ΤΟΠΙΚΑ

«Δεν φοβάμαι κανέναν. Να φοβούνται όσοι παραβιάζουν τον νόμο, όσο ψηλά κι αν είναι»

«Δεν φοβάμαι κανέναν. Να φοβούνται όσοι παραβιάζουν τον νόμο, όσο ψηλά κι αν είναι»
Αποφασισμένος να εφαρμόσει πλήρως τον νόμο ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου.

«Δεν φοβάμαι κανέναν. Να φοβούνται όσοι παραβιάζουν τον νόμο, όσο ψηλά κι αν είναι», δηλώνει ο εισαγγελέας που ανέλαβε να ξηλώσει το «βαθύ κράτος» στην Μύκονο. Έξι beach bars κατεδαφίζουν αυθαίρετα κτίσματα, για να μη βάλουν λουκέτο.

Των Μ. ΔΕΝΑΞΑ, Π. ΣΟΥΡΕΛΗ

Αποφασισμένος να εφαρμόσει πλήρως τον νόμο και την τάξη στο Νησί των Ανέμων είναι ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου. Μετά την παραγγελία που του έδωσε ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ισίδωρος Ντογιάκος, έχει εγκατασταθεί στη Μύκονο από τις αρχές Απριλίου, μαζί με τον αστυνομικό υποδιευθυντή και επικεφαλής της ΕΛ.ΑΣ. Nίκο Μπογατίνη, και συντονίζει, ελέγχει και προστατεύει τις Αρχές, εφαρμόζοντας κατά γράμμα τον νόμο σε περιπτώσεις που έχουν διαπιστωθεί πολεοδομικές αυθαιρεσίες, καταπάτηση παραλιών, παραβάσεις ηχορύπανσης ή άλλες παράνομες πράξεις.

Αυτό δεν έχει ξαναγίνει σε τέτοια έκταση, δηλαδή τέτοια ευρύτατη παραγγελία. Όμως ξεχείλισε το ποτήρι, καθώς η κατάσταση στην Μύκονο έχει ξεφύγει. Η αυθαιρεσία έχει γίνει καθεστώς σε αυτό το νησί και η Δικαιοσύνη έπρεπε να δείξει ότι δεν ανέχεται αυτά τα πράγματα», δηλώνει ο εισαγγελικός λειτουργός σε αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στη Realnews.

O άνθρωπος που έχει κάνει να χάσουν τον ύπνο τους όσοι επί δεκαετίες αυθαιρετούν στα νησιά των Κυκλάδων, δημιουργώντας «ένα κράτος εν κράτει», όπως o ίδιος χαρακτηρίζει την ανεπίτρεπτη κατάσταση, έχει βάλει στο στόχαστρο πρωτίστως τις παραβάσεις μεγάλων επιχειρήσεων, που με αυθαίρετες κατασκευές και την ισχύ του χρήματος έχουν αλλοιώσει τα νησιωτικά χαρακτηριστικά της Μυκόνου. «Χρήμα και εκφοβισμός έγιναν ένα ισχυρό δίδυμο, βάζοντας στον “πάγο” τον νόμο. Λοιπόν, αυτό τελείωσε!», διαμηνύει χωρίς περιστροφές.

Και τα λόγια του ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου τα κάνει πράξεις. Ήδη στη Μύκονο ξεκίνησαν οι κατεδαφίσεις αυθαίρετων κτισμάτων από ένα κτίσμα 25 τ.μ. στην παραλία Μυρσίνη, για το οποίο είχαν εξαντληθεί όλες οι ένδικες διαδικασίες στις οποίες μπορεί να προσφύγει ένας πολίτης.

Παράλληλα, συνελήφθη ο υπεύθυνος λειτουργίας του γνωστού καταστήματος εστίασης στην παραλία του Πανόρμου, που μεταφέρθηκε στη Σύρο, ασκήθηκε σε βάρος του ποινική δίωξη για παραβίαση σφραγίδων και παραπέμφθηκε να δικαστεί στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Σύρου με τη διαδικασία του αυτοφώρου.

Νυστέρι και… γιαταγάνι

Σειρά φαίνεται να παίρνει το εμβληματικό κατάστημα εστίασης στην παραλία Ψαρρού, από το οποίο ανεστάλησαν πριν από λίγες ημέρες τρεις διαφορετικές άδειες λειτουργίας, ενώ το Εφετείο Αθηνών απέρριψε την αίτηση για έκδοση προσωρινής διαταγής περί μη εκτέλεσης του υφιστάμενου πρωτοκόλλου κατεδαφίσεως, ανοίγοντας τον δρόμο για την κατεδάφιση δύο κτιρίων εμβαδού 520 τ.μ. και 40 τ.μ. «Και αυτό θα γίνει σύντομα. Πολύ σύντομα. Οι ιδιοκτήτες έχουν τη δυνατότητα να τα γκρεμίσουν οι ίδιοι. Εάν το κάνουν, θα ακολουθήσει επίσκεψη επιθεωρητή από το υπουργείο Περιβάλλοντος για να ελεγχθεί εάν πραγματικά γκρεμίστηκαν τα αυθαίρετα. Αν τα γκρέμισαν μόνοι τους, δεν πρόκειται να ασχοληθεί με αυτά περαιτέρω η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Ελπίζω να αποφασίσουν να εκτελέσουν την κατεδάφιση οι ίδιοι. Να προτιμήσουν το νυστέρι από το γιαταγάνι», προειδοποιεί ο Οδ. Τσορμπατζόγλου.

Σε όσους υποστηρίζουν πως όσα διαδραματίζονται στη Μύκονο είναι προεκλογικό πυροτέχνημα, ο έμπειρος εισαγγελέας απαντά κατηγορηματικά πως δεν είναι πιόνι κανενός. «Δεν υπάρχει κάτι που δεν θα τολμήσω. Όταν εφαρμόζω τον νόμο και ασκώ τα καθήκοντά μου, δεν φοβάμαι. Με καλοπληρώνει η πολιτεία για να κάνω τη δουλειά μου και να μη φοβάμαι. Εκείνοι που έχουν να φοβούνται είναι αυτοί που παραβιάζουν τον νόμο, όσο ψηλά κι αν είναι».

Παρόλο που φέτος η σεζόν «είναι αφιερωμένη στη Μύκονο», αυθαιρεσίες έχουν εντοπιστεί σε όλα τα νησιά των Κυκλάδων. Η εισαγγελική έρευνα εκτείνεται και στον έλεγχο των τεράστιων μειώσεων των προστίμων διατήρησης και ανέγερσης αυθαιρέτων που έχουν επιβληθεί. Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, θα ελεγχθούν όλες οι υποθέσεις αυθαιρεσίας όπου οι μειώσεις, κατόπιν προσφυγών σε διοικητικά όργανα, ξεπερνούν το 30% του αρχικώς επιβληθέντος προστίμου. Στο πλαίσιο αυτό, θα αναζητηθούν οι αιτιολογίες των αρμόδιων διοικητικών οργάνων, τα οποία επίσης έχουν μπει στο μικροσκόπιο του εισαγγελέα, που έχει διατάξει τον σχηματισμό δικογραφιών.

«Αν δεν υπάρχουν αιτιολογίες και αν δεν δικαιολογούνται οι μειώσεις, τότε μιλάμε για παραβάσεις άλλου τύπου. Παραβάσεις καθήκοντος. Όπου θα διαπιστώνεται παραβίαση του νόμου, θα πέφτει βαριά η δαμόκλειος σπάθη στο κεφάλι όποιου τον παραβιάζει σε πολεοδομία, τεχνικές υπηρεσίες, μηχανικούς, σε Αστυνομία και αλλού», λέει αποφασιστικά ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, ο οποίος κάνει λόγο για «δράση, κατά το παρελθόν, κυκλωμάτων με εμπλοκή αστυνομικών στις παρανομίες». Ήδη σχηματίστηκε δικογραφία από τις εσωτερικές υποθέσεις της ΓΑΔΑ σε βάρος αστυνομικού πληροφοριοδότη, που υπηρετούσε στην Μύκονο.

Ναυτικό Δίκαιο και Θεολογία

Παρόλο που ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Εφετών Αιγαίου τα έχει βάλει με ιδιαίτερα ισχυρά συμφέροντα και για τον λόγο αυτό οπλοφορεί, μέχρι σήμερα δεν έχει δεχθεί απειλές από κανέναν. «Δεν φοβάμαι κανέναν. Δεν είμαι εύκολος στόχος», τονίζει. Εκπαιδευμένος εθνοφύλακας, πρώην καπετάνιος του Εμπορικού Ναυτικού, ο Οδ. Τσορμπατζόγλου είναι πολυμαθής, κάτι το οποίο επιδιώκει για να υπηρετεί όσο πιο σωστά γίνεται το λειτούργημά του, όπως υποστηρίζει.

Ειδικευμένος σε μεταπτυχιακό επίπεδο στα θέματα ναυτικού δικαίου στο Πανεπιστήμιο UCL του Λονδίνου, ακολούθησε μια ασυνήθιστη πορεία. Αντιπροσώπευσε τη χώρα μας στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία της Ελλάδας στις Βρυξέλλες το διάστημα 2008-2012, ενώ οι ικανότητές του δεν περιορίζονται μόνο στα δικαστικά του καθήκοντα.

Κάτοχος πτυχίου Θεολογίας και υποψήφιος διδάκτωρ της Θεολογικής Σχολής του ΑΠΘ, εξειδικεύεται στα ευαίσθητα ζητήματα του Ισλάμ, παρακολουθώντας την εισαγωγική κατεύθυνση των μουσουλμανικών σπουδών στο ΑΠΘ. Από το ίδιο πανεπιστήμιο κατέχει μεταπτυχιακό Νομικής, ενώ στο άμεσο μέλλον θα του απονεμηθεί μεταπτυχιακός τίτλος επί θεμάτων θρησκείας, γεωπολιτικής και ασφάλειας της ανωτέρω θεολογικής σχολής.

Ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου, Οδυσσέας Τσορμπατζόγλου

Ο εισαγγελέας Εφετών Αιγαίου είναι ίσως ο πιο πολύγλωσσος λειτουργός της Δικαιοσύνης, καθώς μιλά αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά, ισπανικά και τουρκικά, ενώ γνωρίζει αραβικά και περσικά, τα οποία απαιτούνται για να συμπληρώσει τις ανωτέρω σπουδές του. Με ανεπτυγμένο το αίσθημα του καθήκοντος αλλά και της ευθύνης, επέλεξε να μετακινείται και να διαμένει στο παραδοσιακό ξύλινο τρεχαντήρι του, με το όνομα «Πολικός», στο οποίο είναι ο ίδιος καπετάνιος. Έτσι, όπως λέει, δεν επιβαρύνει το Δημόσιο «με δαπάνες για πολυήμερες διαμονές στα πανάκριβα ξενοδοχεία της Μυκόνου». Εκτός από τη δικαιοσύνη και τη θάλασσα, αδυναμία του εισαγγελικού λειτουργού είναι τα παλιά παιδικά παιχνίδια. Κατέχει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές vintage toys στην Ελλάδα, την οποία κατά καιρούς εκθέτει.

Μπουλντόζες αντί λουκέτων

Σε κατεδάφιση των αυθαίρετων κτισμάτων προχωρούν οικειοθελώς διάσημα beach barsκαι εστιατόρια στη Μύκονο, προκειμένου να αποφύγουν τα πρόστιμα εκατομμυρίων ευρώ, αλλά και την αναστολή λειτουργίας των επιχειρήσεων. Οι μπουλντόζες ανάβουν τις μηχανές τους για να γκρεμίσουν πέργκολες, φράκτες, ακόμη και ολόκληρα κτίρια που εντοπίστηκαν χωρίς οικοδομικές άδειες.

Ο ασκός του Αιόλου στο Νησί των Ανέμων άνοιξε με τον ξυλοδαρμό του αρχαιολόγου Μανώλη Ψαρρού τον περασμένο Μάρτιο. Η έρευνα της Αστυνομίας για τη μαφιόζικη επίθεση στράφηκε σε κυκλώματα που λυμαίνονται τη Μύκονο και ενδεχομένως ενόχλησε ο αρχαιολόγος με τη δουλειά του. Ακολούθησε τσουνάμι ελέγχων από μεικτά κλιμάκια αστυνομικών και επιθεωρητών περιβάλλοντος και δόμησης, σε δεκάδες τουριστικές επιχειρήσεις. Εντοπίστηκε σωρεία παραβάσεων και επιβλήθηκαν πρόστιμα δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες των μεγαλύτερων beach bar και εστιατορίων του νησιού βρέθηκαν μπροστά σε μια πρωτόγνωρη γι’ αυτούς κατάσταση, καθώς απειλούνταν με λουκέτο πριν καν αρχίσει η καλοκαιρινή σεζόν. Και είχαν δύο επιλογές: είτε να μείνουν κλειστές οι επιχειρήσεις τους και να αναγκαστούν να καταβάλουν τα τεράστια πρόστιμα είτε να κατεδαφίσουν τα αυθαίρετα κτίσματα. Οι υπεύθυνοι συνολικά έξι beach bars έκαναν τη δεύτερη επιλογή και κατέθεσαν αίτηση συμμόρφωσης εντός δέκα ημερών από το πόρισμα των επιθεωρητών, δηλώνοντας πρόθυμοι να γκρεμίσουν τα παράνομα κτίρια.

Έτσι, συνεργεία προχωρούν τα επόμενα 24ωραστην αποξήλωση αυθαίρετων ξύλινων στεγάστρων και κατασκευών σε beach bars στη Φτελιά, έπειτα από το πόρισμα των επιθεωρητών ελεγκτών και δόμησης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας στις 15 Μαΐου. Άλλο πασίγνωστο beach bar, στο Καλό Λιβάδι, κατεδαφίζει αυθαίρετα κτίσματα που κατέγραψε κλιμάκιο επιθεωρητών στις 8 Μαΐου. Ο ιδιοκτήτης του κατέθεσε αίτηση συμμόρφωσης και με πράξη, που εκδόθηκε στις 19 Μαΐου, αποφασίστηκε η κατεδάφιση των παράνομων κτισμάτων. Μπαρ-ρεστοράν, που βρίσκεται στην ίδια παραλία, προχωρά στην αποξήλωση αυθαίρετων κατασκευών, τα οποία περιγράφονται σε έκθεση των επιθεωρητών.

Δύο κλειστούς χώρους θα γκρεμίσει τουριστική επιχείρηση που εκμεταλλεύεται την παραλία στον Ορνό. Στις 3 Απριλίου οι επιθεωρητές περιβάλλοντος κατέγραψαν δύο παράνομους κλειστούς χώρους, εμβαδού 56,43 τ.μ. και 6,25 τ.μ., βοηθητικής χρήσης, που βρίσκονται στην πίσω πλευρά του καταστήματος. Στις 17 Μαΐου ολοκληρώθηκε το πόρισμα για την καθαίρεση των αυθαίρετων κατασκευών.

Μπουλντόζα μπαίνει και σε τουριστική επιχείρηση που είναι διάσημη για την τεράστια πισίνα της, στην παραλία της Παράγκας, στη νότια πλευρά της Μυκόνου. Στις 17 Μαΐου ολοκληρώθηκε η έκθεση αυτοψίας και λίγες ημέρες μετά δημοσιοποιήθηκε η πράξη κατεδάφισης.

Πασίγνωστη επιχείρηση με εστιατόρια και μπαρ στην Ψαρρού ήδη κατεδάφισε με μπουλντόζα κτίσμα 20 τ.μ. που χρησιμοποιείτο ως αποθηκευτικός χώρος. Προχώρησε σε αυτή την κίνηση «καλής θέλησης» έπειτα από την αυτοψία των επιθεωρητών, που εντόπισαν διώροφο κτίριο 520 τ.μ. και ισόγειο κτίσμα 39,55 τ.μ. για τα οποία δεν υπήρχαν οικοδομική άδεια, σύμφωνα με το πόρισμά τους. Η επιχείρηση προσέφυγε στο Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, υποστηρίζοντας ότι την ώρα του ελέγχου πραγματοποιούσε ηλεκτρολογικές εργασίες συντήρησης, ενώ τα κτίσματα προϋπάρχουν από το 2011 και έχουν τακτοποιηθεί. Όμως, η αίτησή της απορρίφθηκε, με αποτέλεσμα την επόμενη ημέρα να σφραγιστούν τα επίμαχα κτίσματα.

Διαβάστε εδώ και εδώ το δημοσίευμα της Realnews

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.