ΤΟΠΙΚΑ

Χτυπούν «σφυριά» για σπίτια της Μυκόνου

Χτυπούν «σφυριά» για σπίτια της Μυκόνου

Η βίλα στη Μύκονο

Επιπρόσθετα, στο σφυρί βγαίνει για δεύτερη φορά η πολυτελής εξοχική της οικογένειας Ψαλλίδα πίσω από την κατασκευαστική εταιρεία Έδραση.

Ο αρχικός πλειστηριασμός που είχε οριστεί για τις 25 Οκτωβρίου 2023 ανεστάλη, αλλά τις προηγούμενες μέρες αναρτήθηκε νέος για τις 15 Μαΐου με την ίδια τιμή εκκίνησης, ήτοι 1,05 εκατ. ευρώ και επισπεύδουσα τη Cepal Hellas.

Σύμφωνα με την έκθεση του πλειστηριασμού η κατοικία σε οικόπεδο άρτιο και οικοδομήσιμο, έκτασης 5.765 τ.μ., αποτελείται από ισόγειο επιφάνειας 180 τ.μ., το οποίο περιλαμβάνει καθιστικό, κουζίνα, δύο υπνοδωμάτια αποθήκη, WC, εσωτερική κλίμακα προς τον A’ όροφο καθώς και βεράντα με θέα την παραλία του Αγίου Ιωάννη. Ο πρώτος όροφος έχει επιφάνεια 46 τ.μ. και περιλαμβάνει ένα υπνοδωμάτιο με λουτρό.

Η συνολική επιφάνεια κύριας και βοηθητικής χρήσης ανέρχεται σε 226 τ.μ. ενώ υπάρχει και κλειστός χώρος στάθμευσης αυτοκινήτων επιφάνειας 25 τ.μ.

Ως έτος αποπεράτωσης θεωρείται το 2000 και όπως αναφέρεται πρόκειται για πολυτελή κατασκευή με επενδύσεις με πέτρα και μάρμαρα σε ορισμένους χώρους, πέργολες κ.λπ.

Με βάση την τεχνική έκθεση, η κατοικία έχει αυθαίρετα επεκταθεί περίπου 176,77 τ.μ. (τμήματα ισογείου 1ου ορόφου) και προκειμένου να μεταβιβαστεί σύννομα για μη αναγκαστική αιτία πρέπει να τακτοποιηθούν οι αυθαιρεσίες, αν δεν έχουν ήδη τακτοποιηθεί.

Από τη θεμελίωση των μεγάλων έργων στη μάχη για επιβίωση

Έχοντας στο παλμαρέ της συμμετοχή σε εμβληματικά έργα, από το Μετρό της Αθήνας και την Αττική Οδό, μέχρι τον ΠAΘE, τη Ζεύξη Pίου-Aντιρρίου και την Εγνατία, αλλά και ολυμπιακά ακίνητα μέχρι και έργα στον Λίβανο, η Έδραση είναι σήμερα σκιά του κάποτε ένδοξου εαυτού της.

Η εταιρεία ιδρύθηκε στις αρχές της δεκαετίας του ‘50, στη Λαμία, από τον Χριστόδουλο Ψαλλίδα, που καθιερώθηκε ως «ο ειδικός για τα δύσκολα τεχνικά έργα» σε όλη την κεντρική Ελλάδα.

Στις επιτυχίες του περιλαμβάνονται η εφαρμογή του προεντεταμένου σκυροδέματος στην κατασκευή γεφυρών (1958), η κατασκευή μιας από τις πρώτες στην Ελλάδα θεμελιώσεις (1963) και η απόφαση για εξειδίκευση της εταιρείας στα ειδικά γεωτεχνικά έργα.

Το 1974 η εταιρεία μετονομάστηκε σε Έδραση – Χ. Ψαλλίδας, ενώ εντάχθηκε στην εταιρεία και ο Κώστας Χ. Ψαλλίδας, στον οποίο και μεταβιβάστηκε η διοίκηση της εταιρείας το 1983. Το 1994, η εταιρεία εισήχθη στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ το 1995 ξεκίνησε να δραστηριοποιείται και στο εξωτερικό.

Όλα αυτά μέχρι το 2007. Το 2008, η Έδραση ξεκίνησε την πτωτική της πορεία, γιατί το Ελληνικό Δημόσιο ανέστειλε τις πληρωμές, ενώ υπήρχε και έλλειψη νέων έργων.

Το 2015 προχώρησε σε συμφωνία εξυγίανσης με τους πιστωτές της μέσω της υπαγωγής της στο καθεστώς του άρθρου 106β του Πτωχευτικού Kώδικα. Εκείνη την εποχή τα χρέη της εταιρείας έφταναν τα 207 εκατ. ευρώ.

Οι όροι της συμφωνίας, όμως, δεν τηρήθηκαν και το 2019 οι πιστώτριες τράπεζες προχώρησαν σε καταγγελία των δανείων και σε πλειστηριασμό των ακινήτων της. Σήμερα η εταιρεία εμφανίζεται να έχει χρέη ύψους 33 εκατ. ευρώ προς το Δημόσιο.

Το 2018 οι μετοχές της εταιρείας διεγράφησαν από το Χρηματιστήριο Αθηνών.
«Μετά από είκοσι τέσσερα χρόνια (Νοέμβριος 1994 – Νοέμβριος 2018) το ταξίδι της Έδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ στο χρηματιστήριο Αθηνών φαίνεται ότι φθάνει στο τέλος του. Η Έδραση Χ. Ψαλλίδας ΑΤΕ παρά τις προσπάθειές της Διοίκησης και των εργαζομένων δεν μπόρεσε να αποφύγει τις συνέπειες της μεγάλης μείωσης του κατασκευαστικού αντικειμένου μετά το 2008 καθώς και της γενικότερης οικονομικής κρίσης από το 2009 ως και σήμερα», ανέφερε τότε η ανακοίνωση της εταιρείας.

Η εταιρεία βρίσκεται αυτή σε αναστολή καταχώρησης στο ΓΕΜΗ με τις τελευταίες οικονομικές καταστάσεις που έχουν δημοσιευτεί να αφορούν το 2028. Τότε ο κύκλος εργασιών του ομίλου ήταν 5,487 εκατ. ευρώ έναντι 4,227 εκατ. ευρώ της χρήσης 2017. Το αποτέλεσμα μετά από φόρους διαμορφώθηκε σε ζημίες 6,194 εκατ. ευρώ, από ζημίες 9,452 εκατ. ευρώ το 2017. Το σύνολο του δανεισμού (μακροπρόθεσμου και βραχυπρόθεσμου), συμπεριλαμβανομένων των ομολογιακών δανείων και των υποχρεώσεων από χρηματοδοτικές μισθώσεις, του Ομίλου κατά τη λήξη της χρήσης 2018 ανερχόταν σε 122,122 εκατ. ευρώ, ενώ τα ίδια κεφάλαια των μετόχων του Ομίλου παρέμειναν αρνητικά, ήτοι 97,521 εκατ. ευρώ.

ot.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.