ΤΟΠΙΚΑ

Αντίστροφη μέτρηση για το ξεκίνημα της σεζόν – Οι έλεγχοι, οι διαδικασίες και ο προβληματισμός

Αντίστροφη μέτρηση για το ξεκίνημα της σεζόν – Οι έλεγχοι, οι διαδικασίες και ο προβληματισμός

Η αντίστροφη μέτρηση για το «άνοιγμα» του τουρισμού έχει ήδη ξεκινήσει, καθώς από μεθαύριο Τετάρτη απελευθερώνονται οι πτήσεις εξωτερικού από και προς όλα τα αεροδρόμια της χώρας.

Για μία ακόμη φορά στο προσκήνιο βρίσκεται η δύσκολη εξίσωση την οποία καλείται να λύσει η κυβέρνηση: από τη μία πλευρά, οι τουριστικές ροές ιδίως προς τα νησιά είναι επιβεβλημένο να ενισχυθούν ούτως ώστε να σωθεί οτιδήποτε σώζεται από τη φετινή σεζόν και να μην υποστεί καθίζηση συνολικά η οικονομία.

Από την άλλη πλευρά, όμως, προέχει η ανθρώπινη ζωή. Και αυτήν καλείται να διαφυλάξουν οι αρμόδιες Αρχές, με τον περιορισμό της διασποράς του ιού κατά το μέγιστο δυνατό βαθμό, καθώς τα «εισαγόμενα» κρούσματα πρέπει να θεωρούνται δεδομένα.

Ήδη, άλλωστε, υπάρχουν τα πρώτα δείγματα σε νησιά παρά το γεγονός ότι δεν έχουν απελευθερωθεί ακόμη οι πτήσεις εξωτερικού και γι’ αυτό το λόγο έχει καταστρωθεί ένα ολόκληρο σχέδιο αντιμετώπισης που περιλαμβάνει σε ακραίες περιπτώσεις ακόμη και ολική καραντίνα σε περίπτωση που κάποιο νησί π.χ. μετατραπεί σε εστία εξάπλωσης του κορονοϊού.
Όπως ανακοίνωσε, άλλωστε, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς στα νησιά θα εγκατασταθούν μόνιμα κλιμάκια υγειονομικών στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων τους επόμενους τρεις μήνες, τα οποία θα έχουν και την απόλυτη ευθύνη για τους ελέγχους που θα γίνονται.

Καθημερινά θα γίνονται έτσι 60 στοχευμένοι έλεγχοι στις πτήσεις που έρχονται από το εξωτερικό, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια και τα στοιχεία αυτά θα τυγχάνουν επεξεργασίας καθημερινά από την Πολιτική Προστασία και τον ΕΟΔΥ, ούτως ώστε να υπάρχει ανά πάσα στιγμή εικόνα και για τα κρούσματα, αλλά και για τα επιδημιολογικά δεδομένα που αφορούν την προέλευση των ταξιδιωτών, την ηλικία τους κτλ.

Συμπλήρωση ειδικής φόρμας για όσους μπαίνουν στη χώρα

Σημειώνεται ότι όλοι όσοι έρχονται στην Ελλάδα αεροπορικώς έως και τις 31 Αυγούστου θα συμπληρώνουν μια ειδική φόρμα, ούτως ώστε οι Αρχές να γνωρίζουν ολόκληρη τη διαδρομή τους και να αποφεύγεται το φαινόμενο να φτάνουν στην Ελλάδα πολίτες από χώρες με βαρύ επιδημιολογικό φορτίο μέσω τρίτων, ασφαλών χωρών. Έτσι, και οι εγχώριες Αρχές θα γνωρίζουν ανά πάσα στιγμή ποιες αφίξεις θα πρέπει να ελέγξουν έστω και δειγματοληπτικά, αφού ο κίνδυνος θα σταθμίζεται με βάση τα στοιχεία που θα δηλώνουν οι επιβάτες.

Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι από την 1η Ιουλίου ανοίγουν τα σύνορα τουλάχιστον για τις χώρες της ΕΕ και μια σειρά τρίτων χωρών που καθορίζονται από τις αρμόδιες αρχές της ΕΕ κι από την οποία απουσιάζουν οι ΗΠΑ, η Βρετανία, η Σουηδία, αλλά και η Τουρκία.

Εάν υπάρξουν τροποποιήσεις σ’ αυτή τη λίστα, αυτό θα γίνει από τις 15 Ιουλίου, ενώ από σήμερα ξεκινούν τη λειτουργία τους και πάλι επιχειρήσεις όπως οι παιδικές κατασκηνώσεις, τα κυλικεία θεάτρων και κινηματογράφων, οι εταιρείες οργάνωσης συνεδρίων και εμπορικών εκθέσεων, τα καζίνο, αλλά και οι καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (συναυλίες, θεατρικές παραστάσεις κτλ.).

newsit.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.