ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζουν όλα στις τιμές ζώνης στις παραλίες «φιλέτα»

Αλλάζουν όλα στις τιμές ζώνης στις παραλίες «φιλέτα»
Στα κοσμοπολίτικα νησιά του Αιγαίου μέχρι τώρα οι τουριστικές επιχειρήσεις ενοικιάζουν τον αιγιαλό σε απίστευτα χαμηλές τιμές και καλύπτουν

Στη Μύκονο, όπου η τιμή ζώνης φτάνει τα 5.900 ευρώ, η φημισμένη παραλία της Ψαρούς ενοικιάζεται με 80 ευρώ το τετραγωνικό. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει στη Σαντορίνη, στην Πάρο στη Σίφνο κ.α. Οι κάτοικοι στα κοσμοπολίτικα νησιά πληρώνουν φόρους με αντικειμενικές αξίες χιλιάδων ευρώ, ενώ η απλή χρήση του αιγιαλού παραχωρείται αντί πινακίου φακής!

Παρά το γεγονός ότι η διαδικασία παραχώρησης του αιγιαλού εκσυγχρονίστηκε με τις ηλεκτρονικές δημοπρασίες, οι τιμές με τις οποίες παραχωρούνται οι παραλίες δεν έχει αλλάξει. Οι ίδιοι επιχειρηματίες κάθε χρόνο ενοικιάζουν σε πολύ χαμηλές τιμές τις παραλίες όπου έχουν εγκαταστήσει την επιχείρησή τους και καλύπτουν το μίσθωμα με τζίρους… λίγων ημερών!

Ειδικά για φέτος η παραχώρηση της παραλίας στις τουριστικές επιχειρήσεις έγινε με μειωμένο τίμημα, στο 65% αυτού που είχε συμφωνηθεί αρχικά! Να σημειωθεί ότι πέρυσι το μειωμένο τίμημα ήταν στο 60% και το 2020 στο 40%, λόγω των συνθηκών της πανδημίας. Για παράδειγμα, ένα κομμάτι 140 τ.μ. από την παραλία της Ψαρούς δόθηκε στην επιχείρηση που είναι εγκατεστημένη εκεί με λίγο περισσότερα από 7.000 ευρώ (140 τ.μ. x €80 = €11.200 x έκπτωση 65% = €7.280).

Από το 2023 όλα θα αλλάξουν. Αυτό τουλάχιστον φιλοδοξεί το υπουργείο Οικονομικών που σχεδιάζει να αναπροσαρμόσει τις τιμές παραχώρησης σε παραλίες-«φιλέτα» -και όχι μόνο- μέσα από ένα σύστημα υπολογισμού των τιμών που θα ομοιάζει με τη διαδικασία προσδιορισμού των αντικειμενικών αξιών.

Πρακτικά, δηλαδή, θα καθοριστούν ρεαλιστικές τιμές ζώνης με βάση την προσφορά και τη ζήτηση, αλλά και με έμμεσες τεχνικές (τζίρος, τουριστική κίνηση κ.λπ.). Οι τιμές αυτές θα ισχύουν κατά τη διάρκεια της μίσθωσης, είτε πρόκειται για μίσθωση σε ξενοδοχειακές μονάδες, στην εστίαση, ή για ομπρέλες, είτε για αγροτικές καλλιέργειες, είτε ακόμη και για βιομηχανικούς σκοπούς. Δηλαδή, όπως ισχύουν διαφορετικές τιμές ζώνης στις περιοχές της Ελλάδας ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση, έτσι θα θεσπιστούν και τιμές ζώνης στον αιγιαλό ανάλογα με την προσφορά και τη ζήτηση στην περιοχή.

Σήμερα, για να αποκτήσει κανείς δικαίωμα χρήσης του αιγιαλού πρέπει να το διεκδικήσει μέσω της ηλεκτρονικής δημοπρασίας (γίνονται κάθε φθινόπωρο), ενώ στα ξενοδοχεία και στην εστίαση γίνεται απευθείας ανάθεση έναντι τιμήματος. Με την εφαρμογή του νέου μοντέλου «αντικειμενικών τιμών ζώνης» το σύστημα θα διαφοροποιηθεί. Θα υπάρχει ελάχιστο τίμημα το οποίο θα προκύπτει από τις τιμές ζώνης και άλλες παραμέτρους που θα προστεθούν στον αλγόριθμο.

πηγη newmoney.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.