ΕΛΛΑΔΑ ΤΟΠΙΚΑ

Αυτά είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί και στη Μύκονο

Αυτά είναι τα μέτρα που θα ισχύσουν από το πρωί και στη Μύκονο
Διαβάστε αναλυτικά τι θα ισχύει από σήμερα Πέμπτη με τα νέα μέτρα

Δύο μόλις μέρες μετά από την τελευταία μας ενημέρωση, άλλαξαν όλα σε ό,τι αφορά τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας covid-19.

Μετά από την τελευταία ανακοίνωση του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας κ. Χαρδαλιά, οι περιοχές της Ελλάδας «κόκκινες» κατατάσσονται πλέον στις περιοχές Αυξημένου Κινδύνου, πλην των δεκαεννέα περιφερειών και περιοχών που χαρακτηρίζονται επηδημιολογικά ως Πολύ Αυξημένου Κινδύνου (βαθύ κόκκινο).

Τα μέτρα έχουν ισχύ από αύριο Πέμπτη 4 Μαρτίου στις 06:00 έως και την Τρίτη 16 Μαρτίου 2021στις 06:00 και στις χαρακτηρισμένα «κόκκινες» περιοχές είναι τα παρακάτω :

Επίπεδο Αυξημένου Κινδύνου (κόκκινες περιοχές):

Απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί,
Το ωράριο λειτουργίας εκτείνεται προαιρετικά από 7:00 π.μ. έως 5:30 μ.μ. για όλες τις επιχειρήσεις.
Τα καταστήματα λειτουργούν μόνο με click away, με την διαδικασία δηλαδή της εξ’ αποστάσεως προαγοράς/προεπιλογής μέσω ηλεκτρονικής ή τηλεφωνικής παραγγελίας για παραλαβή εκτός καταστήματος.

Εξαιρούνται τα καταστήματα υποδημάτων, ενδυμάτων και τα βιβλιοχαρτοπωλεία που μπορούν να λειτουργούν με την διαδικασία του εξ’ αποστάσεως ηλεκτρονικού ή τηλεφωνικού καθορισμού ραντεβού για αγορά εντός καταστήματος (click inside).  

Για τα καταστήματα που λειτουργούν με click away, η παραγγελία καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο αγοράς (σε προπληρωμένη παραγγελία) ή του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα παραλαβής που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες. Η παραλαβή επιτρέπεται μόνο για ένα άτομο.  Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά ή με POS κατά την παραλαβή.  Η τήρηση των αποστάσεων είναι 2 μέτρα μεταξύ των πελατών, με το πολύ 9 άτομα στην αναμονή.  Ο μέγιστος χρόνος παραμονής ορίζεται στα 10 λεπτά.

Ειδικά ως προς το click inside, οι επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναρτούν τον μέγιστο αριθμό πελατών που επιτρέπεται να βρίσκονται μέσα στο κατάστημα.  Οι αριθμοί αυτοί ισχύουν μόνο για τους πελάτες και δεν συμπεριλαμβάνουν επιχειρηματία/ες και προσωπικό.  Το ραντεβού καταχωρείται από την επιχείρηση και αποστέλλεται στον πελάτη είτε ηλεκτρονικό αποδεικτικό έγγραφο του ραντεβού ή SMS με τα εξής στοιχεία: α) Επωνυμία, διεύθυνση, ΑΦΜ της επιχείρησης και β) χρονικό διάστημα αγοράς που δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2 ώρες.

Τα καταστήματα τροφίμων (σούπερ μάρκετ, μίνι μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, ζαχαροπλαστεία, petshop) λειτουργούν παντού με τις γνωστές προϋποθέσεις.  Μέχρι τώρα, στα δύο επίπεδα αυξημένου και πολύ αυξημένου κινδύνου απαγορεύεται η πώληση των περισσότερων διαρκών προϊόντων.  

Το ισχύον μέχρι σήμερα ωράριό τους, στο επίπεδο αυξημένου κινδύνου κυμαίνεται από τις 7:00 π.μ. έως τις 5:30 μ.μ.

SMS στο 13033

Στους έξι λόγους μετακίνησης σε όλη τη χώρα διαφοροποιήσεις θα υπάρξουν στους κωδικούς 2, 4 και 6.

Για τον κωδικό 2 μετάβαση σε σούπερ μάρκετ και καταστήματα προμήθειας ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά και για τον κωδικό 3 που αφορά την μετάβαση σε τράπεζες ή δημόσιες υπηρεσίες η μετακίνηση θα γίνεται εντός του οικείου δήμου ή έως δύο χιλιόμετρα από την κατοικία.
Για τον κωδικό 6 η μετακίνηση θα γίνεται μόνο πεζή ή με ποδήλατο σε όλη τη χώρα και δεν μπορεί να μεταβεί κανείς σε άλλη περιοχή.
Για τον κωδικό 4 που αφορά την παροχή βοήθειας τα ελεγκτικά όργανα από αύριο θα ζητούν περισσότερες πληροφορίες.

Παραμένει η υποχρέωση χρήσης μάσκας παντού, σε όλους τους εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, συμπεριλαμβανομένων και των χώρων εργασίας.  

Η γενική απαγόρευση της κυκλοφορίας διατηρείται με εξαίρεση μόνο τους ρητά προβλεπόμενους τρόπους.  Επιτρέπεται η μετακίνηση εκτός περιφερειακής ενότητας για λόγους εργασίας και με τις προβλεπόμενες κάθε φορά βεβαιώσεις.  

Παρακαλούμε όλους τους συναδέλφους να ακολουθήσουν τα παραπάνω μέτρα, όσο σκληρά και αν είναι για τις επιχειρήσεις μας καθώς οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί και τα πρόστιμα παραμένουν «τσουχτερά».

Μόλις δημοσιευτεί η σχετική Υπουργική Απόφαση θα σας ειδοποιήσουμε άμεσα.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.