ΤΟΠΙΚΑ

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι αλλαγές – Πώς θα ψηφίσουμε

Αυτοδιοικητικές εκλογές 2023: Όλες οι αλλαγές – Πώς θα ψηφίσουμε

Εκδόθηκαν οι εγκύκλιοι για τις αυτοδιοικητικές εκλογές από το υπουργείο Εσωτερικών, οι οποίες αποσαφηνίζουν πώς θα διενεργηθούν και πότε θα διεξαχθούν.

Σύμφωνα με αυτές, οι δημοτικές και οι περιφερειακές εκλογές του 2023 θα γίνουν στις 8 Οκτωβρίου 2023, ενώ επισημαίνεται θα εφαρμοστούν σημαντικές αλλαγές σε σχέση με τις αντίστοιχες του 2019.

Οι δύο βασικές αλλαγές είναι πως:

– Από την πρώτη Κυριακή θα εκλέγεται όποιος συνδυασμός έχει συγκεντρώσει ποσοστό 43% (43%+1 ψήφο) επί των έγκυρων ψηφοδελτίων. Αν αυτό δεν καταστεί δυνατόν, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται την επόμενη Κυριακή, 15 Οκτωβρίου 2023, μεταξύ των υποψηφίων δημάρχων ή περιφερειαρχών των δύο πρώτων συνδυασμών.

– Επανέρχεται η πενταετής θητεία των αυτοδιοικητικών Αρχών, όπως ακριβώς ίσχυσε μεταξύ 2014 και 2019. Επομένως, οι νέοι δήμαρχοι και περιφερειάρχες θα αναλάβουν καθήκοντα την 1η Ιανουαρίου 2024 και η θητεία τους θα λήξει την 31η Δεκεμβρίου 2028.

Επιπλέον, καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή κοινοτικών συμβουλίων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται ο μέγιστος αριθμός των υποψηφίων που μπορούν να συμπεριληφθούν στον συνδυασμό υποψήφιου δημάρχου ή περιφερειάρχη, από το 50% του αριθμού των εδρών στο 150%.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.