ΤΟΠΙΚΑ

Ανακοίνωση Εκπαίδευσης της Ομάδας Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης του ΔΛΤ Μυκόνου για το έτος 2023, σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης

Ανακοίνωση Εκπαίδευσης της Ομάδας Αντιμετώπισης Θαλάσσιας Ρύπανσης του ΔΛΤ Μυκόνου για το έτος 2023, σε θέματα πρόληψης και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης

Αξιότιμες/οι Κυρίες/Κύριοι,
Στα πλαίσια της έμπρακτης ευαισθησίας του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Μυκόνου σχετικά με την μέριμνα για την Προστασία του Θαλασσίου Περιβάλλοντος, αλλά και σύμφωνα με την ισχύουσα Νομοθεσία, σε συνεργασία με το Λιμεναρχείο Μυκόνου και με την παρουσία και την συνεργασία της εξειδικευμένης σε αυτά τα θέματα Εταιρείας “ΜΕΤΟΠΗ Σύμβουλοι Προστασίας Περιβάλλοντος”, διοργανώνει εκπαίδευση και σε θεωρητικό και σε πρακτικό επίπεδο για την αποτροπή Θαλάσσιας ρύπανσης.
Σκοπός της εν λόγω Εκπαίδευσης, είναι να ενημερωθούν όλα τα μέλη της εθελοντικής Ομάδας η οποία έχει συσταθεί για τον σκοπό αυτό, αλλά και τα στελέχη του Λιμεναρχείου αλλά και όσοι πολίτες το επιθυμούν, για τις δυνατότητες του Δ.Λ.Τ. Μυκόνου σε ότι αφορά στον Αντιρρυπαντικό εξοπλισμό αλλά και στις μεθόδους που πρέπει να ακολουθηθούν όταν και εάν προκύψει πραγματικό συμβάν στην ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με το παρακάτω πρόγραμμα:
Τρίτη 31 Οκτωβρίου 2023 Θεωρητική Εκπαίδευση
Το θεωρητικό σκέλος της εκπαίδευσης θα πραγματοποιηθεί, στο Γρυπάρειο Πολιτιστικό Κέντρο, στην Αργύραινα από τις 11.00 έως τις 14.30, με τη χρήση Video Projector, και θα περιλαμβάνει:
• Συμπεριφορά και ιδιότητες του πετρελαίου στην θάλασσα
• Πιθανές αιτίες εκδήλωσης ρύπανσης από πετρελαιοειδή εντός ή εγγύς Λιμενικής Εγκατάστασης
ευθύνης του Δ.Λ.Τ. Μυκόνου
• Τρόποι χρήσης πλωτών φραγμάτων, με έμφαση στη σωστή αγκυροβόληση τους.
• Τρόποι χρήσης όλων των διατιθέμενων απορροφητικών και προσκολλητικών υλικών καθώς και
διαδικασία επιλογής του καταλληλότερου εξ’ αυτών, ανάλογα με το περιστατικό ρύπανσης.
• Αντιρρυπαντικός εξοπλισμός που διαθέτει του Δ.Λ.Τ. Μυκόνου
• Προβολή οπτικοακουστικού υλικού εκτέλεσης άσκησης Αντιμετώπισης Θαλάσσιας ρύπανσης σε
άλλη εγκατάσταση
• Άσκηση επί χάρτου για περιστατικό θαλάσσιας ρύπανσης στο Λιμένα Μυκόνου.
• Διάλογος και συζήτηση

Τετάρτη 1 Νοεμβρίου 2023
Πρακτική Εκπαίδευση
Η πρακτική εκπαίδευση θα πραγματοποιηθεί στο Νέο Λιμένα Μυκόνου, από τις 09.00 έως τις 13.00 και θα περιλαμβάνει τα παρακάτω:
1ο μέρος: Συνοπτική επίδειξη του εξοπλισμού αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης που διαθέτει το Δ.Λ.Τ. Μυκόνου, το οποίο θα χρησιμοποιηθεί στην Άσκηση.
2ο μέρος: Διεξαγωγή Άσκησης αντιμετώπισης περιστατικού θαλάσσιας ρύπανσης στο Νέο Λιμένα Μυκόνου, με παρέαση πλωτού φράγματος και την αγκυροβόλησή του.
Το σενάριο της εν λόγω Άσκησης, θα ανακοινωθεί στους συμμετέχοντες αυτής κατά την διάρκεια της πρακτικής εκπαίδευσης.
Το Δ.Λ.Τ. Μυκόνου, με τις δράσεις αυτές, δείχνει για μία ακόμη φορά έμπρακτα ότι συμμετέχει στις διαδικασίες κυρίως της πρόληψης αλλά και αν απαιτηθεί θα μπορεί να αναλάβει και όλες τις διαδικασίες τυχόν καταστολής θαλάσσιας ρύπανσης με τη βοήθεια και την συνδρομή όλων των εθελοντών που συμμετέχουν στην Ομάδα Αντιρρύπανσης, των υπαλλήλων του ΔΛΤ και του Δήμου Μυκόνου, αποδεικνύοντας ότι μπορούμε πράγματι όλοι μαζί οι φορείς, να διατηρήσουμε σε υψηλό επίπεδο το επίπεδο της οικολογικής συνείδησης όλων και με αυτό το τρόπο να συμβάλλουμε έμπρακτα στην Προστασία του Θαλάσσιου Περιβάλλοντος.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.