BUSINESS

Άρση μέτρων – Τουρισμός: Η ελληνική πρόταση στην ΕΕ

Άρση μέτρων – Τουρισμός: Η ελληνική πρόταση στην ΕΕ
Η Αθήνα έχει υποβάλει τη δική της πρόταση στην Κομισιόν - Η Ευρώπη θέλει σταδιακή και συντονισμένη άρση των ελέγχων

To άνοιγμα των συνόρων στην ΕΕ και η αποκατάσταση της ελεύθερης κυκλοφορίας είναι στην κορυφή της ατζέντας της συνεδρίασης του Κολεγίου των Επιτρόπων την Τετάρτη. Οπως αποκαλύπτει το Brussels Playbook του Politico στην Κομισιόν έχει κατατεθεί και ελληνική πρόταση.

Το προσχέδιο της απόφασης που έχει στην κατοχή του το Politico περιλαμβάνει μια «σταδιακή και συντονισμένη προσέγγιση» για την άρση των ελέγχων στα εσωτερικά σύνορα της ΕΕ.

Κάποιος μπορεί να χρειαστεί να περάσει ένα τεστή να κατοικεί σε μια «πράσινη» ζώνη στην κλίμακα του κορωνοϊού για να του επιτραπεί να ταξιδέψει, σύμφωνα πάντα με το προσχέδιο.

Τι ζητά η Αθήνα

Σύμφωνα με το Politico η Αθήνα έχει υποβάλει την δική της πρόταση στην Κομισιόν στην οποία αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «στόχος μας είναι να εργαστούμε για να επιτραπούν ξανά τα ταξίδια μεταξύ των χωρών της ΕΕ έως τις 15 Ιουνίου, όπου είναι δυνατόν».

Η Αθήνα θέλει «δίκαιη μεταχείριση» όλων των πιθανών ταξιδιωτών για να αποτρέψει «οποιαδήποτε μεροληπτική στάση σε ό,τι αφορά την υπηκοότητα» στα πρωτόκολλα ταξιδιού. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε τον κατακερματισμό της Ενιαίας Αγοράς στην περίπτωση των τουριστικών υπηρεσιών», λέει το έγγραφο, ζητώντας να επιτρέπεται στους ανθρώπους να ταξιδεύουν… και στη συνέχεια να επιστρέφουν γρήγορα και εύκολα στο σπίτι: Δεν πρέπει να υπάρχει «καραντίνα ή άλλες δυσανάλογες ή ανασταλτικές απαιτήσεις κατά την επιστροφή». Ωστόσο, η Αθήνα δεν υποστηρίζει το πλήρες άνοιγμα των συνόρων για οποιονδήποτε.

Προτείνει όλοι οι ταξιδιώτες να υποβάλλονται σε τεστ είτε για τον κορωνοϊό είτε για αντισώματατρεις ημέρες πριν κάνουν ένα ταξίδι. Λέει επίσης ότι εναλλακτικά δεν θα απαιτηθούν τεστ «για ταξίδια μεταξύ περιοχών… που έχουν δείξει ξεκάθαρα και σταθερά στοιχεία ότι η κατάσταση σε ό,τι αφορά τον κορωνοϊό είναι υπό έλεγχο».

Διαβάστε περισσότερα στο newmoney.gr

To σχέδιο του υπ. Τουρισμού που αποκάλυψε το ΘΕΜΑ

Το υπουργείο Τουρισμού, μετά από αλλεπάλληλες τηλεδιασκέψεις με ειδικούς, λοιμωξιολόγους και το επιτελείο του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), κατέληξε σε ένα σχέδιο υγειονομικών κανόνων που θα πρέπει να εφαρμοστούν φέτος το καλοκαίρι παντού (στις παραλίες, οργανωμένες και μη, στις πισίνες, στα ξενοδοχεία, στα σκάφη αναψυχής, στα ημερόπλοια, στα τουριστικά λεωφορεία και τα ενοικιαζόμενα αυτοκίνητα) ώστε να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος της διασποράς του κορωνοϊού.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.