ΤΟΠΙΚΑ

«8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών»

«8 Μαρτίου: Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών»

Η 8η Μαρτίου έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.

Ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών όρισε επισήμως το 1977 την 8ηΜαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα των Γυναικών και τη Διεθνή Ειρήνη. Σήμερα, οι γυναίκες εξακολουθούν να επιζητούν ίσες αμοιβές, άρση των έμφυλων ανισοτήτων και καταπολέμηση της έμφυλης και ενδοοικογενειακής βίας. Η ΕΕ βρίσκεται στις πρώτες θέσεις της παγκόσμιας κατάταξης στα ζητήματα ισότητας των φύλων. Ωστόσο, οι έρευνες δείχνουν ότι την ίδια στιγμή οι γυναίκες λαμβάνουν, κατά μέσο όρο, χαμηλότερους μισθούς και συντάξεις από τους άνδρες, ενώ παράλληλα υποεκπροσωπούνται σταπολιτικά και οικονομικά κέντρα εξουσίας και λήψης αποφάσεων. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι, παρά τη συνεχιζόμενη μείωση του χάσματος στην απασχόληση, το ποσοστό απασχόλησης εξακολουθούσε να είναι υψηλότερο για τους άνδρες από ό, τι για τις γυναίκες το 2021 σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ. Το ποσοστό των εργαζομένων γυναικών ηλικίας 20-64 ετών στην ΕΕανερχόταν σε 67,7 % έναντι 78,5%  για τους άνδρες, ενώ παρόμοια παραδείγματα ανισοτήτων εντοπίζονται σε ποικίλες εκφάνσεις της καθημερινότητας (commission.europa.eu).

Επιπλέον, η πανδημία του κορωνοϊού οδήγησε σε εκθετική αύξηση των αναφορών για περιπτώσεις έμφυλης βίας, και ιδιαίτερα της ενδοοικογενειακής. Η κοινωνική αποστασιοποίηση και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις λόγω του COVID-19 παγίδευσαν γυναίκες και κορίτσια στο σπίτι με τους κακοποιητές τους. Χαρακτηριστικό παράδειγμα που επιβεβαιώνει την έξαρση αυτή στη χώρα μας αποτελεί η κινητικότητα που καταγράφηκε το πρώτο δεκάμηνο του 2021 τόσο στα συμβουλευτικά κέντρα του Δικτύου Δομών της ΓΓΔΟΠΙΦ όσο στον αριθμό των κλήσεων που δέχτηκε, κατά το ίδιο χρονικό διάστημα, η 24ωρη Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900.

Στο νησί της Σύρου λειτουργεί από τον Απρίλιο του 2013 Συμβουλευτικό Κέντρο, υπό τη διοίκηση και επιστημονική εποπτεία του Κέντρου Ερευνών για Θέματα Ισότητας (ΚΕΘΙ). Το Συμβουλευτικό Κέντρο Σύρου απευθύνεται κατά κύριο λόγο σε γυναίκες που υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, ΑμΕΑ, μετανάστριες, προσφύγισσες κ.τ.λ.) ή οποιοδήποτε είδος ή μορφή έμφυλης βίας και παρέχει ΔΩΡΕΑΝ τις υπηρεσίες του (εξειδικευμένη πληροφόρηση, κοινωνική, ψυχολογική, εργασιακή και νομική στήριξη), οι οποίες καλύπτονται από το ΑΠΟΡΡΗΤΟ της συμβουλευτικής διαδικασίας.

Στοιχεία επικοινωνίας Συμβουλευτικού Κέντρου Σύρου

Διεύθυνση: Φολεγάνδρου 2, 84100 Ερμούπολη, Σύρος

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα – Παρασκευή, 08:00-16:00

Τηλέφωνο: 22810 76496

E-mail: ermoupoli@isotita.gr

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ
1
Εγκαίνια της έκθεσης -εικαστικό αφιέρωμα 2018: " Η Μύκονος μέσα από το βλέμμα των καλλιτεχνών. Από το μεσοπόλεμο έως το 1960."
2
O δήμαρχος Κωνσταντίνος Κουκάς, για το 1ο Mykonos Art Festival που εγκαινιάστηκε το περασμένο Σάββατο.
3
Ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Μιλτιάδης Ατζαμόγλου φωτογραφήθηκε μπροστά από το όνειρο της νεολαίας της Μυκόνου
4
Πρώτο στην κατάταξη στον παγκόσμιο αλλά και στον ελληνικό χάρτη το MykonosVoice με 18 χιλιάδες μ.ο μοναδικούς επισκέπτες κάθε μέρα
5
Εικαστικό αφιέρωμα στη Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου «Μαρία Ιγγλέση»
6
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.