ΤΟΠΙΚΑ

Δεν ξεκίνησε καλά η τουριστική σεζον για την Μύκονο

Δεν ξεκίνησε καλά η τουριστική σεζον για την Μύκονο

Αρκετά μακριά από τις επιδόσεις του 2019 απέχει η Μύκονος στο πεντάμηνο της φετινής χρονιάς.

Το νησί των Ανέμων δεν έχει καταφέρει ακόμη να επανακτήσει μέρος της δυναμικής που χάθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς οι ξένοι επιβάτες καταγράφουν σταθερά πτωτική πορεία τα τελευταία χρόνια μετά την επάνοδο στην κανονικότητα.

Διαφορετική εικόνα εμφανίζει το αεροδρόμιο της Σαντορίνης για το οποίο το 2022 αποτέλεσε έτος ρεκόρ στο δίκτυο εξωτερικού και όχι το 2019. Ακολούθησε η πτώση της περσινής χρονιάς ενώ τα πρώτα μηνύματα για φέτος δείχνουν προς την κατεύθυνση της ανάκαμψης.

Απώλεια για τη Μύκονο

Εξετάζοντας τα στοιχεία για το αεροδρόμιο της Μυκόνου, ο αριθμός των ξένων επιβατών παρουσιάζει υποχώρηση 30% φέτος σε σύγκριση με τος πρώτους πέντε μήνες του 2019. Ειδικότερα, κατά το διάστημα Ιανουαρίου-Μαΐου 2024 διακινήθηκαν 83.371 επιβάτες στο δίκτυο εξωτερικού έναντι 118.744 επιβατών την αντίστοιχη χρονική περίοδο του 2019. Αυτό σημαίνει ότι κατά τη διάρκεια της τελευταίας πενταετίας, οι τουρίστες άρχισαν σταδιακά να γυρνούν την πλάτη στον δημοφιλή τουριστικό προορισμό. Σε ό,τι αφορά το δίκτυο εσωτερικού, οι αριθμοί καταγράφουν σταθεροποιητικές τάσεις καθώς κυμαίνονται στα ίδια περίπου επίπεδα με το 2019.

Οι αστρονομικά υψηλές τιμές που επικρατούν στο νησί έχουν λειτουργήσει αποτρεπτικά καθώς η Μύκονος πλέον απευθύνεται σε μια συγκεκριμένη ελίτ πλουσίων παγκοσμίως, οι οποίοι μπορούν να αντέξουν το τεράστιο κόστος. Σε αυτό έρχεται να προστεθούν και οι προκλήσεις σε επίπεδο υποδομών, όπως για παράδειγμα η κυκλοφοριακή συμφόρηση σε περιόδους αιχμής.

Κρατά αντιστάσεις η Σαντορίνη 

Σε ό,τι αφορά τώρα το αεροδρόμιο της Σαντορίνης, η διεθνής επιβατική κίνηση κατά το φετινό πεντάμηνο είναι αυξημένη κατά 26% σε σύγκριση με το αντίστοιχο πεντάμηνο του 2019 αλλά μειωμένη κατά 5% σε σύγκριση με τους πρώτους πέντε μήνες του 2022. Πιο συγκεκριμένα, κατά την εξεταζόμενη χρονική περίοδο διακινήθηκαν φέτος 212.523 ξένοι επιβάτες από 169.143 το 2019 και 222.893 το 2022 αντίστοιχα. Σε κάθε περίπτωση, η Σαντορίνη διατηρεί η δυναμική της, παραμένοντας ένας από τους δημοφιλέστερους προορισμούς διεθνώς.

Θυμίζουμε ότι  σε σχέση με πέρυσι, στο αεροδρόμιο της Μυκόνου οι διακινηθέντες τουρίστες ανήλθαν σε 63.854 από 67.121 τον Μάιο του 2023, σημειώνοντας μείωση 5% ενώ στο πεντάμηνο ο  αριθμός έφθασε τους 83.371 έναντι 89.856, υποχωρώντας κατά 7,2% σε σύγκριση με τους αντίστοιχους πέντε μήνες του 2023. Ανάσα για το αεροδρόμιο της Σαντορίνης αποτέλεσε ο Μάιος, ο οποίος είχε θετικό αποτύπωμα στο δίκτυο εξωτερικού. Ειδικότερα, ο αριθμός των διεθνών επιβατών ενισχύθηκε κατά 1,5% σε 149.560, την ίδια στιγμή που για τους πρώτους πέντε μήνες της φετινής χρονιάς διαμορφώθηκε σε 212.523, με μια μικρή υποχώρηση 1%.

Πηγή: Capital.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.