ΤΟΠΙΚΑ

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τους ρομά στη Μύκονο

Ανεξέλεγκτη η κατάσταση με τους ρομά στη Μύκονο
Συμμορίες οργανωμένου εγκλήματος από ρομά στη Μύκονo. Ανεξέλεγκτη η κατάσταση. Αναφορά στην Εισαγγελία κατέθεσε ο δήμαρχος

Αναφορά στην Εισαγγελία Πρωτοδικών Σύρου κατέθεσε ο δήμαρχος Μυκονου Κων/νος Κουκάς, με αφορμή την ανεξέλεγκτη και αφόρητη κατάσταση που έχει δημιουργηθεί to φετινό καλοκαίρι με τους ρομά στο νησί των ανέμων.

Σύμφωνα με την καταγγελία του κ. Κουκά, το καλοκαίρι του 2018 παρουσιάζεται αθρόα προέλευση ρομά (αθίγγανων) στη Μύκονο, κυρίως αλλοδαπής προέλευσης (Αλβανία, Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ), οι οποίοι αποτελούν δομημένες και οργανωμένες ομάδες – συμμορίες και επιδίδονται σε σωρεία αδικημάτων, εκμεταλλευόμενοι και τη μη επαρκώς στελέχωση, τόσο του Αστυνομικού Τμήματος όσο και του Λιμεναρχείου του νησιού.
Κάποια από τα καθημερινά αδικήματα των ρομά είναι η επαιτεία και η εκμετάλλευση ανηλίκων, οι κλοπές αντικειμένων κατοίκων και τουριστών αλλά και επιχειρηματιών, η απειλή και ο εκφοβισμός πολιτών, το παραεμπόριο, η διατάραξη της οικιακής ειρήνης και η φθορά ξένης ιδιοκτησίας, η φθορά δημοτικών κτιρίων, η παράνομη κατάληψη δημόσιων χώρων, καθώς και η διακίνηση ναρκωτικών ουσιών.
Όπως αναφέρει ο δήμαρχος Μυκόνου, όλα τα παραπάνω δεν εμφανίζονται για πρώτη φορά στο νησί, ωστόσο το φετινό φαινόμενο παρουσιάζει μεγάλη έξαρση και αποτελεί έναν άνευ προηγουμένου πυρήνα οργανωμένου εγκλήματος για το νησί.
Όπως επισημαίνεται στην αναφορά, το πρόβλημα αρχισε προοδευτικαά να διογκώνεται μετά την κατάργηση της Δημοτικής Αστυνομίας το 2013 (απαριθμούσε 23 άτομα), ενώ η ιδιωτική εταιρία που έχει αναλάβει τη φύλαξη δημόκοινων χώρων έχει περιορισμένες δυνατότητες δράσης. Σε οτι,δε, έχει να κάνει με το ζήτημα της ενίσχυσης αστυνομικών και τη διαμονή τους, αξίζει να επισημανθεί οτι ο κ. Κουκάς και ο Δήμος Μυκόνου, φροντίζουν για τη φιλοξενία των ενστόλων καθώς τουλάχιστον 18-20 αποσπασμένοι αστυνομικοί διαμένουν σε δομές του Δήμου Μυκόνου.
Ωστόσο, οι ανάγκες του νησιού είναι αδύνατον να καλυφθούν από την υπάρχουσα αστυνομική δύναμη, οι εκκλήσεις από πλευράς Δήμου Μυκόνου για ενίσχυση του Αστυνομικού Τμήματος έχουν πέσει στο κενό και το αίσθημα ασφάλειας στο νησί, γίνεται διαρκώς όλο και πιο δύσκολη υπόθεση.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.