ΚΥΚΛΑΔΕΣ

Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Παράσταση διαμαρτυρίας

Α ΕΛΜΕ Κυκλάδων: Παράσταση διαμαρτυρίας

Ειδική Εκπαίδευση και Αγωγή σε όλα τα παιδιά που την έχουν ανάγκη” – Παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΣΥ Σύρου σήμερα Παρασκευή 15 Μαρτίου στις 13:00.

Η μακράν πιο επιτυχημένη μνημονιακή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ – καμάρι της Ανατολής και καύχημα της Δύσης, για να παραφράσουμε το Λαπαθιώτη – εκτελώντας το συμβόλαιό της με το κεφάλαιο θεσμοθέτησε πέρυσι το καλοκαίρι το νόμο ν. 4547/2018 (ΦΕΚ 102 Α/12-06-2018) «Νέες δομές υποστήριξης της εκπαίδευσης» που έβαζε στο στόχαστρο των περικοπών την ειδική εκπαίδευση και τις υποστηρικτικές δομές της. Την τρίτη μέρα των Χριστουγεννιάτικων διακοπών η μηχανή παίρνει μπρος με την εγκύκλιο 220703 Δ3/21-12-2018. Τα πρώην ΚΕΔΔΥ συγχωνεύονται στα ΚΕΣΥ μαζί με την άλλοτε περιβαλλοντική εκπαίδευση την αγωγή υγείας και τον επαγγελματικό προσανατολισμό, ενώ στα σχολεία στήνονται Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης.

Αφού η Ειδική Εκπαίδευση, τα ΚΕΔΔΥ και τα ειδικά σχολεία απαξιώθηκαν αρκετά από το ίδιο το Υπουργείο που μερίμνησε για την υποστελέχωση, την περικοπή πόρων και την εγκατάλειψή τους, ήρθε η ώρα να μας τα δείξουν με το δάχτυλο ως μη αποτελεσματικές δομές.

Με την εγκύκλιο, καλούνται οι σύλλογοι διδασκόντων στα σχολεία όπου δεν υπάρχει η «Επιτροπή Διεπιστημονικής Εκπαιδευτικής Αξιολόγησης και Υποστήριξης» (Ε.Δ.Ε.Α.Υ) – δηλαδή σχεδόν σε όλα – να ορίσουν «Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης» από συναδέλφους, που δεν έχουν την ειδική επιστημονική γνώση, πείρα και δυνατότητα να παράσχουν την αναγκαία υποστήριξη. Οι ομάδες αυτές θα συναποτελούνται από το διευθυντή(ή υποδιευθυντή) του σχολείου, τον υπεύθυνο επικοινωνίας με το ΚΕΣΥ και τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος. Ο «υπεύθυνος επικοινωνίας με το ΚΕΣΥ» εάν δεν ασκεί το επάγγελμα του Φειδιππίδη ή του Νίκου Καββαδία στην εποχή του κινητού τηλεφώνου, τότε είναι το παραπειστικό όνομα του σταθερού στελέχους γύρω από το οποίο δομείται η ομάδα εκπαιδευτικής υποστήριξης και ονοματίστηκε έτσι για να περάσει ανώδυνα ως δήθεν σύνδεσμος ή αντίκλητος του ΚΕΣΥ στο σχολείο.

Οι «Ομάδες Εκπαιδευτικής Υποστήριξης» (ΟΕΥ) αφού αποφασίσουν ποιο είναι το πρόβλημα του μαθητή τους, θα καταρτίζουν ατομικό πρόγραμμα ανάταξης του προβλήματος που εντόπισαν. Για να παραπεμφθεί ο μαθητής στο ΚΕΣΥ θα πρέπει αυτό το πρόγραμμα να αποτύχει, να συνταχθεί «ατομική έκθεση» για τα προβλήματα του παιδιού, έκθεση που θα έχει την έγκριση του συλλόγου διδασκόντων και θα απαριθμεί όλες τις «παρεμβάσεις» που έγιναν από την ΟΕΥ, ενώ συγχρόνως θα δηλώνει την αποτυχία του προγράμματος που εκπόνησε αξιολογώντας το. Για να πάει ένα παιδί στο ΚΕΣΥ πρέπει η ΟΕΥ να δηλώσει την αποτυχία της με ό,τι αυτό θα σημαίνει για την αξιολόγηση των μελών της που δεν πέτυχαν τους στόχους που οι ίδιοι έθεσαν.

Και επειδή κανείς δεν μπορεί να δηλώνει εσαεί ενυπογράφως πως είναι ανίκανος χωρίς αυτό να έχει συνέπειες για την ατομική του αξιολόγηση, μπορούμε από τώρα να προβλέψουμε με ασφάλεια ότι εάν ποτέ συγκροτούνταν οι ΟΕΥ θα πραγματοποιούσαν πολλά θαύματα. Πράγματι, προκειμένου η ΟΕΥ να δηλώνει κατ’ επανάληψη αποτυχημένη, θα προτιμούσε να δηλώνει ότι «τα κατάφερε» και ότι το πρόβλημα του μαθητή ή της μαθήτριας «λύθηκε» ή, ακόμα πιο βολικά, ότι κανέναν πρόβλημα δεν υπάρχει όπως την παλιά καλή εποχή του «δεν τα παίρνει τα γράμματα». Μακράν όλων αυτών οι γονείς θα αναγκάζονταν να αγοράσουν ιδιωτική διάγνωση και υποστήριξη για τα παιδιά τους.

Μπροστά στην κατακραυγή του εκπαιδευτικού κόσμου η λειτουργία των ΟΕΥ ανεστάλη, αλλά όχι και η συγκρότησή τους. Προφανώς η κυβέρνηση περιμένει να περάσουν οι εκλογές για να τις ενεργοποιήσει και πάλι.

Η ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων καλεί την κυβέρνηση

Να ανακαλέσει την εγκύκλιο, να καταργήσει το νόμο (4547/18) για τις νέες δομές στην εκπαίδευση.

Να καλυφτούν όλα τα κενά της Ειδικής και Γενικής αγωγής με μαζικούς διορισμούς μονίμων.

Η ΕΛΜΕ Α Κυκλάδων καλεί τα μέλη της τους συλλόγους γονέων και όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν στην

παράσταση διαμαρτυρίας στο ΚΕΣΥ Σύρου
την Παρασκευή 15 Μαρτίου 2019 στις 13:00

Cyclades24.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.