοσι (20) συνολικά ατόμων αχινών (Paracentrotus lividus) ανά ημέρα και ανά ερασιτέχνη αλιέα και μέχρι τριάντα (30) συνολικά ατόμων αχινών ανά ημέρα και ανά μέσο άσκησης ερασιτεχνικής αλιείας.

4. Δεν υπόκειται σε περιορισμούς η ερασιτεχνική αλιεία των ακολούθων, ειδών: -Γερμανός (Siganus luridus) -Λαγοκέφαλος (Lagocephalus sceleratus) -Λεοντόψαρο (Pterois miles)

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.