ΤΟΠΙΚΑ

Αλλάζουν όλα στις κοινότητες με το νέο εκλογικό σύστημα

Αλλάζουν όλα στις κοινότητες με το νέο εκλογικό σύστημα

Ειδικά για το θεσμό των Κοινοτήτων, τα δεδομένα αλλάζουν άρδην σε σχέση με τις εκλογές του 2019. Υπενθυμίζεται ότι στις προηγούμενες εκλογές, είχε προβλεφθεί ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και διαφορετική κάλπη για τις κοινοτικές σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές. Βέβαια, αυτή ήταν και το μοναδικό στοιχείο ανεξαρτησίας των Κοινοτήτων, αφού σε ουσιαστικό επίπεδο εξακολούθησαν

να λειτουργούν ως γνωμοδοτικά όργανα με περιορισμένες αρμοδιότητες, τα οποία είναι δέσμια των εκάστοτε δημοτικών αρχών.

Σε ότι αφορά τις εκλογές του 2023, τα δεδομένα για τις Κοινότητες αλλάζουν ξανά αφού καταργείται η ξεχωριστή κάλπη για την εκλογή των «κοινοτικών Αρχών», καθώς σύμφωνα με τις πολιτικές θέσεις της σημερινής κυβέρνησης, το ξεχωριστό ψηφοδέλτιο δημιούργησε έναν de facto τρίτο βαθμό αυτοδιοίκησης παρά τη ρητή πρόβλεψη του Συντάγματος. Οι υποψήφιοι των Κοινοτήτων θα εντάσσονται και πάλι στα δημοτικά ψηφοδέλτια.

Επίσης, εναρμονίζεται η πλειοψηφία του Δημάρχου στα Συμβούλια Κοινοτήτων με πληθυσμό μεγαλύτερο των 500 κατοίκων, ώστε να «ελέγχονται» από την πολιτική ηγεσία του Δήμου.

Τέλος, στις μικρότερες Κοινότητες  κάτω των 500 κατοίκων, κατά πάσα πιθανότητα θα εκλέγεται μόνο ένα μέλος από ενιαία λίστα υποψηφίων και εκτός συνδυασμών.

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.