BUSINESS

Capital Economics: Επιβράδυνση στην Ελλάδα το 2019, έρχεται δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Capital Economics: Επιβράδυνση στην Ελλάδα το 2019, έρχεται δημοσιονομικός εκτροχιασμός

Το προσχέδιο του προϋπολογισμού της Ελλάδας για το 2019 δείχνει ότι η χώρα παίρνει πολύ πιο σοβαρά τους δημοσιονομικούς στόχους σε σύγκριση με την Ιταλία, σημειώνει η Capital Economics σε έκθεσή της. Όμως, μετά από μία πιο προσεκτική ματιά τα προτεινόμενα μέτρα υποδηλώνουν δημοσιονομικό εκτροχιασμό, όπως προειδοποιεί, ο οποίος θα μπορούσε να ενταθεί κοντά στις εκλογές του επόμενου έτους, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο νέας εκτόξευσης των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων.

Η κυβέρνηση παρουσίασε δύο σενάρια για το 2019, τα οποία και τα δύο τοποθετούν το πρωτογενές πλεόνασμα τουλάχιστον στο 3,5% του ΑΕΠ, που είναι ο στόχος που έχουν θέσει οι δανειστές. Στο ένα σενάριο, το οποίο συμπεριλαμβάνει τις περικοπές στις συντάξεις, το πρωτογενές πλεόνασμα τοποθετείται το 4,1%, ενώ ακόμα και στο δεύτερο, όπου δεν συμπεριλαμβάνονται οι περικοπές, το πλεόνασμα διαμορφώνεται στο 3,6%.

Όπως σημειώνει η Capital Economics, οι πρόσφατες δημοσιονομικές επιδόσεις της Ελλάδας έχουν προσδώσει κάποια αξιοπιστία. Η κυβέρνηση έχει ξεπεράσει τους δημοσιονομικούς στόχους σε κάθε μήνα του τρέχοντος έτους. Επιπλέον, οι προβλέψεις για το 2019 βασίζονται σε πιο ρεαλιστικές παραδοχές για την ανάπτυξη από τις αντίστοιχες προβλέψεις της ιταλικής κυβέρνησης στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους. Η εκτιμώμενη ανάπτυξη της τάξης του 2,1% για φέτος και 2,5% για το 2019 είναι στα ίδια πλαίσια με τις πρόσφατες προβλέψεις της Κομισιόν.

Ωστόσο η Capital Economics τονίζει ότι είναι επιφυλακτική πως αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης θα μπορέσει να διατηρηθεί. Ο κλάδος “κλειδί” του τουρισμού αναμένεται να “χτυπηθεί” από την επιβράδυνση της παγκόσμιας ζήτησης, ενώ η αδυναμία του ελληνικού τραπεζικού κλάδου με τον πολύ υψηλό δείκτη μη εξυπηρετούμενων δανείων (τον μεγαλύτερο στην ευρωζώνη) θα έχει σημαντικό αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Έτσι, η Capital Economics “βλέπει” στο 2% την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομία για φέτος, ενώ για το 2019 εκτιμά ότι θα σημειωθεί επιβράδυνση στο 1,9%.

Αυτή η εξέλιξη από μόνη της δεν θα οδηγήσει αναγκαστικά σε μη επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού, αλλά υπάρχει ξεκάθαρα κίνδυνος περαιτέρω δημοσιονομικού εκτροχιασμού, όπως προειδοποιεί. Την ώρα που τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις υποχωρούν, ο Αλέξης Τσίπρας άρπαξε την πρώτη ευκαιρία από τη στιγμή που έληξε το πρόγραμμα διάσωσης, για να πάρει πίσω τις υποσχέσεις του. Οι εκλογές αναμένεται να γίνουν κατά πάσα πιθανότητα μέσα στο πρώτο εξάμηνο του επόμενου έτους, συνεπώς ο κ. Τσίπρας θα δεχθεί ισχυρή πίεση να προχωρήσει σε περαιτέρω παροχές. Το Eurogroup είναι πιθανό να εγκρίνει τον προϋπολογισμό στη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, όπως σημειώνεται. Τώρα που η Ελλάδα βγήκε από τα προγράμματα, δεν μπορεί να απειληθεί με τη μη εκταμίευση δόσεων. Ωστόσο το Eurogroup μπορεί να μην προχωρήσει στα συμφωνημένα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους εάν κρίνει ότι η Ελλάδα δεν τηρεί τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις.

Όπως καταλήγει η Capital Economics, είναι λοιπόν πιθανό να δοθεί το “πράσινο φως” στον προϋπολογισμό από του δανειστές, λόγω της ζημιάς που θα έκανε το αντίθετο στις συνθήκες στις αγορές, τη στιγμή που ήδη υπάρχει η αναταραχή λόγω Ιταλίας. Αν και δεν υπάρχει κάποια μετάδοση των ιταλικών τριγμών στους πορτογαλικούς τίτλους, οι ελληνικές αποδόσεις αυξάνονται κάθε φορά που υπάρχουν εντάσεις με την Ιταλία, υπογραμμίζοντας το πόσο ευάλωτοι είναι οι ελληνικοί τίτλοι. Ωστόσο, στο σχετικά πιθανό ενδεχόμενο του δημοσιονομικού εκτροχιασμού το 2019, θα υπάρξει διαμάχη με τους πιστωτές η οποία θα οδηγήσει σε νέα σημαντική αύξηση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων. Αυτό θα θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Ελλάδας να αποκτήσει εκ νέου πρόσβαση στις αγορές πριν τελειώσει το cash buffer 2020.

Ελευθερία Κούρταλη

capital.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.